VIDEO | Rusia, pierderi tot mai mari în războiul din Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 07/04/2022, 21:30

Mai mult de 40 de zile de război și mii de echipamente de luptă distruse. Războiul din Ucraina continuă, iar pierderile ]nregistrate de Rusia cresc de la o zi la alta.

Portalul militar Oryx Spioenkopp a creat o listă a acestor pierderi ale armatei Kremlinului, însă aceasta conține doar tehnica de luptă. Concret, pe listă sunt doar vechiculele a căror pierdere este documentată video sau foto. În total, există 2.304 de vehicule, dintre care 1.207 au fost distruse, 41 au fost avariate, 234 abandonate şi 913 capturate.

Între pierderile Rusiei se află şi 410 tancuri de diverse modele. Dintre acestea 194 au fost distruse, 6 au fost serios avariate, 42 au fost abandonate, dar 168 au fost capturate. Cele mai multe, 243 de unităţi mai exact, sunt model T-72 în diverse variante construite.

T-72 este un tanc de luptă din a doua generaţie, proiectat şi fabricat, iniţial, în Uniunea Sovietică. Dezvoltat începând cu T-62 ca opțiune mai ieftină decât T-64, a fost exportat în peste 40 de țări și produs în peste 30.000 de unități, realizări care i-au conferit titlul de cel mai popular tanc din lume. Actualizat constant pe parcursul vieții sale operaționale, T-72 a văzut evoluând platforma originală pe care se baza. Printre cele mai cunoscute versiuni sunt: a doua generație de tancuri T-72A, introduse în Uniunea Sovietică în 1979, a treia generație de tancuri T-72B3 introduse în Rusia în 2010 și T-72B3M , ultima versiune în ordine cronologică, a cărei dezvoltare a fost finalizată în 2016. Armamentul principal al T-72 este arma 2A46M cu diametru neted de 125 mm , arma standard a tuturor MBT-urilor rusești contemporane. Este echipat cu un sistem de stabilizare, care permite tragerea în mișcare. Armamentul secundar include mitraliera coaxială și mitraliera antiaeriană. Rezervorul are și lansatoare de fum. Este pus în mişcare de un motor diesel de 840 de cai putere şi are o autonomie de 480 de kilometri.

Între pierderile Rusiei se află și tancuri T-64 – 12 unităţi, dar şi mai modernele tancuri din generaţia a treia T-80 – 86 de unităţi – sau chiar vedetele T-90 – 18 unităţi.

T-64 este un tanc principal de luptă dezvoltat și folosit de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Tancul a fost un proiect fundamental diferit de predecesorii săi, seria T-54/55 și T-62. Considerat a fi un model avansat, T-64 nu a fost exportat, fiind folosit doar de Armata Roșie în timpul Războiului Rece. T-64 a fost predecesorul tancului T-80, la rândul său considerat a fi un design avansat în comparație cu modelul T-72. După destrămarea Uniunii Sovietice, stocurile de tancuri T-64 au fost preluate de Rusia, Ucraina și Uzbekistan.

T-90 este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat la uzinele Uralvagonzavod din Nijni Taghil, Rusia. Până în prezent, au fost construite peste 3.200 de tancuri principale de luptă T-90, iar costul per unitate al variantei T-90MS era de 4,5 milioane de dolari în 2016. Aduse la stadiul de mit de fosta Armată Roşie, tancurile T-90, alături de alte blindate ruseşti, s-au dovedit victime sigure ale sistemelor de armament moderne primite de ucraineni de la occidentali.

Rusia a pierdut și alte tipuri de armament

Ruşii au suferit pierderi şi la alte categorii de armament. Au fost pierdute 15 staţii de comunicaţii, 78 de vehicule pentru trupele de geniu, 11 mortiere grele, 48 de piese de artilerie tractată, 76 de unităţi de artilerie autopropulsată, 45 de lansatoare multiple de rachete, 3 tunuri antiaeriene, 11 tunuri antiaeriene autopropulsate, 42 de sisteme rachete antiaeriene şi 4 radare.

Ruşii au mai pierdut şi 19 avioane de luptă, 38 de elicoptere şi 21 de drone. Multe dintre aceste aeronave au fost doborâte de rachetele antiaeriene Stinger. Această rachetă este echipată cu un cap puternic exploziv, un sistem electronic de comandă și un motor rachetă cu două trepte: un ejector pentru lansare și un motor principal care pornește la o distanță bună de aruncător pentru a preveni arderea acestuia. Are un dispozitiv care face posibilă distingerea țintei de fundal, detectarea prin contrast, deosebit de utilă pentru interceptarea unei aeronave care zboară la altitudine mică și, mai presus de toate, pentru a garanta stabilitatea atașamentului la țintă în timpul utilizării a contramăsurilor termice. Are o rază de ţintire de până la 4.800 de metri şi poate ataca ameninţările inamice la joasă altitudine de până la 3.800 de metri, cu o viteză de 2,54 Mach.

În război, Rusia a pierdut și  două trenuri-cisternă și peste 700 de camioane și jeepuri. Aceasta reprezintă mai mult de o zecime din camioanele care aparțin celor 10 brigăzi de suport tehnic-material ale armatei ruse, care transportă provizii, muniție și trupe proaspete de la capete de cale ferată la formațiunile din primele linii.

Pe de altă parte, aceste arme sunt cele probate video și foto. Nu se știe cu exactitate situația din teren. Pe de-o parte, rușii susțin că pierderile sunt mai mici decât cele expuse, iar ucrainenii spun că pierderile pentru armata rusă ar fi mult mai mari.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Tensiuni în Canalul Mânecii. Navele de război ale Marinei Regale au urmărit nave militare și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
România, lovită din nou de inundații! Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
Tehnologie franţuzească de pe avioanele ruseşti Su-30SM, reparată de o firmă din Kazahstan, instruită de...
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
Gigi Mulțescu și Cornel Dinu, pe patul de suferință. Unul e internat la Elias, altul...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată