Război în Ucraina, ziua 52: S-au auzit explozii la Kiev și Liov / Rusia avertizează Occidentul cu privire la „consecințe impredictibile”

Război în Ucraina, ziua 52: S-au auzit explozii la Kiev și Liov / Rusia avertizează Occidentul cu privire la „consecințe impredictibile”
Sursa foto: Profimedia - caracter ilustrativ
Publicat: 16/04/2022, 09:30
Actualizat: 16/04/2022, 14:05

Mai multe explozii s-au auzit sâmbătă, la primele ore, în capitala Kiev, dar și în Liov, potrivit oficialilor ucraineni, relatează BBC. Nu se cunoaste numărul victimelor.

UPDATE ora 13:50: Premierul Boris Johnson, ministrul de Externe al Regatului Unit, ministrul Apărării și alți 10 înalți oficiali ai guvernului britanic au fost trecuți pe lista persoanelor care au interdicție de a intra în Rusia, a transmis Moscova, potrivit BBC.

UPDATE ora 11:51: O fabrică militară a fost lovită în Kiev, relatează BBC. Lovturile Rusiei au avut ca țintă o fabrică militară din capitala Ucrainei, Kiev, potrivit ministrului Apărării al Rusiei, citat de agenția de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Igor Konashenkov a spus că 16 ținte inamice au fost distruse cu proiectile de mare precizie, inclusiv echipamente, depozite și baze de păstrare a armamentului.

El a adăugat că și un magazin de reparații pentru echipamentele militare din NiKolaev, din sudul Ucrainei, a fost lovit.

Primarul capitalei ucrainene a scris la primele ore ale zilei de sâmbătă pe Telegram că exploziile s-au auzit în districtul Darnytskyi d ela periferia orașului. Piotrivit acestuia, nu este cunoscut numărul victimelor și că echipele de salvatori sunt în misiune la fața locului, potrivit BBC.

Și in Liov, din vestul țării, au fost auzite explozii, după un raid aerian care a avut loc între 05:46 și 07:02, ora locală. Guvernatorul, care a făcut anunțul, nu avea detalii despre obiectivele lovite sau numărul de victime.

Rusia a avertizat aliații Ucrainei să înceteze să înarmeze țara, spunând că, dacă nu fac asta ar putea să ducă la „consecințe impredictibile”, conform sursei citate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat, vineri, că Rusia ar putea declara „război” Ucrainei, la aproape două luni de când a invadat-o pe 24 februarie.

„Dacă Ucraina își continuă provocările prin atacarea orașelor rusești, Rusia va fi nevoită să declare război împotriva Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, după cum relatează aktual24.ro.

Oficial, Rusia suștine că acum derulează o „operațiune specială” în Ucraina. „Sarcina principală este de a elibera [Ucraina] de aceste batalioane naționaliste până la urmă. Operațiunea continuă, iar sarcinile care au fost stabilite sunt bine cunoscute. Ele trebuie și vor fi îndeplinite. Nu trebuie să existe niciun dubiu în această privință”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Potrivit acestuia, acolo unde „batalioanele naționaliste” nu iau ostatici civili și unde aceste batalioane naționaliste nu deschid focul asupra facilităților sociale și caselor, viața redevine pașnică.

„Cu toate acestea, în acele locuri unde batalioanele naționaliste sunt angajate în ceea ce am vorbit, există o luptă acerba și acolo trebuie eliminate toate aceste batalioane”, a mai spus secretarul de presă al Kremlinului, citat de aktual24.ro.

Câți soldați și-au pierdut viața

În conflictul armat care a debutat în 24 februarie, odată cu invazia Rusiei, aproximativ 3.000 de militari uncraineni și-au pierdut viața, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat față în față jurnaliștilor de la CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până în 3.000 de soldați ucraineni au murit și aproximativ 10.000 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în țara sa, într-un interviu acordat echipei CNN, vineri, în Ucraina.

Mai mult, el a a declarat la CNN că „toate țările lumii” ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei. „Nu doar eu – toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate, pentru că poate să nu fie o informație reală, dar poate fi un adevăr”, a spus Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a făcut propriul bilanț actualizat și a spus că între 2.500 și 3.000 de soldați ucraineni au murit în timpul războiului, comparativ cu numărul deceselor din rândurile armatei ruse, între 19.000 și 20.000. Potrivit sursei citate, Rusia a admis că a suferit doar 1.351 de pierderi de vieți ale soldaților trimiși la luptă în Ucraina.

Zelensky a spus că sunt aproximativ 10.000 de militari ucraineni care au fost răniți și că este „greu de spus câți vor supraviețui”. Dificil de cuantificat este și numărul victimelor din rândul civililor, mai ales în orașele și zonele din sud care sunt blocate, a spus liderul ucrainean pentru CNN.

Acum aproximativ o lună, președintele ucrainean anunța, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești, susținând însă că Armata rusă se confruntă în urma invadării Ucrainei cu pierderi pe care nu le-a mai suferit niciodată în timpul unei ofensive.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier