RĂZBOI în Ucraina, ziua 735: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană

RĂZBOI în Ucraina, ziua 735: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 28/02/2024, 09:23
Actualizat: 28/02/2024, 11:40

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 28 februarie 2024, în ziua cu numărul 735. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 2: China anunță că va trimite un emisar în Rusia, Ucraina și UE pentru a căuta soluții la „criza ucraineană”

Trimisul chinez pentru Eurasia, Li Hui, va vizita săptămâna aceasta Rusia, Ucraina și sediul UE pentru discuții privind războiul de doi ani dintre Moscova și Kiev, potrivit agenției de presă Agence France-Presse (AFP).

Călătoria va reprezenta „a doua rundă de diplomație de navetă privind căutarea unei soluții politice la criza ucraineană”, a declarat Ministerul chinez de Externe, adăugând că Li va merge și în Franța, Germania și Polonia, potrivit The Guardian.

Li a vizitat regiunea anul trecut ca parte a eforturilor de mediere a conflictului, purtând discuții la Moscova, Kiev și în mai multe capitale europene. China transmite că este o „parte neutră” în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru invazia din februarie 2022.

Anul trecut, Beijingul a publicat un document în care cerea o „soluționare politică” a conflictului, despre care țările occidentale au spus că ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a confiscat în Ucraina.

China a transmis miercuri că „cel mai urgent lucru în acest moment este să restabilească pacea”. „În ultimii doi ani, nu am renunțat niciodată la eforturile noastre de a promova pacea și nu am încetat niciodată să promovăm discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

„Tot ceea ce am făcut duce la un singur obiectiv, care este acela de a construi un consens pentru a pune capăt războiului și de a deschide calea pentru discuții de pace”, a spus ea.

„Vom continua să ne jucăm rolul nostru unic, să desfășurăm diplomația de navetă, să construim un consens între toate părțile și să contribuim cu înțelepciunea chineză pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a spus Mao.

China și Rusia au intensificat în ultimii ani cooperarea economică și contactele diplomatice, iar parteneriatul lor strategic a devenit mai strâns de la invazia din Ucraina.

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au declarat anul trecut, în timpul unui summit la Moscova, că legăturile „intră într-o nouă eră”. Iar săptămâna aceasta, în Rusia, viceministrul chinez de externe Sun Weidong a declarat că relațiile „se află în cea mai bună perioadă din istorie”.

Potrivit AFP, analiștii spun că China deține avantajul în relația cu Rusia și că influența sa crește pe măsură ce izolarea internațională a Moscovei se adâncește.

UPDATE 1: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană

UE ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a cumpăra materiale militare pentru Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenția de presă Reuters.

„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a cumpăra în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în ceea ce privește politica de apărare.

„Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai bună a acestor bani decât să facă din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi, a adăugat von der Leyen.

Casa Albă reacționează după declarațiile lui Macron: „SUA nu vor trimite trupe în Ucraina”

După ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că „nimic nu trebuie exclus” în ceea ce privește desfășurarea trupelor occidentale în Ucraina, Statele Unite, alături de Germania și Marea Britanie, au reiterat că nu vor trimite trupe terestre pe frontul din Ucraina.

Macron, a cărui declarație a fost contrazisă de aliați, a subliniat că nu există un consens cu privire la această chestiune, iar Kremlinul a avertizat că desfășurarea trupelor NATO în Ucraina ar putea duce la un conflict direct.

Președintele american Joe Biden a subliniat că SUA nu vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, ci vor continua să furnizeze asistență militară pentru apărarea țării.

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că nicio țară europeană sau membru NATO nu va trimite trupe în Ucraina, iar premierul britanic Rishi Sunak a afirmat că Marea Britanie nu are planuri de desfășurare militară pe scară largă în această țară.

În plus, Italia și alte state europene au respins ideea de a trimite trupe în Ucraina, subliniind că sprijinul lor se concentrează pe alte forme de ajutor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat sugestia lui Macron drept „foarte importantă”, subliniind că desfășurarea trupelor NATO ar putea conduce inevitabil la un conflict direct.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?