Zeci de diplomați ruși, expulzați din Germania și Franța. Moscova amenință că decizia „neprietenoasă” a Berlinului va deteriora și mai mult relația dintre cele două state

Zeci de diplomați ruși, expulzați din Germania și Franța. Moscova amenință că decizia „neprietenoasă” a Berlinului va deteriora și mai mult relația dintre cele două state
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 05/04/2022, 00:43

Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev.

Germania a anunţat expulzarea unui ”număr mare” de diplomaţi ruşi – 40 conform informaţiilor difuzate de AFP – aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei constituie ”o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi. Nu vom mai tolera acest lucru”, a precizat ea.

La rândul său, Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ”ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale”, a anunţat luni o sursă apropiată Ministerului de Externe francez.

”Această acţiune face parte dintr-un demers european”, potrivit unui comunicat al ministerului francez.

Lituania a anunţat în aceeaşi zi expulzarea ambasadorului rus în această ţară baltică „în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse”.

Rusia transmis luni că relaţiile sale cu Germania se vor „deteriora” şi mai mult după decizia „neprietenoasă” a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spaţiul pentru menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin difuzat pe Telegram.