EXCLUSIV. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că i-a abandonat: „N-am primit nici măcar un leu de la statul român”

EXCLUSIV. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că i-a abandonat: „N-am primit nici măcar un leu de la statul român”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Tătaru: Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital! Mediafax FOTO, Dani Amariei
Publicat: 15/05/2020, 12:42
Actualizat: 15/05/2020, 16:22

Medicii de familie susțin că au devenit victimele stării de urgență, întrucât au fost nevoiți să preia mai multe responsabilităţi, însă tehnic nu erau pregătiţi: nu ar fi avut echipamente de protecţie şi nici dezinfectanţi. Pe 15 martie, AMFB publica pe o scrisoare deschisă, adresată decidenților din domeniul medical, în care solicita rezolvarea a douăsprezece probleme cu care se confruntă medicii de familie  pe perioada stării de urgență, printre care dotarea cu echipamente de protecție, materiale dezinfectante. În ciuda solicitărilor făcute, aceștia nu ar fi primit niciun fel de protecție. 

  • Ambulatoriile de specialiate au fost închise, iar multe obligații le-au revenit medicilor de familie, indiferent că era vorba de prescripții medicale în afara specialității lor;
  • Pe lângă rețetele bolnavilor cronici, aceștia au fost nevoiți să elibereze rețete și pentru alte tipuri de afecțiuni: boli oncologice, reumatologice, hematologice, diabet;
  • Consultațiile au scăzut cu 20 la sută la nivel de cabinet, iar plățile din partea CNAS au scăzut cu cel puțin 20-30 la sută pentru fiecare medic;
  • În jur de 30 la sută din buget s-a cheltuit pe materialele de protecție, iar veniturile medicilor de familie au scăzut cu 20-30 la sută pe cabinet.

Susțin că Ministerul Sănătății i-a ignorat

„Singurele echipamente pe care le-am primit au fost cele din donații. Statul ne-a ignorat complet. Am cheltuit niște sume uriașe. Avem pierduri uriașe pentru că facturile sunt mai mici. De exemplu, factura mea pe luna aprilie este cu 8000 de lei mai mică decât de obicei pentru a întreține cabinetul. Este strigător la cer. Nimeni din țara asta  nu a primit de la statul român niciun leu”, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Famililor București, contactată de Gândul.ro.

Și la Timiș  medicii de familie s-au confruntat cu lipsa echipamentelor, explică Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală, de la Consiliul Județean au primit doar 15 cutii de mănuși la 460 de medici și 30 de cutii de măști.

„Echipamentele de protecție au fost deficitare. Singurul lucru pe care l-am primit au fost 100 de măști chirurgicale de medic și 10 măști protectoare FFP2. Asta ținând cont că avem și asistente medicale. Și acestea au fost o donație. A fost o cheltuială suplimentară din partea tuturor medicilor de familie. În Timiș sunt 462 de medici de familie, suntem a doua localitate ca număr. Am încercat să facem o serie de apeluri la societatea civilă din Timiș și la organizațiile de voluntari din Timiș prin care să  ne sponsorizeze. Asociația Timisiensiss a reușit să strângă o sumă de bani și acum ne ocupăm de dotarea cabinetelor de medicină de familie cu lămpi cu ultraviolete de tip  C pentru sterilizarea aerului din cabientul medical. Însă asta, datorită implicării societății civile, a organizațiilor civile”, spune medicul Mihai Iacob.

O mare parte din veniturile medicilor s-au dus pe echipamente de protecție: halate speciale impermeabile, viziere, măști FFP2, asta deși au fost prima linie alături de cei de la Salvare, UPU. Revoltații, medicii au trimis o solicitare către Ministerul Sănătății în care solicitau echipament de protecție, însă, instituția le-a răspuns că „nu fac parte din echipa unui spital COVID”.

Chiar ei informează populația dacă au febră sau alte simptome să meargă la medicul de familie. Oricare pacient care prezintă febră la ora actuală și are o infecție de căi  respiratorii superioare este un potențial purtător de  SARS-CoV-2. Ministerul ne-a răspuns  să ne spălăm pe mâini. Este jenant, dacă ăsta era sprijinul pe care ni-l oferea. Problemele noastre sunt mult mai vechi, am rămas singurul sector care nu a fost nici renumerat adecvat. Problemele de finanțare erau grave și înainte. Pandemia le-a accentuat, asta pentru că am fost nevoiți din acel buget să alocăm 20-30% pentru echipamentele de protecție. Problemele sunt numeroase, o grămadă care vin din spate și care s-au agravat acum și probabil vor răbufni în perioada următoare. Noi am luat tot felul de măsuri, am pus flyere pentru informarea pacienților. Oamenii au înțeles, spune medicul Mihai Iacob.

Sprijinul populației, dar nu și cel al autorităților

România e singura țară care își plătește medicina primară cu doar 5, 8%  din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În Israel se dă până la 20%, în Germania 15-18%.

„Avem sprijinul populației, dar nu îl avem pe cel al autorităților, nici locale, nici centrale. Suntem cea mai prost plătită categorie de medici din toată Europa”, atrage atenția medicul Mihai Iacob.

Pe perioada pandemiei, majoritatea cabinetelor de medicina familiei (99.1%) au oferit consultații la distanță, potrivit unui sondaj realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie la începutul lunii mai.

De altfel, 96.3% dintre cabinetele de medicina familiei au acordat consultații care anterior erau solicitate și accesate de pacienți la alte niveluri de asistență medicală (ambulator/ policlinică/ spital).

Numărul total al consultațiilor acordate în luna aprilie 2020 de cabinetele de medicina familiei, comparativ cu luna aprilie 2019, a fost scăzut (79.4%) sau s-a menținut la același nivel (14.9%). Un procent mic dintre respondenți a observat o creștere a numărului total de consultații, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut (5.7%).

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Avocata de 40 de ani s-a dezbrăcat de robă după ultimul proces câștigat. Imaginile au...
„Pentru toți cei care doresc să își ia rămas bun”. Când și unde va fi...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Satul din România unde, dacă ai Ferrari, râd toți de tine! Ce e special în...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Rețeta de clătite recomandată de Mihaela Bilic. Cât trebuie lăsat aluatul la odihnit
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Cazul bizar al unei pisici de mare care a rămas gestantă deși era singură în...