Ce spune medicul Adrian Marinescu despre redeschiderea școlilor și prioritizarea vaccinării părinților. „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”

Ce spune medicul Adrian Marinescu despre redeschiderea școlilor și prioritizarea vaccinării părinților. „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”
FOTO:: GÂNDUL.RO
Publicat: 08/02/2021, 12:08
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din București a vorbit despre condițiile în care măsurile de siguranță sanitară implementate de autorități, odată cu redeschiderea școlilor. Totodată, Marinescu a făcut declarații despre prioritizarea vaccinării părinților.

Care sunt componentele care ar trebui să echilibreze lucrurile

Întrebat dacă măsurile implementate de autorități sunt suficiente și ce ar mai putea face elevii sau părinții pentru a spori siguranța sanitară, Adrian Marinescu a declarat că două măsuri ar trebui să echilibreze lucrurile, anume vaccinarea persoanelor vulnerabile și testare în toate școlile din România.

„Sigur că, indiferent câte măsuri ne-am lua, nu sunt niciodată suficiente. Sunt două componente care vin cumva în plus și ar trebui să ajute sau să echilibreze lucrurile. E vorba de vaccinare în primul rând – știu că sunt încă discuții că nu s-a făcut suficient de repede, dar, totuși, persoanele vulnerabile din rândul profesorilor, părinții elevilor, care de asemenea au o anumită vârstă, au boli cronice, dacă n-au reușit să se vaccineze până acum, o vor face cât de curând. A doua componentă se referă la testare – sigur, putem să discutăm că testele rapide antigenice au și ele unele minusuri, dar până la urmă faptul că ele vor fi la dispoziție pentru toate școlile din România, să sperăm că așa va fi, e un lucru bun, adică practic se poate monitoriza mai ușor.

Ar mai fi ceva de spus. Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a adăugat medicul.

Adrrian Marinescu, despre prioritizarea vaccinării părinților

Referitor la cei care susțin că ar trebui prioritizată vaccinarea părinților în actualul context, Adrian Marinescu a afirmat:

„E clar că noi toți am vrea să ne vaccinăm cât se poate de repede și cred că toți reprezintă o prioritate, și profesorii pe de o parte, și părinții sau bunicii elevilor, numai că din păcate numărul de doze, cum bine știți, este limitat și obținerea lor într-un interval foarte scurt e aproape imposibilă. Să sperăm că, având mai multe variante de vaccin, vom reuși, totuși, să reducem această perioadă și să avem o capacitate de producție corespunzătoare”.

Adrian Marinescu:  Avem nevoie de un proces de educație care să continue

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a spus că riscul persistă nu doar în unitățile de învățământ, ci și în alte locuri. În ciuda acestor lucruri, reputatul medic spune că procesul de educație trebuie să continue.

„Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia. Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online. Cred că trebuie să gândim echilibrat și să vedem exact cum se va întâmpla de acum încolo, cu noua tulpină, felul cum vor evolua lucrurile, adică echilibrul de acum, într-adevăr, e un echilibru fragil. Avem mai puține cazuri, dar nu știm ce va fi peste o lună sau peste două luni. Lucrurile vor fi gândite pas cu pas în funcție de partea epidemiologică”, a declarat medicul Adrian Marinescu la B1 TV.

Școlile din România s-au redeschis, luni, 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii