EXCLUSIV. Pacienții suspecți de Covid-19 nu mai primesc concediu medical! Apelul unui medic: „Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca în România”

EXCLUSIV. Pacienții suspecți de Covid-19 nu mai primesc concediu medical! Apelul unui medic: „Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca în România”
EXCLUSIV. Pacienții suspecții de Covid-19 nu mai primesc concediu medical! Apelul unui medic: „Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca în România”
Publicat: 10/07/2020, 10:00
Actualizat: 06/04/2021, 19:33

Un nou vid legislativ controversat le dă bătaie de cap medicilor de familie. Aceștia nu mai pot elibera concedii medicale pentru persoanele care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, după ce ordinul de ministru 414 a fost desființat: „În România mai nou medicii încep să studieze legile, iar politicienii și juriștii încep să studieze medicina. O să ajungem iar de râsul Europei. Politicul și juridicul nu înțeleg că într-o pandemie trebuie ținut cont și medici și epidemiologi”, spune medicul Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală.

„E o problemă politico-legislativă. Este vorba despre acele persoane care, până să primească simptomatologie intră în acea perioadă de izolare, de 14 zile. Și pentru acele 14 zile aveam Ordinul de ministru 414,  care clarifica modalitatea în  care medicul de familie putea să elibereze la  sfârșitul celor 14 zile un concediu medical și lucrurile erau foarte clare și erau binevenite din punct de vedere sanitar sau medical”, spune medicul Mihai Iacob pentru GÂNDUL.RO.

Medicul spune că o a treia variantă propusă ar fi concediul medical efectual în baza altor boli, însă, conform codului penal ar fi un fals în acte publice.

„Pe un pacient cu lombosciatică nu poți să-l izolezi din cauza contactului de covid. În prezent, nu avem o lege după care ne putem ghida. Toată lumea trebuie să înțeleagă că spitalele acestea românești nu au circuite. Trebuie să dezvoltăm medicina primară și trebuie dezvoltat ambulatoriul de specialitate pe policlinici micuțe.Acești politicieni  care au creat această situație trebuie să o dezamorseze și să găsească o cale legislativă. E nevoie de o lege care să clarifice prin care să avem posibilitatea să oferim acestor oameni concediile medicale. Asta ne arată ce fel de legislație avem în România”, precizează medicul,

Medicii de familie din Timiș s-au organizat singuri

Mihai Iacob spune că până în acest moment cabinetele medicilor de familie nu au primit nicio dotare și că, în contextul pandemiei de coronavirus, cabinetele au fost pline cu pacienți.

„La Timișoara am făcut un proiect. Împreună cu societatea civilă am reușit să strângem fonduri și am dotat toate cabinetele de medicină primară din județul Timiș cu lămpi ultraviolete. Normal era să se gândească la un astfel de proiect la nivel național. La nivel Timiș am încercat să facem niște circuite, pentru o mai bună coordonare. Însă nu am avut o susține de sus”, mai spune medicul Mihai Iacob.

Medicina primară în România, 5, 7% din fondul de sănătate. Israelul primește 25%

„Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca la noi.  Dacă în România se schimbă un partid politic, se schimbă de la directorul spitalului la toți șefii de secție până la portarii instituției. E nevoie de o reformă totală și de acel sistem piramidal, în care baza să fie medicina primară care să rezolve 80% din patologie și o poate face dacă e finanțată corespunzător. Medicii de familie solicită și au nevoie de o clarificare a sistemului medical în România, ceea ce denotă acum arată că nu putem face față la situații de pandemie. Aceste spitale mari, mamut nu își au rostul, ele nu au circuite. Majoritatea sunt din anii ’50, ’70. E nevoie de dezvoltarea ambulatorilor de specialitate și a policlinicilor”, este mesajul medicului.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi