VIDEO | Cea mai clară dovadă că trupele ruse au executat civili în Bucha: Nouă bărbați au fost uciși, după ce, anterior, au fost încolonați de soldații lui Putin

VIDEO | Cea mai clară dovadă că trupele ruse au executat civili în Bucha: Nouă bărbați au fost uciși, după ce, anterior, au fost încolonați de soldații lui Putin
Sursa foto: captură video The Times
Publicat: 20/05/2022, 15:01
Actualizat: 20/05/2022, 15:07

Noi dovezi scot la iveală faptul că soldații ruși au executat civili ucraineni în Bucha. Conform unui videoclipuri obținute de The New York Times, întărite de declarațiile martorilor, mai mulți parașutiști ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni într-o suburbie a Kievului, pe data de 4 martie.

A fost ultima dată când bărbații ar fi fost văzuți în viață. În două videoclipuri, parașutiștii ruși sunt filmați cum încolonează mai mulți bărbați, sub amenințarea armei, de-a lungul unei străzi din Bucha, o suburbie a Kievului. Unii ucraineni merg cocoșați, ținându-se de curelele celor din fața lor. Alții au mâinile deasupra capetelor.

Nouă civili au fost uciși

Videoclipurile, filmate pe 4 martie de o cameră de securitate și de un martor aflat într-o casă din apropiere și obținute de The New York Times, sunt cea mai clară dovadă de până acum că bărbații au fost în custodia trupelor ruse cu câteva minute înainte de a fi executați.

„Oamenii luați ostatici zac acolo, lângă gard”, spune persoana care filmează unul dintre videoclipuri. El numără: „Unul, doi, trei, cu siguranță, patru, cinci, șase…”. În total, nouă persoane au fost ucise.

Opt martori au povestit pentru The Times ce s-a întâmplat în continuare. Soldații i-au dus pe oameni în spatele unei clădiri de birouri din apropiere pe care rușii o preluaseră și pe care au transformat într-o bază militară. S-au auzit mai multe împușcături.


Un videoclip filmat cu drona o zi mai târziu, pe 5 martie, obținut tot de The Times, este prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari. Cadavrele mai multor persoane zac pe pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ei.


O fotografie cu cadavrele bărbaților executați zăcând într-o curte, unii cu mâinile legate, s-a numărat printre o serie de imagini care au primit atenție mondială la începutul lunii aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha. Liderii ruși de la cele mai înalte niveluri au negat în mod repetat masacrul din Bucha și au descris imaginile drept „provocare și fals”.


În urma unei investigații care a durat o săptămână a scos la lumină noi dovezi: parașutiștii ruși i-au adunat și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte, în ceea ce pare a fi o crimă de război. Ministerele de Externe și Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la informațiile obținute de jurnaliștii The Times.

Duceau o viața obișnuită înainte de război

Pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu acești bărbați, The Times a stat mai multe săptămâni în Bucha intervievând un supraviețuitor, martori, legiști și oficiali de poliție și armată. Reporterii au adunat videoclipuri nepublicate anterior din ziua execuției – unele dintre singurele dovezi de până acum care urmăresc mișcările finale ale victimelor. The Times a căutat pe rețelele de socializare pentru a găsi informații despre persoane dispărute, a vorbit cu membrii familiei victimelor și, pentru prima dată, a identificat toți bărbații executați și de ce au fost vizați cei mai mulți dintre ei.

Erau soți și tați, angajați în magazine alimentare și fabrici care au trăit o viață civilă obișnuită înainte de război. Dar cu interdicțiile ca bărbații să iasă din țară, determinați de hotărârea de a-și proteja comunitățile, cei mai mulți dintre bărbați s-au alăturat diferitelor forțe de apărare în zilele de dinaintea uciderii lor. Aproape toți locuiau la câțiva pași de curtea în care aveau să zacă mai târziu trupurile lor.

Urmărește cele mai noi informații din a 86-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult