Șeful Statului Major al armatei americane: Urmează o bătălie importantă în sud-est, în jurul regiunii Donbas

Șeful Statului Major al armatei americane: Urmează o bătălie importantă în sud-est, în jurul regiunii Donbas
Mark Milley/ Sursa Foto: Captură
Publicat: 08/04/2022, 03:26

Șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, a transmis joi, în cadrul unei audieri în Congres, mai multe avertismente sumbre pentru milioanele de oameni care speră cu disperare ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă și să oprească atacul asupra Ucrainei, relatează CNN.

„În mod ideal, Putin decide să înceteze focul, își oprește agresiunea și are loc un fel de intervenție diplomatică, dar în prezent această opțiune nu pare să se afle într-un orizont apropiat. Va fi un drum lung”, a declarat Milley la Washington, în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA, citat de CNN.

Ținând cont de faptul că liderii regionali din Ucraina îi imploră pe locuitorii rămași în regiunea Donbas din estul Ucrainei să plece în timp ce au „ultima șansă” înainte de reluarea ofensivei trupelor ruse, Milley a confirmat și el această ipoteză.

„Urmează o bătălie importantă în sud-est, în jurul regiunii Donbas, unde rușii intenționează să adune forțe și să-și continue asaltul”, a declarat el în fața comisiei.

SUA și NATO nu au fost de acord să furnizeze avioane de luptă Ucrainei sau alte tipuri de armament greu și nici nu au intervenit pentru a stabili o zonă de interdicție aeriană deasupra țării, din cauza riscului că, în această situație, Occidentul ar putea fi atras într-un război direct cu Rusia. Milley a precizat, totuși, că Statele Unite și aliații lor au livrat Ucrainei aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene și 60.000 de sisteme antitanc. Acest lucru a ajutat Ucraina să împiedice forțele lui Putin să obțină superioritate aeriană, în ciuda bombardamentelor devastatoare ale Rusiei asupra unor părți ale țării.