10 obiceiuri alimentare care nu sunt atât de sănătoase pe cât credem

10 obiceiuri alimentare care nu sunt atât de sănătoase pe cât credem
Publicat: 06/02/2016, 11:01
Actualizat: 31/01/2018, 11:31

1. Smoothie-ul de fructe: Chiar dacă acest produs conține o combinație de fructe, asta nu îl transformă automat într-un aliment sănătos. În cele mai multe dintre cazuri, smothie-urile îmbuteliate conțin foarte mult zahăr și extrem de multe calorii. Spre exemplu, o sticlă de 425 grame de smoothie analizată de cercetătorii britanici conținea 57 de grame de zahăr, mai mult decât o sticlă de jumătate de litru de Coca-Cola, care conține 44 grame de zahăr.

Ideea smothie-ului îi aparține celui care a inventat, în 1930, blenderul. Steve Kuhnau a folosit invenția sa pentru a-și prepara băuturi din fructe și legume care să-l ajute în lupta cu alergiile și problemele sale de sănătate. Două decenii mai târziu, el a fondat primul restaurant Smoothie King în Louisiana.

2. Cerealele: Sunt folosite de foarte multe persoane, care cred că prin consumul lor își asigură un mic dejun echilibrat. Ele sunt populare pentru că li s-a pus eticheta de „bogate” în proteine. Totuși, aceste cereale conțin foarte puține proteine și foarte mult zahăr și calorii. O dietă bogată în zahăr, dar săracă în proteine, mărește senzația de foame, afectează starea de spirit și te lasă fără energie. Ori, acesta nu este un mod tocmai bun de a ne începe ziua.

3. Băuturile pentru sportivi: Cu toții suntem convinși că avem nevoie de băuturi cu un conținut ridicat de zahăr pentru a ne pregăti și a ne reveni după câteva ore petrecute în sala de gimnastică. În realitate, însă, specialiștii ne recomandă să bem apă și să nu consumăm mai mult de 20 de grame de proteine. Acest lucru ne va ajuta să ne revenim după antrenament și, de asemenea, va contribui și la întărirea mușchilor.

4. Sucul de portocale: Această băutură este, de asemenea, inclusă în meniul de la micul dejun de tot mai multe persoane. Totuși, stoarcerea portocalelor elimină fibrele din conținutul lor și, astfel, își pierd proprietățile. Un pahar de suc de portocale nu dă aceeași senzație de saturație precum o portocală consumată integral. În general, sucurile de portocale îmbuteliate conțin mai mult apă și zahăr și doar urme de suc de portocale veritabil.

5. Apa îmbuteliată: Cu toții avem impresia că apa îmbuteliată este mai curată și mai sănătoasă decât cea de la robinet. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa și nici apa îmbuteliată nu este, potrivit specialiștilor, pură și nemodificată în vreun fel. La nivel global, calculele arată că oamenii cheltuie, în medie, 100 de miliarde de dolari, cumpărând apă îmbuteliată.

6. Apa de cocos: Acestui produs i s-au atribuit foarte multe beneficii, de la combaterea deshidratării după câteva ore petrecute la sală și până la reducerea riscului de îmbolnăvire cu cancer. Totuși, apa de cocos nu este un aliment care face miracole.

7. Alimentele cu un conținut scăzut de grăsimi: Cu toții credem că alimentele sărace în grăsimi ne vor ajuta să ne îmbunătățim starea de sănătate și să pierdem din greutate. Totuși, un studiu realizat timp de opt ani, care a inclus aproximativ 50.000 de femei, sugerează că acest lucru este fals. Jumătate dintre ele au fost supuse unei diete cu un conținut scăzut de grăsimi, dar nu s-a constatat nicio scădere în ceea ce privește riscul dezvoltării de cancer la sân, de colon sau a bolilor cardiovasculare. Mai mult, ele nu au scăzut nici foarte mult în greutate.

8. Untul de arahide: Este un produs care a devenit tot mai popular, datorită faptului că îi sunt atribuite efecte benefice pentru sănătare. Totuși, specialiștii arată că sanwichurile cu unt de arahide sunt mai puțin sănătoase decât cele cu hummus sau carne slabă. Untul de arahide conține foarte multe grăsimi și calorii.

9. Produsele care nu conțin gluten: Foarte mulți oameni cred că glutenul – care se găsește în grâu, orz și alte cereale din care se fac produsele de panificație – le face rău și că toate produsele care au afișat mesajul „Nu conține gluten” sunt benefice pentru sănătatea lor. În realitate, glutenul afectează doar persoanele care manifestă intoleranță la acest compus.

10. Multivitaminele: Tot mai multe persoane înlocuiesc alimentele obișnuite cu multivitamine din care consideră că își pot lua necesarul zilnic de energie și de elemente care îi ajută să trăiească. Într-adevăr, oamenii au nevoie, uneori, de ajutor medicamentos în ceea ce privește aportul zilnic necesar de vitamine, însă ei nu trebuie să înlocuiască mâncarea cu pastilele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata