Risc de catastrofă ecologică după bombardarea uzinei Azovstal. Hidrogenul sulfurat ar putea ajunge în apele Mării Negre

Risc de catastrofă ecologică după bombardarea uzinei Azovstal. Hidrogenul sulfurat ar putea ajunge în apele Mării Negre
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/05/2022, 17:51

Primarul orașului ucrainean Mariupol, Vadim Boicheko, spune că bombardarea uzinei Azovstal de către forțele ruse ar putea provoca o adevărată catastrofă ecologică.

Aceasta deoarece combinatul depozitează zeci de mii de tone de soluție concentrată de hidrogen sulfurat, substanță care, după bombardamente, ar putea ajunge în Marea Azov, iar de acolo în Marea Neagră și chiar în Marea Mediterană. Iar efectele ar putea să fie devastatoare, arată Adevărul.

„Scurgerea acestui lichid va ucide complet flora şi fauna Mării Azov. Apoi substanţele periculoase pot pătrunde în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, a declarat primarul din Mariupol.

Informația a fost confirmată și de Consiliul Municipal din Mariupol, unde forțele ruse au instalat deja o nouă administrație, loială Moscovei. Potrivit unui comunicat al instituției, structura tehnică în care este depozitat hidrogenul sulfurat de la Azovstal este deteriorată.

Sursa citată notează, însă, că acesete informații nu au putut fi verificate, până în prezent, și din surse independente.

Potrivit serviciilor secrete britanice, forțele ruse ar fi folosit peste 700 de tone de bombe peste uzina Azovstal, al treilea cel mai mare combinat metalurgic din Ucraina.

Uzina Azovstal din Mariupol. Sursa foto: Profimedia
Uzina Azovstal din Mariupol. Sursa foto: Profimedia

Biolog: Marea Neagră nu va fi afectată

Biologul Adrian Bîlbă a explicat pentru Adevărul că, într-adevăr, o asemenea deversare ar reprezenta o catastrofă în Marea Azov, dar pentru Marea Neagră, situația nu este atât de gravă. Aceasta pentru că Marea Neagră are deja o concentrație destul de mare de hidrogen sulfurat în mod natural.

Potrivit specialistului, Marea Azov are o adâncime foarte mică (cel mult 12-13 metri), cu excepția canalului navigabil care a fost săpat.

„În Marea Neagră, de la 200 de metri adâncime este aproape numai hidrogen sulfurat. Nu e un pericol pentru biota (viaţa vegetală şi animală, n. red.) Mării Negre, dar pentru Azov da”, spune biologul.

Pornind de la o adâncime de 100 de metri, în Marea Neagră cantitatea de oxigen dizolvat scade, iar de la 200 de metri şi până la adâncimi de 2.000 de metri se găseşte hidrogen sulfurat, un gaz solubil în apă care, în contact cu aerul, devine inflamabil. Concentraţia de hidrogen sulfurat creşte odată cu adâncimea mării, ajungându-se ca la 2.000 de metri să se atingă o concentraţie de 9,6 mg/litru de apă, mai explică acesta.

După o perioadă, hidrogenul sulfurat se oxidează în prezenţa oxigenului şi se transformă în acid sulfuric, mai spune Adrian Bîlbă.