LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 677: Rusia a atacat Ucraina în ajunul Anului Nou, timp de 11 ore, cu un număr record de drone

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 677: Rusia a atacat Ucraina în ajunul Anului Nou, timp de 11 ore, cu un număr record de drone
Război în Ucraina / Foto caracter ilustrativ
Publicat: 01/01/2024, 08:58
Actualizat: 01/01/2024, 15:38
16:00

Sirenele de raid aerian au pornit în estul și sudul Ucrainei

Sirenele de raid aerian au pornit luni în estul și sudul Ucrainei. Asta după ce în jurul Anului Nou rușii au folosit un număr record de drone, așa cum susțin ucrainenii, potrivit Sky News.

Sirenele avertizează asupra unor atacuri ale avioanelor de luptă și ale dronelor rusești. În mesajele postate pe Telegram, reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene au avertizat cu privire la mai multe atacuri cu drone și la activitatea avioanelor de vânătoare făcând apel la populație să se adăpostească, conform Mediafax.

Avertizările au fost emise în regiunile centrale Zaporojia, Dnipropetrovsk și Kirovohrad, precum și în părți din Donețk.

Au fost emise avertizări pentru regiunile sudice de coastă Nikolaiv și Herson.

„Mai multe grupuri” de drone au fost, de asemenea, observate în regiunea Sumî, aproape de granița estică cu Rusia. Acestea „se îndreaptă spre sud/sud-vest”, spre coastă, au adăugat cei de la forțele aeriene.

Avertismentul a fost lansat după ce luni dimineața au fost auzite sirenele de raid aerian în întreaga Ucraină. De asemenea, pe parcursul nopții, rușii au folosit un număr record de drone, susțin ucrainenii. Este vorba despre 90 de drone lansate în orele premergătoare zilei de Anul Nou.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene susțin că 87 de drone au fost doborâte.

15:13

Putin anunță că Rusia își va „intensifica” atacurile în Ucraina drept răzbunare după bombardarea orașului Belgorod

Rusia îşi va „intensifica” atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea la scară fără precedent de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod în acest weekend, a anunţat Vladimir Putin.

14:46

Alte cinci cadavre găsite la Kiev în urma atacului aerian de vineri al Rusiei

Alte cinci cadavre au fost găsite sub dărâmături la Kiev în urma atacului aerian de vineri al Rusiei, scrie The Guardian.

Numărul morților din capitala ucraineană, în urma atacului aerian masiv de vineri al Rusiei, a ajuns la 28, după ce sub dărâmături au mai fost găsite cinci cadavre, au anunțat luni autoritățile orașului.

Anterior, Ucraina declarase pentru luni zi de doliu pentru cei uciși în atacurile cu rachete de vineri, cel mai mare atac cu drone și rachete din ultimele luni, conform Mediafax.

„Sincere condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut rude și persoane dragi… teroriștii care ucid civili nu vor fi niciodată iertați pentru sângele vărsat pe teritoriul ucrainean”, a scris guvernatorul militar al Kievului, Serhiy Popko, pe Telegram.

Rușii au declanșat vineri cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând zeci de persoane și rănind cel puțin 120 la Kiev, în sudul, vestul și estul țării, au declarat oficialii ucraineni.

Printre altele, au fost lovite o maternitate din orașul Dnipro și clădiri din orașele Liov, Odesa și Harkov.

12:31

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri de Anul Nou

Bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk au ucis luni patru persoane, a declarat un oficial rus instalat în regiunea estică a Ucrainei, în timp ce atacurile aeriene ale Rusiei asupra mai multor regiuni ucrainene au ucis cel puțin o persoană, au declarat oficiali locali.

Treisprezece persoane au fost, de asemenea, rănite în bombardamentele efectuate de forțele ucrainene asupra centrului Donețk, a scris pe aplicația Telegram Denis Pușilin, șeful numit de Rusia în regiune, citat de Reuters.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și nouă au fost rănite într-un atac cu drone rusești asupra portului ucrainean Odesa din sudul țării, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe Telegram, relatează Mediafax.

Kiper a precizat că resturile căzute de la dronele care au fost doborâte au provocat mai multe incendii în clădiri rezidențiale din diferite părți ale orașului.

O înregistrare video pe rețelele de socializare, postată de primarul din Odesa, Henadii Trukhanov, îl arată pe acesta inspectând un apartament avariat, cu ferestrele sparte.

„Se spune că modul în care întâmpini Anul Nou este modul în care vei trăi anul”, a spus Trukhanov într-o postare. „Ei bine, anul acesta Ucraina va încălca această regulă: vom persevera și vom învinge”, a dăugat el.

Oficialii din regiunea vestică ucraineană Lviv, care se învecinează cu Polonia, au declarat că un atac aerian rusesc la începutul anului nou a avariat o clădire universitară din orașul Dubliany și a deteriorat monumentul unui comandant al Armatei Insurgente Ucrainene (UPA) din anii 1940.

11:30

Rusia a atacat Ucraina în ajunul Anului Nou, timp de 11 ore, cu un număr record de drone

Rusia a atacat mai multe regiuni ale Ucrainei în ajunul Anului Nou timp de 11 ore cu un număr record de drone, inclusiv în Odesa (sud) şi Liov (vest), unde cel puţin o persoană a murit şi unde un terminal portuar şi o universitate la care a studiat naţionalistul ucrainean Stepan Bandera au fost avariate, transmite luni EFE.

„Un atac masiv şi puternic cu drone a durat 11 ore. Dronele kamikaze au fost lansate în cursul serii, iar apărarea antiaeriană şi-a încheiat activitatea în jurul orei locale 04:00”, au declarat Forţele de Apărare Sud pe canalul lor Telegram.

Forţele aeriene ucrainene au transmis că, în ajunul Anului Nou, „inamicul a folosit un număr record de vehicule aeriene fără pilot de atac de tip Shahed”, de fabricaţie iraniană.

În total, Rusia a lansat 90 de drone şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300 asupra Ucrainei, precum şi trei rachete antiradar Kh-31P şi un Kh-59, a adăugat armata ucraineană, care a informat că a reuşit să doboare 87 din cele 90 de drone lansate.

Rachetele au atacat Harkov (est), Herson şi Zaporojie (sud), în timp ce dronele au vizat Nikolaiev (sud), Viniţa (centru-vest), Dnipropetrovsk (centru), Herson şi regiunea Kirovohrad (centru), în afară de Liov ( vest).

Forţele de Apărare Sud au explicat că prioritatea evidentă a Rusiei în sud a fost infrastructura portuară din Odesa, unde a izbucnit un incendiu într-unul dintre terminalele portuare, care a fost stins rapid, conform Agerpres.

În jurul miezului nopţii, forţele ruse au lansat drone peste zonele rezidenţiale unde cetăţenii ucraineni urmau să sărbătorească Anul Nou, iar resturile de la vehiculele fără pilot doborâte au deteriorat cel puţin trei clădiri private şi agricole, iar o persoană a murit.

Primarul oraşului Liov, Andri Sadovi, a acuzat la rândul său că Rusia a atacat două obiective din oraş: Universitatea unde a studiat Stepan Bandera în urmă cu 100 de ani şi muzeul dedicat comandantului Armatei Insurgente Ucrainene (UPA), Roman Şuhevici.

Rușii au atacat Ucraina cu drone în noaptea de Anul Nou

Rușii au atacat mai multe regiuni din Ucraina cu drone în noaptea de Anul Nou. Atacurile din noaptea de duminică spre luni au provocat un mort la Odesa, în sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, informează AFP, preluată de Agerpres.

Guvernatorul Odesei, Oleg Kiper, a raportat că „o persoană a murit ca urmare a unui atac inamic”, în mesaje publicate pe Telegram.

„Mai multe alte persoane au fost rănite”, au precizat autorităților locale citate de Kyiv Independent.

De asemenea, resturi provenite de la drone doborâte de antiaeriana ucraineană au lovit mai multe clădiri rezidențiale din Odesa și au provocat incendii.

Atacuri similar au avut loc în noaptea de Anul Nou în Harkov și Lviv/Liov. Nu au fost raportate victime.

Concomitent, Denis Puşilin, şeful administraţiei Doneţk numit de Moscova, a raportat un bilanţ provizoriu de „13 răniţi şi patru morţi” în oraşul din estul Ucrainei aflat sub control rusesc, după ce autoritățile pro-ruse au acuzat un atac cu Katiușe trase de ucraineni.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...