RĂZBOI în Ucraina, ziua 758. Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

RĂZBOI în Ucraina, ziua 758. Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol
Sursa foto: X/ @ukrbravery
Publicat: 22/03/2024, 08:56
Actualizat: 22/03/2024, 12:10
11:28

Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

Compania de stat Ukrhidroenergo a anunțat vineri că cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES de la Zaporojie, a fost ținta unui atac cu rachete balistice rusești.

Rușii au vizat barajul hidroelectric Dnipro din Zaporojie, lăsând centrala nucleară din Zaporojie în pragul unei pene de curent în toate orașele din regiune.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a anunțat pe Facebook că Rusia execută în prezent cel mai mare atac asupra industriei energetice ucrainene din istoria recentă.

El a adăugat că atacul a dezactivat una dintre liniile de transmisie a energiei electrice alimentate de centrala nucleară Zaporojie (NPP).

Pe canalele de Telegram circulă filmări cu incendii la barajul DniproHES, iar surse OSINT raportează daune grave, inclusiv distrugerea centrului de control al barajului și a uneia dintre porțile de oprire. Cu toate acestea, informațiile nu au fost încă confirmate oficial de ucraineni.

„Din păcate, cea mai mare centrală hidroelectrică a Ucrainei, DniproHES din Zaporojie, a fost și ea lovită. Inumanii nu s-au oprit după distrugerea barajului de la Hidrocentrala Kahovka; acum încearcă să creeze un nou dezastru de mediu atacând instalațiile hidroelectrice DniproHES și barajul”, a transmis Ukrhidroenerg.

Rusia a lansat un val masiv de rachete de croazieră și drone asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutiv, lovind orașele Harkov, Zaporojie și Krivoi Rog, concentrându-se în principal pe infrastructura energetică. Presa ucraineană a relatat despre atacurile asupra Hidrocentralei DniproHES din Zaporojie și a barajului peste Nipru.

Zaporojie s-a confruntat cu un atac masiv, fiind raportate 12 atacuri cu rachete care au lovit orașul, potrivit lui Ivan Fedorov, șeful administrației militare regionale (OVA).

Informațiile preliminare indică faptul că șapte clădiri au fost distruse, în timp ce 35 au suferit pagube. „Există răniți și suntem în curs de confirmare a numărului de victime”, a declarat Fedorov.

10:27

Ucraina, asediată cu 90 de rachete și 60 de drone kamikaze în această dimineață

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de un nou atac furibund la adresa civililor din Ucraina după ce noaptea trecută mai multe orașe de pe întreg teritoriul țării a fost supus unui bombardamnt cu rachete și drone kamikaze.

Loviturile au vizat orașe ucrainene și infrastructura energetică, inclusiv barajul Dnipro din Zaporojie, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, inclusiv Vinița, un oraș aflat la granița cu România, Liov sau Harkov

Președintele ucrainean a făcut apel la aliații țării să livreze sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene.

„Rachetele rusești nu au întârzieri, spre deosebire de pachetele de ajutor pentru Ucraina. Dronele ‘Shahed’ nu au indecizie, spre deosebire de unii politicieni. Este esențial să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate.”

Imagini ale barajului de la Dnipro postate pe rețelele de socializare arată un incendiu de proporții, cu fum negru care se ridică în aer. Oficialii au raportat ulterior că nu există nicio amenințare de rupere a barajului.

„În timpul unei alerte aeriene, drona ocupanților a lovit o instalație de infrastructură energetică din regiunea Stryi. A început un incendiu. Pompierii îl sting acum”, transmit autoritățile ucrainene.

Aproximativ 15 explozii au fost auzite în Harkov. Incendii au izbucnit în locurile unor „sosiri”. Rușii au vizat structura energetică – orașul avea probleme cu energia electrică.

08:56

Viktor Orban, din nou „pe limba” lui Putin: „Există o atmosferă de război la Bruxelles”

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban a lasant un nou val de atacuri și acuzații la adresa Bruxelles-ului acuzând că liderii europeni sunt prinși „într-o spirală a războiului” împotriva Rusiei.

„Există o atmosferă de război, o retorică de război şi o logică de război” la Bruxelles, a spus Orban, prezent la summitul UE.

Lideri UE vorbesc ca şi cum ar duce propriul război împotriva Rusiei, ‘spre deosebire de noi, care, deşi nu suntem indiferenţi faţă de tragedia umană, nu suntem parte în război’, a adăugat el.

Orban acuză Occidentul că duce propriul război împotriva Rusiei de partea Ucrainei, el fiind un susținător decarat a lui Vladimir Putin.

‘Ei sunt în război şi vorbesc despre necesitatea de a înfrânge Rusia’ şi ‘îşi asumă din ce în ce mai multe pentru a atinge acest scop’, a mai spus Orban în interviul citat de MTI.

Războiul din Ucraina a ajuns vineri, 22 martie 2024, în ziua cu numărul 758, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la summit-ul de la Bruxelles, au decis joi să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei în UE pentru a înarma Ucraina.

Într-o declarație comună, liderii UE au afirmat că doresc „avansarea lucrărilor” la o propunere prezentată miercuri de Comisia Europeană, care ar urma să permită eliberarea unei sume de 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus miercuri utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a finanța echipamente militare pentru Ucraina.

„Suntem hotărâți să acționăm foarte rapid, astfel încât să putem folosi o parte din acești bani pentru a sprijini Ucraina”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă joi seară.

Modul de utilizare a activelor statului rus care au fost înghețate după invazia Rusiei în Ucraina acum doi ani a fost subiectul unor discuții intense.

Rusia a amenințat miercuri Uniunea Europeană cu acțiuni în justiție „timp de decenii” dacă sunt folosite veniturile din activele înghețate.

„Europenii trebuie să fie foarte conștienți de prejudiciul pe care astfel de decizii le-ar putea cauza economiei lor, imaginii lor, reputației lor de garanți de încredere ai inviolabilității proprietății”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar, potrivit lui Josep Borrell, propunerea pe care a pus-o pe masă este „sigură” din punct de vedere juridic, deoarece vizează un investitor privat, și nu activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse. Acestea reprezintă aproximativ 210 miliarde de euro în Uniunea Europeană și sunt aproape toate în mâinile Euroclear, o instituție financiară cu sediul la Bruxelles, conform AFP.

Cea mai mare parte a profitului generat de dobânda acumulată a acestor active ar trebui să permită facilitarea achiziției de arme pentru Ucraina, începând cu luna iulie, dacă cei 27 reușesc să își oficializeze rapid proiectul, conform șefului diplomației europene

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii