Prima pagină » Sănătate » 5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre HPV

5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre HPV

5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre HPV

Ai auzit probabil despre virusul papiloma uman, sau HPV pe scurt. Este, de fapt, un grup de peste 150 de virusuri, dintre care unii pot duce la cancer cervical sau la nivelul capului și gâtului. Dar ceea ce probabil nu îți dai seama: este complet posibil – de fapt, foarte probabil – ca HPV-ul să fi trecut prin corpul tău.

HPV este de departe cea mai comună boală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80 la sută dintre noi suntem expuși la el în viața noastră. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că se răspândește prin contactul pielii cu pielea, cum ar fi prin sărut, sex oral și vaginal.

Deci, cum știi dacă ai HPV și ce faci dacă acesta este cazul? Mai jos, tot ce ar trebui să știi despre simptomele HPV-ului, screening și vaccinare.

HPV poate cauza negi genitali

Când te gândești la umflături în zona vaginului, probabil că îți vin în minte herpesul, care poate declanșa apariția unor vezicule dureroase. HPV, pe de altă parte, poate cauza negi genitali. Acești negi de culoarea pielii sau albi pot apărea singuri sau în grupuri, pot fi mici, mari, crescuți, plați sau chiar să arate ca niște bucăți de conopidă. Nu sunt dureroși, dar pot fi inconfortabili.

Virusul cauzează o creștere anormală a celulelor scuamoase în acea zonă, cauzând negi. De fapt, acei negi enervanți care apar pe mâini sau pe picioare sunt, de asemenea, cauzați de HPV – deci dacă ai avut vreodată unul dintre aceia, ai fost expus la o tulpină.

Există două categorii de HPV: cu risc scăzut și cu risc ridicat. Majoritatea negilor genitali sunt de tipuri cu risc scăzut, ceea ce înseamnă că nu sunt tipul care cauzează probleme grave de sănătate. Doar două tulpini ale virusului – 6 și 11 – reprezintă aproape 90 la sută din negii genitali. În timp ce aceste umflături enervante pot dispărea de la sine, cremele cu prescripție medicală pot ajuta să scapi de ele sau pot fi înghețate de către medicul tău.

Probabil că nu știi dacă ai HPV

În cea mai mare parte, o infecție inițială nu vine cu niciun simptom, deoarece sistemul tău imunitar de obicei se ocupă de HPV de unul singur. În majoritatea cazurilor, corpul tău va elimina pur și simplu infecția în termen de 2 ani.

Chiar dacă nu o face, probabil tot nu vei experimenta niciun simptom. Spre deosebire de o infecție bacteriană, care poate produce reacții precum febră sau frisoane, o infecție virală HPV rămâne localizată la o singură parte a corpului tău și nu va duce la aceste semne mai importante la nivel sistemic. Partea tulburătoare? Majoritatea oamenilor nu își dau seama că au HPV până când nu apar probleme de sănătate mai grave.

Vezi AICI care sunt tulpinile cu risc ridicat ale HPV-ului care pot duce la cancerm și de ce testele pentru HPV sunt atât de importante.

Autor

Citește și

Mediafax
Ilie Bolojan, desemnat oficial premier
Digi24
Logica din spatele termenului de două săptămâni anunțat de Trump pentru o decizie de intrare în război. Ce urmărește președintele SUA
Cancan.ro
🔴 Ce a apărut pe site-ul edu.ro chiar când elevii așteptau rezultatele la Bacalaureat 2025. Momente de stupoare la BAC. FOTO ↘️
Prosport.ro
„Cea mai frumoasă femeie pe care am văzut-o”, implicată în afacerea de 150.000.000 de euro
Adevarul
Rusia și-a schimbat din mers strategia pentru a pune mâna pe România. „Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică”
Mediafax
Mecanismul mitei prin care se pensionau militarii. Stenogramele DNA din dosarul „Corupție la Spitalul Militar”
Click
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Reacție halucinantă. Directorul CFR Călători, despre casele din Dubai: „Trebuie să mor de foame? N-am 5.000, am 11.000 de euro pe lună”
Digi24
Moștenitoarele lui Dinu Patriciu trebuie să achite o parte din prejudiciul de 58 de milioane de dolari din dosarul Rompetrol
Cancan.ro
Unde s-a născut Piedone, de fapt: 'Sunt corcitură'. Câți frați are șeful ANPC
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum actrița Kelly din „Beverly Hills, 90210”! Boala gravă de care suferă la 53 de ani
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
StirileKanalD
Doctoriță ucisă de iubit, tot medic! Au urmat zile întregi de chin pentru femeie. Cei doi lucrau la același spital
KanalD
Ilie Bolojan este noul prim-ministru al României. Președintele Nicușor Dan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Britanicii au pus DACIA DUSTER într-un TOP... neașteptat. Acesta este realizat ținând cont de mai mulți indicatori
Descopera.ro
Ceva nemaivăzut a fost găsit în SPAȚIUL COSMIC
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. A încălcat de 8 ori legea. S-a aflat ce a făcut
Evz.ro
Cupola de foc va fi temperată de nori și ploi scurte. Prognoza meteo pentru România
A1
S-au afișat notele de la BAC 2025! Află primul rezultatele de anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Stirile Kanal D
VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?
Kfetele
O asistentă de la Spitalul Județean Sibiu a murit în timpul serviciului
RadioImpuls
Melodia care transformă durerea în strigăt pentru dreptate și arde conștiințele. Care este povestea reală din spatele piesei "Tăcerea care ucide", imnul ce vorbește despre cazul Teodorei Marcu și despre violența împotriva femeilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit o nevertebrată care se ghidează după stele