Ramzan Kadîrov, aliatul cecen al lui Putin, avertizează: „Mariupol va pica până la prânz”

Ramzan Kadîrov, aliatul cecen al lui Putin, avertizează: „Mariupol va pica până la prânz”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/04/2022, 10:14
Actualizat: 21/04/2022, 10:24

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că portul asediat Mariupol va „cădea până la ora prânzului”, în timp ce forțele ruse continuă să atace ultimul bastion al forțelor ucrainene din oraș.

Mariupol ar fi cel mai mare oraș capturat de Rusia de la invadarea Ucrainei în urmă cu opt săptămâni, iar portul este văzut ca având o poziție-cheie pentru operațiunile Rusiei în estul Ucrainei, potrivit Daily Mail.

Sursa citată amintește că forțele lui Vladimir Putin au fost forțate să transforme în ruine un oraș cândva plin de viață, în contextul în care au întâmpinat o rezistență dârză din partea forțelor armate ucrainene.

Ramzan Kadîrov: Combinatul Azovstal va ajunge sub controlul Rusiei

Acum, tot ce a mai rămas din forțele ucrainene de la Mariupol sunt trupele adăpostite în combinatul siderurgic Azovstal, împreună cu aproximativ 1.000 de civili care se ascund în timp ce forțele ruse au înconjurat zona.

„Înainte de ora prânzului sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor Federației Ruse”, a declarat joi Kadîrov.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a comentat declarațiile.

Câteva zeci de civili au reușit miercuri să părăsească orașul, cu ajutorul unor microbuze, dar Ucraina a acuzat din nou Rusia că a închis coridorul umanitar convenit anterior, ceea ce înseamnă că mult mai puțini civili au putut pleca din Mariupol decât au sperat autoritățile ucrainene.

Un comandant al forțelor ucrainene, Serghii Volny, a declarat miercuri că luptătorii de la combinat s-ar putea să nu mai reziste mult, sporind temerile cum că cei aproximativ 1.000 de civili prinși în Azovstal vor fi în curând la mila invadatorilor.

„S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore. Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe”, a spus acesta.

Regimentul Azov a declarat că oțelăria Azovstal din Mariupol, ultimul bastion de rezistență ucraineană, a fost distrusă de atacurile rusești, multe persoane fiind prinse sub dărâmături.

Urmărește cele mai noi informații din a 57-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO