Război în Ucraina, ziua 51: Nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră s-a scufundat/ Este „cea mai mare pierdere navală” a Rusiei din 1945 până în prezent/ Parlamentul ucrainean califică acțiunile armatei ruse drept „genocid”/ Joe Biden ar putea face o vizită la Kiev

Publicat: 15/04/2022, 00:33
Actualizat: 15/04/2022, 08:46

Nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, s-a scufundat joi seara după ce a fost avariată de un incendiu de proporții izbucnit în urmă cu o zi. Kievul susține că avaria a fost provocată de un tir de rachetă ucrainean, în timp ce Moscova afirmă că încă investighează cauzele deflagrației, care ar fi dus la explozia muniției de pe navă și în final, pe fondul unei furtuni puternice, la scufundarea acesteia. CNN notează că aceasta este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent. Parlamentul de la Kiev a votat o rezoluţie care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina, arătând că acestea vizează distrugerea într-un mod sistematic şi coerent a poporului ucrainean. Administrația SUA este pe punctul de a decide să trimită un oficial american de rang înalt în Ucraina, ca semn de susținere. La rândul său, președintele american Joe Biden le-a spus joi reporterilor că este gata să meargă el personal la Kiev.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE 8:30 – Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit poporul ucrainean pentru cele 50 de zile de rezistenţă în faţa asaltului Rusiei.

„Mulţumită lui Dumnezeu, forţelor armate ucrainene şi poporului nostru, ne-am apărat cea mai mare parte a ţării. Cele 50 de zile de apărare sunt o realizare. O realizare a milioane de ucraineni. Ca să o spun cu blândeţe, nimeni nu credea că o să supravieţuim. Sfatul lor era să cedăm de facto în faţa tiraniei, dar ei nu ştiau cât de curajoşi sunt ucrainenii şi cât de mult preţuiesc libertatea de a trăi aşa cum vor”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

UPDATE 08:00 – Ambasada Franţei în Ucraina, care a fost transferată la Liov (vest) la începutul lunii martie după lansarea ofensivei ruse, se va întoarce la Kiev, a anunţat diplomaţia franceză joi seară.

„Această relocare va avea loc foarte curând şi va face posibilă aprofundarea sprijinului acordat de Franţa Ucrainei în toate domeniile pentru a face faţă războiului declanşat de Rusia la 24 februarie”, a anunţat Ministerul francez de Externe într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE ora 04:30 -Marea Britanie a sancționat doi „oligarhi ruși cheie” care au legătură cu miliardarul rus Roman Abramovici, înghețând active de peste 12 miliarde de dolari legate de Eugene Tenenbaum și David Davidovici în „cea mai mare acțiune de înghețare a activelor din istoria Regatului Unit”, a anunțat joi Ministerul de Externe.

Tenenbaum este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Abramovici și a fost anterior un director de top la Sibneft, compania petrolieră rusă vândută de Abramovici în 2006, potrivit Chelsea Football Club, unde este director.

UPDATE ora 02:44 -China a criticat joi acuzaţiile „nejustificate” ale Statelor Unite cu privire la relația sa cu Rusia în plin război cu Uraina, afirmând că Beijingul acţionează pentru pace şi se află „de partea bună a istoriei”, potrivit Le Matin.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că poziţia Chinei faţă de Rusia îi ameninţă „integrarea” în economia mondială.

China a afirmat recent relaţia sa specială cu Rusia. Sper cu ardoare că Beijingul va face ceva pozitiv şi va ajuta la oprirea acestui război”, a arătat Janet Yellen.

UPDATE ora 01:31 – Administrația SUA are pe masă decizia de a trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina, ca semn de susținere. La rândul său, președintele american Joe Biden le-a spus joi reporterilor că este gata să meargă el personal la Kiev.

În cercurile de la Washington se vorbește însă că mai degrabă secretarul de stat american, Antony Blinken, sau secretarul apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă această deplasare, dacă ea va fi decisă, relatează CNN.

Joe Biden a schimbat câteva cuvinte cu reporterii în timp ce se pregătea să urce în Air Force One cu destinația Carolina de Nord. „Veți trimite înalți oficiali în Ucraina?”, a întrebat un reporter.

Joe Biden: Luăm această decizie acum.

Reporter: Pe cine veți trimite?

Joe Biden: Ești gata să te duci tu?

Reporter: Dar dumneavoastră?

Joe Biden: Da!

UPDATE ora 00:55 – Peste 500 de civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a afirmat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

„De la începutul invaziei ruse, 503 civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi”, a declarat într-un videoclip postat pe canalul său Telegram guvernatorul acestei regiuni, a cărei capitală, Harkov, a fost puternic bombardată de armata rusă.

În ultimele 24 de ore, regiunea a suferit 34 de lovituri care au făcut un mort şi opt răniţi, a precizat Oleg Sinegobov pe Telegram, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 00:25 – Parlamentul ucrainean a votat joi o rezoluţie care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina, potrivit contului pe Telegram al legislativului de la Kiev.

Acţiunile Rusiei vizează distrugerea într-un mod sistematic şi coerent a poporului ucrainean, privarea sa de dreptul la autodeterminare şi la o dezvoltare independentă”, subliniază textul votat de o majoritate de 363 de deputaţi, potrivit Interfax-Ukraina.

UPDATE ora 00:01 – Nava de război rusă Moskva s-a scufundat, anunță presa de stat, la o zi după ce a fost raportată ca fiind avariată de un incendiu sau de un atac cu rachete ucrainene, relatează BBC.

„În timp ce era remorcată spre portul de destinație, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite în carenă, când focul a izbucnit după explozia muniției. Având în vedere că marea era agitată, nava s-a scufundat”, a transmis agenția de presă Tass, citată de BBC.

Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza, potrivit Reuters. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.

Moskva este exact nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Şerpilor să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”.

Scufundarea navei-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are o puternică valoare simbolică și militară. Lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”, Moskva e dotată cu 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Explozia reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” pentru „denazificarea” țării.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...