LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 86: Volodimir Zelenski afirmă că „Donbasul este complet distrus. Acolo este iadul” / Noi dovezi video despre atrocitățile comise de ruși în Bucha

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 86: Volodimir Zelenski afirmă că „Donbasul este complet distrus. Acolo este iadul” / Noi dovezi video despre atrocitățile comise de ruși în Bucha
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/05/2022, 09:10
Actualizat: 20/05/2022, 15:05

Vineri se împlinesc 86 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski spune că forțele ruse au „distrus complet” regiunea estică a Donbasului. Descriind regiunea în care Rusia și-a concentrat ofensiva, el spune: „Acolo este iadul și nu este o exagerare”. Senatorii americani aprobă ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina – cel mai mare pachet de sprijin de la invadarea Rusiei. Președintele Joe Biden spune că Finlanda și Suedia au „sprijinul său complet” în ofertele lor pentru aderarea la NATO. Între timp, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, acuză Rusia de o blocare a exporturilor de cereale din Ucraina.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Cea mai clară dovadă că trupele ruse au executat civili în Bucha: Nouă bărbați au fost uciși, după ce, anterior, au fost încolonați de soldații lui Putin

Noi dovezi scot la iveală faptul că soldații ruși au executat civili ucraineni în Bucha. Conform unui videoclipuri obținute de The New York Times, întărite de declarațiile martorilor, mai mulți parașutiști ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni într-o suburbie a Kievului, pe data de 4 martie. (Citește detalii aici…)

UPDATE ora 14:00 – Tânăr din Rusia, condamnat la închisoare după ce a cântat la pian imnul Ucrainei: ”Mai mult, a postat un videoclip pe internet”

Un antreprenor din orașul Tyumen a cântat imnul Ucrainei la pian, pe trotuar, iar tribunalul din localitate l-a găsit vinovat de ”propagandă nazistă”.

Tânărul Vladimir Fofanov – identificat de poliție, potrivit informațiilor transmise de autorități – a fost acuzat și că ”ar fi strigat lozinci ale unor organizații din Ucraina” considerate ”extremiste”, respectiv UNA-UNSO și Right Sector (n.red. – Sectorul de Dreapta), care au fost interzise prin lege după ce Rusia a anexat, în 2014, Peninsula Crimeea.

UPDATE ora 12:30 – Volodimir Zelenski a fost ales „cea mai influentă persoană” într-un sondaj al cititorilor Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns pe primul loc în sondajul Time100 din 2022, în care cititorii votează pentru persoanele care, în opinia lor, ar trebui să figureze pe lista celor mai influente persoane ale anului, întocmită de revista Time, scrie BBC, citat de Mediafax.

În total, au fost exprimate 3,3 milioane de voturi de către public, iar 5% dintre votanți l-au desemnat pe președintele Zelenski drept personalitatea publică cheie a anului 2022.

Aflat anterior pe coperta revistei, președintele Zelenski a declarat pentru Time că a recunoscut că ete conștient de faptul că oameni din întreaga lume l-au urmărit îndeaproape pe parcursul conflictului.

UPDATE ora 11:36 – Atacuri cu cocktailuri Molotov asupra comisariatelor militare din Rusia. Care sunt motivele

Noi atacuri cu cocktailuri Molotov au fost făcute de autori ruși necunoscuți asupra comisariatelor militare din toată țara în luna mai.

UPDATE ora 10:30 – Noi dovezi despre atrocitățile comise de ruși în Bucha

UPDATE ora 10:00 – Un sat de la nordul Kievului, lovit de rachete rusești. Atacul, soldat cu mai mulți morți, spune Zelenski

Rușii au lovit, joi, cu rachete, un sat în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Atacul de la Desna s-a soldat cu mai mulți morți, potrivit acestuia.

UPDATE ora 09:30 – Noul bilanț al pierderilor suferite de Rusia, conform armatei ucrainene

UPDATE ora 09:00 – Dezvăluire șoc în presa rusă independentă: Fiica lui Putin are un copil cu Zelenski, fost director al Baletului de Stat Bavarez

Potrivit unei anchete realizate de jurnaliștii de la IStories, fiica mai mică a lui Vladimir Putin, Katerina Tihonova, ar avea o relație de ani buni cu un fost balerin, Igor Zelenski. Mai mult, cei doi ar avea și un copil. În pofida similarității numelui, acesta nu are nicio legătură cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE ora 08:00 – În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski

Regiunea industrială ucraineană Donbas, centrul recentelor ofensive ruse, a fost distrusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce unele dintre cele mai bogate țări din lume s-au angajat să susțină Kievul cu miliarde de dolari, relatează Reuters, citat de Mediafax.

De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia folosește artileria și blindatele pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas, format din zonele Donețk și Luhansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

„Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad – și nu este o exagerare”, a declarat Zelenski într-o alocuțiune de joi seara.

„(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus”, a spus el.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:00 – Senatul SUA a aprobat ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul de lege, trimis la Casa Albă pentru promulgare

Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden.

UPDATE ora 06:00 – VIDEO | Ion Cristoiu: „O mare problemă va fi, în curând, pentru noi, Moldova, pentru că se prăbușește economic. Au venit foarte mulți refugiați ucraineni, ei nu le-au luat niciun ban. E o țară aproape rusificată”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta este de părere că Republica Moldova se va prăbuși din punct de vedere economic, în contextul unui val masiv de ucraineni refugiați acolo. Mai mult, invitatul lui Marius Tucă a afirmat că Moldova este o țară aproape rusificată, în contexul în care toți cetățenii sunt vorbitori de limbă rusă. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 05:00 – Ciolacu, despre posibilitatea ca România să trimită arme Ucrainei: „În acest moment România nu a luat o decizie în acest sens”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că România nu a luat nicio decizie în acest moment cu privire la posibilitatea de a livra arme Ucrainei, însă țara noastră s-a implicat foarte mult în zona umanitară.

UPDATE ora 04:00 – VIDEO | Rușii se laudă cu arme laser care pot să „orbească” sateliţii, dar depind de condițiile meteo (DOCUMENTAR)

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine. Nu se știu foarte multe amănunte despre acest super-laser.

UPDATE ora 03:00 – Mircea Lucescu recunoaște că are oferte serioase, în contextul războiului din Ucraina. Ce spune antrenorul român despre o posibilă plecare a sa de la Dinamo Kiev

Antrenorul român Mircea Lucescu, în vârstă de 76 de ani, a anunțat că rămâne la Dinamo Kiev, deși recunoaște că a avut mai multe oferte seriose de la formații din Europa, inclusiv din Turcia, după izbucnirea războiului din Ucraina. Spune că ar da dovadă de lașitate, lăsând echipa la greu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Ora de vară. În ce an a fost introdusă pentru prima oară în România și...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid