UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 636: Peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, iar 4.000 sunt implicate în operaţiuni de luptă

UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 636: Peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, iar 4.000 sunt implicate în operaţiuni de luptă
Femei înrolate în armata ucraineană / Sursa foto: Twitter
Publicat: 21/11/2023, 11:20
Actualizat: 21/11/2023, 11:25

Ziua 636 de război în Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Cei doi au vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele şi, respectiv, sprijinul pentru ţara sa. „Mulţumesc preşedintelui Statelor Unite, echipei sale, Congresului – ambele partide – şi tuturor americanilor care preţuiesc libertatea la fel de mult ca şi ucrainenii”, a transmis liderul ucrainean.

UPDATE 5: Peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, iar 4.000 sunt implicate în operaţiuni de luptă

Peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, potrivit unui anunţ făcut luni de Ministerul Apărării al Ucrainei, informează marţi dpa.

Aceasta înseamnă puţin peste 5% din totalul efectivelor armatei ucrainene.

De asemenea, circa 5.000 de femei ucrainene sunt implicate direct în operaţiuni de luptă.

Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, peste 13.400 de femei au primit până acum statutul de participant la operaţiuni de luptă.

De asemenea, potrivit informaţiilor ministerului, 41% dintre femeile-soldat au copii, iar peste 2.500 sunt mame singure.

În 2014, numărul de femei ucrainene din armată era puţin peste 16.500, însă, potrivit ministerului, de atunci Kievul a ridicat toate restricţiile pentru înrolarea femeilor, conform Agerpres.

Ucraina se apără în faţa invaziei ruse de aproape 21 de luni.

Femei înrolate în armata ucraineană / Sursa foto: Twitter

UPDATE 4: Rusia susţine că a zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a trece fluviul Nipru

Rusia a declarat marţi că puşcaşii marini, aviaţia şi artileria sa au zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a se impune pe malul estic al fluviului Nipru şi pe insulele de la gura sa de vărsare din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Ucraina a declarat că forţele sale au traversat Niprul în această lună şi au stabilit mai multe capete de pod pe malul estic al râului, deşi Rusia bombardează poziţiile ucrainene.

„Infanteriştii marini ai Flotei Mării Negre opresc toate încercările Forţelor Armate ale Ucrainei de a efectua debarcări amfibii pe insulele Niprului şi pe malul stâng al fluviului Nipru”, susţine Ministerul rus al Apărării, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta puşcaşi marini din Brigada 810 de infanterie navală de gardă învingând forţele ucrainene. Soldaţii sunt arătaţi trăgând cu o varietate de arme, deşi rezultatul luptelor nu este clar, potrivit News.ro.

UPDATE 3: Luptele se intensifică în jurul orașului Bakhmut

Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bakhmut, ocupat de Rusia în primăvară. Ambele tabere susțin că au respins atacuri ale adversarului, potrivit Sky News.

Armata ucraineană a anunțat că în ultimele zile s-au intensificat atacurile rușilor în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Rușii au capturat orașul Bakhmut în luna mai după luni de lupte grele care au transformat zona în ruine. Ulterior, luptele au continuat în zonă, dar progresul a fost lent de ambele părți.

Volodymyr Fityo, un purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, a declarat că rușii și-au concentrat atacurile asupra Klișchiivka, un sat din zonă eliberat de forțele ucrainene în septembrie, potrivit Mediafax.

„Forțele de ocupație ruse au adus rezervele necesare și au pornit la atac. 11 atacuri au fost respinse în ultimele 24 de ore. Inamicul încearcă să-i disloce pe oamenii noștri din pozițiile defensive din jurul Klișchiivka”, a declarat Fityo pentru televiziunea națională ucraineană.

În paralel, rușii susțin pe rețelele de socializare că forțele lor au respins peste 30 de atacuri ucrainene în jurul orașului Bakhmut în ultima săptămână. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 2: Guvernul american impune interdicţii de intrare pe teritoriul SUA pentru „măcelarul din Bucea”

Guvernul SUA a impus luni interdicţii de călătorie pentru doi ofiţeri ruşi acuzaţi de ”implicare în încălcări masive ale drepturilor omului” în estul Ucrainei, transmite DPA.

Washingtonul îl acuză pe Azatbek Omurbekov, cunoscut şi drept „măcelarul din Bucea”, de comiterea de „omucideri extrajudiciare a unor civili neînarmaţi ucraineni” din Andriivka (estul Ucrainei), potrivit Departamentului de Stat american.

Ulterior, Omurbekov şi-a condus unitatea, Brigada motorizată 64, în localitatea Bucea de la periferia Kievului, unde militarii ruşi „au ucis, au bătut, au dezmembrat, au ars şi au comis execuţii sumare de civili”, potrivit declaraţiei citate, conform Agerpres.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni contra lui Azatbek Omurbekov pentru responsabilitatea sa directă pentru atrocităţile comise la Bucea.

De asemenea, guvernul SUA l-a plasat pe caporalul Daniil Frolkin pe lista celor supuşi sancţiunilor din cauza crimelor de la Andriivka.

„Informaţiile potrivit cărora Omurbekov şi Frolkin au fost implicaţi în încălcări masive ale drepturilor omului, aşa cum a fost documentat de ONG-uri şi de anchete independente, sunt serioase şi credibile”, a subliniat Departamentul de Stat american.

Ca rezultat al sancţiunilor, Omurbekov, Frolkin şi membrii familiilor lor nu mai pot intra pe teritoriul SUA.

UPDATE 1: Lachlan Murdoch, moștenitorul imperiului media News Corp s-a întâlnit cu Zelenski, în semn de susținere pentru Ucraina

Președintele News Corp, Lachlan Murdoch, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski în Ucraina, în ceea ce Kievul a declarat că este un „semnal foarte important” de susținere într-un moment în care atenția presei mondiale s-a mutat de la războiul cu Rusia, scrie The Guardian.

Mogulul media, care săptămâna trecută a preluat funcția de președinte al News Corp de la tatăl său, Rupert, a fost însoțit de doi reporteri din grupul său: Benjamin Hall de la Fox News și Jerome Starkey de la tabloidul britanic Sun.

Hall a fost grav rănit de bombele rusești în timp ce acoperea războiul din Ucraina, în timp ce cameramanul Pierre Zakrzewski și fixatorul ucrainean Oleksandra Kuvshynova au fost uciși. Hall și-a pierdut piciorul drept sub genunchi, o mare parte din piciorul stâng, vederea la ochiul stâng, degetul mare stâng a fost zburat, craniul i-a fost lovit și a fost ars pe o mare parte a corpului.

Zelenski a declarat că jurnaliștii, cameramanii, editorii, fotografii și șoferii au fost în prima linie, conform G4Media.

Volodimir Zelenski, întâlnire cu Lloyd Austin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Cei doi au vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele şi, respectiv, sprijinul pentru ţara sa. „Mulţumesc preşedintelui Statelor Unite, echipei sale, Congresului – ambele partide – şi tuturor americanilor care preţuiesc libertatea la fel de mult ca şi ucrainenii”, a transmis liderul ucrainean.

„O întâlnire bună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Şi mai ales importantă – înainte de „Ramstein”. S-a discutat despre situaţia de pe câmpul de luptă: apărarea noastră, perspectivele şi, respectiv, sprijinul.

Mulţumesc preşedintelui Statelor Unite, echipei sale, Congresului – ambele partide – şi tuturor americanilor care preţuiesc libertatea la fel de mult ca şi ucrainenii”, a scris Zelenski pe Facebook.

„Mulţumim în mod special Statelor Unite pentru sprijinul lor de neclintit”

Ulterior, Zelenski a transmis în mesajul către popor că mulţumeşte tuturor partenerilor care îi ajută să asigure adevărata restaurare a dreptului internaţional pe pământurile şi mările lor.

„Mulţumim în mod special Statelor Unite pentru sprijinul lor de neclintit. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina!

Mulţumesc tuturor celor a căror sarcină este de a face ca Ucraina, poporul nostru, copiii noştri să fie mai protejaţi. Şi fiecărui soldat ucrainean, fiecărui sergent al nostru, fiecărui ofiţer al Forţelor de Apărare şi Securitate ale Ucrainei – tuturor celor care protejează statul şi cărora le pasă cu adevărat de viaţa umană, – vă mulţumesc! Glorie Ucrainei!”, a spus preşedintele Ucrainei, citat de News.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...