Război în Ucraina, ziua 651: Volodimir Zelenski urmează să participe miercuri la teleconferinţa liderilor G7

Război în Ucraina, ziua 651: Volodimir Zelenski urmează să participe miercuri la teleconferinţa liderilor G7
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Publicat: 06/12/2023, 07:46
Actualizat: 06/12/2023, 12:02
12:00

Ministrul apărării german admite existenţa de întârzieri în livrările de arme către Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităţilor cât mai rapid posibil, relatează miercuri dpa.

„Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ţine pasul cu cererea care există în anumite domenii”, a declarat marţi seara Pistorius pe canalul german ZDF, titrează Agerpres.

Industria apărării îşi sporeşte capacităţile oriunde poate, dar „este o chestiune de viteză, nu poţi avea influenţă nelimitată asupra vitezei”, a spus ministrul german.

El a explicat că iau timp înfiinţarea unei fabrici şi crearea stocurilor necesare de muniţie şi explozibil pentru a putea produce rapid, dând ca exemplu producţia de muniţie pentru tancurile Gepard, pe care Germania a trebuit să o relanseze; deşi a decurs relativ repede, procesul tot a durat şase luni.

„Vorbim de termene care pot fi accelerate, dar nu complet abrogate”, a menţionat Pistorius.

10:14

Şefa diplomaţiei olandeze asigură Kievul de sprijinul ţării sale

Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind „sprijinul” din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.

„Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră”, a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

„Să fiţi siguri de sprijinul nostru”, a declarat reprezentanta guvernului olandez, scrie Agerpres.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a cărui formaţiune a obţinut cele mai multe locuri în parlament în urma recentelor alegeri legislative din Olanda, încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, însă acest proces ar putea dura câteva luni, dat fiind gradul de fragmentare ridicat al sistemului politic olandez.

09:51

Rusia recrutează nepalezi pentru a lupta în Ucraina

Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters.

Nepalul a cerut Moscovei în această săptămână să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă şi să trimită înapoi acasă orice soldat nepalez din forţele sale armate, după ce şase dintre cetăţenii săi care servesc în armata rusă au fost ucişi. Nepalul, ţară care se află între China şi India, a cerut Rusiei să despăgubească familiile cetăţenilor nepalezi ucişi, conform News.ro.

Şeful poliţiei din districtul Kathmandu, Bhupendra Khatri, a declarat că 10 persoane se află în custodia poliţiei după ce au fost reţinute în ultimele zile în urma unor ponturi. „Discutăm cu avocaţii guvernului despre acest caz şi îi vom prezenta în faţa instanţei”, a declarat Khatri pentru Reuters. El nu a precizat când vor apărea în instanţă.

Volodimir Zelenski urmează să participe miercuri la teleconferinţa liderilor G7

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe miercuri la începutul unei teleconferinţe între liderii ţărilor din G7, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

Marţi, Volodimir Zelenski şi-a anulat în mod neaşteptat o intervenţie prevăzută în faţa Congresului american, unde negocierile sunt tensionate cu privire la noi fonduri americane pentru a ajuta Ucraina în război împotriva Rusiei.

Această teleconferinţă va avea loc sub egida premierului japonez Fumio Kishida, a explicat purtătorul de cuvânt, întrucât Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a G7. Preşedintele „Zelenski va participa la începutul” acestui summit online, a precizat el, citat de AFP.

Cu această ocazie, liderii G7 vor „discuta subiecte importante pentru comunitatea internaţională, cum ar fi situaţiile din Ucraina şi Orientul Mijlociu” şi, de asemenea, vor avea un schimb de opinii despre inteligenţa artificială, a adăugat Hirokazu Matsuno, conform Agerpres.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana