LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 684: Poetul ucrainean Maksim Krivtsov a fost ucis pe front. Avea 33 de ani și a participat la „EuroMaidan”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 684: Poetul ucrainean Maksim Krivtsov a fost ucis pe front. Avea 33 de ani și a participat la „EuroMaidan”
Poetul ucrainean Maksim Krivtsov a fost ucis în prima linie / Sursa foto Facebook
Publicat: 08/01/2024, 08:52
Actualizat: 08/01/2024, 16:02
16:01

Rusia a lansat din greşeală o bombă în regiunea Luhansk ocupată de ruşi. Este al doilea astfel de incident în decurs de câteva zile

Un avion de război rusesc a lansat accidental o bombă asupra oraşului Rubijne din regiunea Luhansk ocupată de Rusia în estul Ucrainei, a declarat Leonid Pasecinik, şeful administraţiei regionale numite de Moscova, relatează The Associated Press.

El a precizat că bomba, un FAB-250 care poartă un focos exploziv puternic, nu a provocat victime.

Rusia a ocupat părţi din regiunea Luhansk din 2014. După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, trupele Moscovei au ocupat cea mai mare parte a regiunii, inclusiv Rubijne, relatează News.ro.

Incidentul are loc însă la doar şase zile după ce Rusia a aruncat accidental muniţii deasupra satului Petropavlovka din regiunea Belgorod, care în ultima vreme a devenit o ţintă regulată a atacurilor ucrainene de peste graniţă.

15:16

Liderul prorus din Doneţk cere eliberarea „oraşelor ruse” Odesa şi Nikolaiv

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric, potrivit EFE.

„Odesa este un oraş fondat de Ecaterina cea Mare în 1794. Din ordinul ei a apărut acest oraş. Este sau nu oare un oraş rusesc? Bineînţeles că este”, a declarat el agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti.

Odesa, cel mai important oraş ucrainean de pe litoralul Mării Negre, este baza marinei ucrainene şi portul prin care Kievul îşi exportă cerealele.

„Pământurile din Nikolaiv au fost cucerite în timpul războaielor ruso-turce, adică au fost luate de la hanatul Crimeii, care era pe atunci vasal al Imperiului Otoman. Este sau nu rusesc acest oraş?”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Puşilin şi-a exprimat regretul că „greşeli” făcute de unii lideri sovietici au dus la situaţia actuală, într-o aluzie la existenţa unei populaţii rusofone în afara teritoriului Federaţiei Ruse.

13:13

„Aproximativ 300” de locuitori ai Belgorodului, evacuaţi în urma atacurilor ucrainene

„Aproximativ 300” de locuitori au evacuat oraşul rus Belgorod, situat în apropierea frontierei cu Ucraina, ţinta în ultimele zile a mai multor atacuri ucrainene, anunţă guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Vladislav Gladkov, relatează AFP.

„Aproximativ 300 de locuitori din Belgrorod, care au decis să fie evacuaţi temporar, sunt găzduiţi acum în centre de primire la Starî Oskol şi Gubkin şi în districtul Koroşanski”, mai departe de forntieră, anunţă pe Telegram, într-o înregistrare video, Vladislav Gladkov, citat de News.ro.

10:29

Mai mulţi răniţi în urma unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia pe teritoriul Ucrainei

Rusia a lansat luni dimineaţă un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei, lovind clădiri rezidenţiale şi industriale şi rănind mai multe persoane, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Toată Ucraina s-a aflat sub alertă de raid aerian începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), iar forţele aeriene ucrainene au anunţat că ţara se află sub ameninţarea mai multor valuri de rachete de croazieră şi, în unele regiuni, de rachete balistice, conform Agerpres.

„Duşmanul atacă brutal oraşe paşnice”, a declarat Oleksandr Vilkul, primarul oraşului Krîvîi Rih, sudul Ucrainei, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Vilkul a spus ca informaţii complete despre amploarea pagubelor vor fi făcute publice după încheierea atacului rusesc.

Ţintele atacului rusesc şi amploarea loviturilor nu erau imediat clare. Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea Moscovei.

Anatoli Kurtiev, secretarul consiliului oraşului Zaporojie (sud-est), a afirmat pe Telegram că un atac cu rachete asupra oraşului s-a soldat cu rănirea mai multor persoane, însă nu a oferit alte detalii.

Cel puţin o femeie a fost rănită într-un atac lansat asupra oraşului Harkov, a anunţat primarul Ihor Terekhov pe Telegram. El a menţionat că au fost lovite facilităţi industriale, care au condus la izbucnirea unui incendiu.

Cinci explozii au fost auzite în oraşul Zaporojie, a declarat guvernatorul regional Iurii Malashko, iar cel puţin două persoane au fost rănite.

„Rachetele au lovit zone rezidenţiale”, a spus Malaskho pe Telegram.

08:53

Dintr-un adăpost antiaerian din Kiev, ministrul japonez Yoko Kamikawa promite fonduri pentru lupta împotriva dronelor

Yoko Kamikawa, ministrul japonez de Externe, forţată să se refugieze într-un adăpost antiaerian din cauza unei alerte la Kiev duminică, a promis milioane de dolari pentru NATO pentru a ajuta Ucraina să împiedice atacurile cu drone ruseşti şi a anunţat donaţii de generatoare şi transformatoare, relatează Reuters.

„Rusia a continuat ameninţările şi atacurile cu rachete şi drone în diverse locuri, chiar şi în ziua de Anul Nou”, a declarat Kamikawa prin intermediul unui interpret, după ce conferinţa sa de presă cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a fost mutată în subteran.

„Japonia este hotărâtă să continue să susţină Ucraina pentru ca pacea să revină”, a declarat Kamikawa, a cărei oprire la Kiev, anunţată în aceeaşi zi, nu făcea parte din anunţul de luna trecută al călătoriei sale în Polonia, Finlanda, Suedia, Ţările de Jos, Statele Unite, Canada şi Germania, conform News.ro.

Kamikawa a declarat că Japonia va aloca 37 de milioane de dolari unui fond NATO care susţine echipamente precum un sistem de detectare a dronelor.

Ea a anunţat, de asemenea, donarea a cinci generatoare mobile de turbine cu gaz şi a şapte transformatoare. Atacurile aeriene ruseşti au provocat frecvente întreruperi de energie electrică în Ucraina iarna trecută, iar cele două oraşe principale ale sale au suferit întreruperi din cauza unui atac major la 2 ianuarie.

Poetul ucrainean Maksim Krivtsov a fost ucis în prima linie

Poetul și soldatul ucrainean Maksim Krivtsov, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în prima linie, a anunțat asociația scriitorilor PEN Ucraina, conform The Kyiv Independent.

Potrivit PEN Ucraina, mama lui Krivtsov a confirmat și ea decesul acestuia pe rețelele de socializare.

Krivtsov a fost printre participanții la Revoluția EuroMaidan – unul dintre cele mai cruciale evenimente din istoria Ucrainei moderne care a pus capăt guvernării președintelui pro-Kremlin Viktor Ianukovici – în 2013-2014, informează PEN Ucraina.

Apoi, tânărul s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei ca voluntar, după ce Rusia a început războiul în Donbasul ucrainean.

În 2022, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Krivtsov „s-a întors în prima linie, unde și-a publicat cartea „Poezii din lacună””, menționează sursa citată anterior.

La sfârșitul lunii decembrie, PEN Ucraina a inclus publicația în lista sa cu cele mai bune cărți ucrainene din 2023.

„Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei și celor dragi eroului”, se arată în declarație.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?