RĂZBOI în Ucraina, ziua 746: Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb”: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 746: Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb”: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”
Papa Francisc
Publicat: 10/03/2024, 11:48
Actualizat: 10/03/2024, 17:06
17:05

Ucraina reacţionează cu indignare după apelul la negocieri cu Rusia lansat de Papa Francisc

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”, după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.

„Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele de socializare, potrivit agenţiei EFE, conform Agerpres.

„A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi ? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a susţinut ambasada ucraineană.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru „negociere”, care este un „cuvânt curajos”.

„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif. „Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” şi „a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei „steag alb”. Papa a folosit această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

14:17

CNN: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de cincisprezece metri lăţime, relatează CNN.

Bomba FAB-1500 este, în esenţă, o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus, de pe avioane de vânătoare, de la o distanţă de 60-70 de kilometri, ceea ce este în afara razei de acţiune a multora dintre mecanismele ucrainene de apărare aeriană. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu, notează CNN.

Videoclipuri recente de pe liniile de luptă din regiunea Doneţk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe, deoarece au lovit centrale termice, fabrici şi blocuri turn – locuri de unde ucrainenii îşi coordonează, în general, apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre ţintă printr-un sistem de ghidare şi aripi detaşabile care îi permit să planeze spre ţintă. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că acestea „oferă pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei o nouă opţiune de lovitură, mult mai distructivă, care îi ajută, de asemenea, pe piloţi să stea mai departe de apărarea inamicului”.

11:53

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 din cele 39 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat, duminică, forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Majoritatea dronelor au fost distruse deasupra estului şi sudului Ucrainei, a precizat forţa aeriană pe Telegram, fără a preciza dacă au fost raportate pagube, conform News.ro.

Rusia a lansat, de asemenea, patru rachete S-300, a precizat forţa aeriană, fără a spune ce s-a întâmplat cu rachetele sau dacă acestea şi-au atins ţinta.

11:36

Un cetățean ucrainean, cu febră și frisoane, este căutat de salvamontiștii din Maramureș

Un cetățean ucrainean care a trecut frontiera cu România este căutat de salvamontiști în Munții Maramureșului. Soția lui a sunat la 112 și a cerut ajutorul salvatorilor. Ea le-a spus salvamontiștilor că bărbatul are febră și frisoane.

O echipă a Salvamont Maramureș a plecat în misiune. Soția bărbatului în vârstă de 47 de ani a sunat la 112 și a solicitat ajutor spunând că soțul ei se află pe munte.

Ea a oferit o posibilă poziție a bărbatului dispărut. De asemenea, a informat echipa de căutare despre faptul că bărbatul are o stare generală precară, cu febra si frisoane, conform Mediafax.

Echipa Salvamont va face joncțiunea cu un echipaj al Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte din cadrul IPF Sighetu Marmației.

Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” şi să negocieze

Papa Francisc a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RSI, că Ucraina ar trebui să aibă curajul „steagului alb”, care este „un cuvânt curajos”, şi de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia „înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, transmit Reuters, EFE şi AFP.

În interviu, înregistrat luna trecută, papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucât nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice. Intervievatorul a fost folosit expresia ‘steagul albul’ în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a răspuns papa Francisc, potrivit unei transcrieri şi a unui video parţial publicate sâmbătă în avans. Interviul integral urmează să fie difuzat pe 20 martie în cadrul unei noi emisiuni culturale, potrivit Agerpres.

„Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a afirmat papa, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos”

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, când lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi’, a continuat papa.

Se crede că este pentru prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum ‘steag alb’ sau ‘înfrânt’ în legătură cu războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Într-un comunicat după publicarea interviului, purtătorul de cuvânt a Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat că suveranul pontif a preluat termenul „steagul alb” de la intervievatorul său şi l-a folosit pentru „a indica o oprire a ostilităţilor (şi) un armistiţiu obţinute cu curajul negocierilor”.

„Poţi simţi ruşine”, a spus papa cu referire la negociere, „dar cu câţi morţi se va încheia (războiul)? (Ar trebui) negociat la timp, găsită o ţară care poate fi mediator”, a adăugat el, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a spus papa, care a făcut numeroase apeluri la pace în „Ucraina martirizată” şi a trimis anul trecut un emisar de pace, pe cardinalul italian Matteo Zuppi, să se întâlnească cu autorităţile la Kiev, Moscova şi Washington.

Întrebat dacă este dispus să medieze, papa a răspuns: „Sunt aici”.

Într-un alt segment al interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, papa Francisc a afirmat că „negocierea nu este niciodată o capitulare”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...