RĂZBOI în Ucraina, ziua 756. Kievul nu renunță la sudul Mării Negre/UE, noi favoruri făcute lui Zelenski

RĂZBOI în Ucraina, ziua 756. Kievul nu renunță la sudul Mării Negre/UE, noi favoruri făcute lui Zelenski
RĂZBOI în Ucraina, ziua 756. Kievul nu renunță la sudul Mării Negre
Publicat: 20/03/2024, 07:31

Războiul din Ucraina a ajuns miercuri, 20 martie 2024, în ziua cu numărul 756, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Forţele armate ucrainene şi-au extins semnificativ, în ultimele luni, liniile defensive în apropierea oraşului Odesa şi între regiunile Odesa şi Mykolaiv, din cauza temerilor că Rusia ar putea lansa o ofensivă pe scară largă.

Sunt informații că Moscova ar putea lansa, din nou, o ofensivă pe scară largă, cu scopul de a captura coasta Mării Negre.

Ce promisiune a făcut Macron

De altfel, chiar preşedintele Macron a declarat în urmă cu o săptămână că este pregătit să trimită trupe franceze în Ucraina dacă Rusia se apropie de Kiev sau Odesa.

Un reprezentant al Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, a spus, după o întâlnire a liderului francez cu partidele parlamentare: „Macron s-a referit la scenariul care ar putea duce la o intervenţie a trupelor franceze – avansarea ruşilor spre Odesa sau Kiev”.

Acesta a subliniat că preşedintele francez a arătat parlamentarilor hărţi cu posibile direcţii de atac ale trupelor ruseşti în Ucraina.

Rusia şi-a intensificat în ultimele zile atacurile asupra oraşului Odesa şi a regiunii, în general, care este la graniţa României.

De altfel, la finalul lunii februarie, Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei declara că Odesa este teritoriu rusesc şi Federaţia Rusă nu a renunţat la el.

Rusia îşi reface comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră, iar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a promis că va trimite mai multe echipamente militare pentru a opri atacurile cu drone ale Ucrainei şi a trece din nou la ofensivă.

În aceste condiţii, Ucraina are ca singură alternativă construirea unei linii defensive consolidate în spatele actualului front, pentru a se pregăti de un lung război de rezistenţă dacă Rusia reuşeşte să-şi refacă forţele armate.

UE vrea prelungirea excepțiilor vamale acordate Ucrainei

Statele Uniunii Europene şi Parlamentul European deschid negocieri pentru a prelungi excepţiile vamale acordate Ucrainei şi ar putea decide restrângerea importurilor de cereale ucrainene.

În perspectiva discuţiilor, ambasadorii „Celor 27” au acceptat să aibă în vedere o limitare a importurilor de cereale ucrainene în timpul analizării exceptării de la plata taxelor vamale pentru ţara aflată în război, au indicat surse diplomatice europene.

Potrivit acestora, o parte a ţărilor membre au încă rezerve.

De partea sa, „Franţa ‘a susţinut anumite propuneri poloneze” pentru a limita fluxul de cereale şi statele s-au pus de acord „pentru a introduce frâne de urgenţă”, a dat asigurări o sursă franceză.

Fermierii europeni acuză un aflux de cereale, ouă şi carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbuşire a preţurilor, în special în ţările vecine, şi întreţine o concurenţă „neloială” întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare.

Pentru a consolida ”măsurile de salvgardare”, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor în cazul a trei produse ”sensibile” – carne de pasăre, ouă şi zahăr – la volumele medii din 2022 şi 2023, niveluri peste care taxele vamale ar urma să fie reintroduse.

Consiliul UE şi eurodeputaţii ar urma să ajungă la un compromis înainte de expirarea, la începutul lui iunie, a excepţiilor vamale aflate în vigoare.

„Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de măsuri de salvgardare pentru anumite produse ce merită o protecţie crescută potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...