Secretar de stat în MS, explicații legate de ordinul privind antibioticele: „Nu toate pot fi eliberate în situații de urgență”

Secretar de stat în MS, explicații legate de ordinul privind antibioticele: „Nu toate pot fi eliberate în situații de urgență”
Prof. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 25/01/2024, 13:39

Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, afirmă că antibioticele care vor fi eliberate pentru situaţii de urgenţă, pentru 48 de ore, „sunt cele de primă intenţie, care pot duce cel mai puţin la rezistenţa antimicrobiană”. 

Secretarul de stat din MS a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că există riscul ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate la nivel mondial.

„Problema rezistenţei la antibiotice reprezintă o mare problemă de sănătate publică. Mulţi dintre specialiştii de sănătate publică o consideră, dacă nu vom interveni, că va produce viitoarea pandemie. Atât de multe cazuri sunt înregistrate la nivel global. Se pare, conform estimărilor pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a făcut, că există foarte mari şanse, cu ghilimelele respective, ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane de decese. Deci este timpul să acţionăm”, a afirmat secretarul de stat, citată de News.ro.

Prof. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Prof. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

„Acest ordin ajută la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator”

Adriana Pistol a explicat că acest ordin nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator.

„Prin urmare, acest ordin al Ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator. Pe sistemul spitalicesc acest lucru este posibil având date de la Casa Naţională de Sănătate. Nu face altceva decât să impună o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală, ca să înţelegem de ce este nevoie şi pentru ce tip de îmbolnăvire sunt utilizate aceste antibiotice. Raportarea este uzitată, nu este nimic nou pentru farmaciile care eliberează aceste antibiotice. Termenul de implementare a acestei raportări pentru setarea softurilor deja existente în fiecare farmacie este de 60 de zile şi, în plus, acest ordin mai aduce după sine şi posibilitatea ca farmacistul, într-o situaţie de urgenţă în care ne aflăm, în weekend, în zilele libere legale, pacientul să aibă o nevoie posibilă, urgentă pentru un tratament cu antibiotice, să poată decide dacă îi oferă pentru 48 de ore un antibiotic”, a mai afirmat Adriana Pistol, conform sursei citate anterior.

Sursa foto: Shutterstock

„Nu se eliberează orice antibiotic. Există o listă de doar 20 de produse”

Potrivit sursei menționate, nu poate fi eliberat orice antibiotic, ci doar 20 de produse din cele peste 80 aflate în anexa ordinului.

„Dacă până acum era posibil pentru situaţii de urgenţă să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. Nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa Ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Doar 20 dintre acestea. Numai din prima linie. Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienţilor şi farmaciştilor să îndrume pacientul către unităţile sanitare în vederea tratamentului”, a transmis Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a menţionat că prin acest ordin există un model de reţetă şi nu este nevoie de un formular special.

„Prin acest ordin, ca să clarificăm ceea ce se spune, există un model de reţetă. Nu este nevoie de a folosi cine ştie ce tipizat, formular. Ceea ce este cel mai important este ca pe reţetele pe care le avem astăzi la îndemână, ca medici, să trecem informaţiile care sunt solicitate în acel model despre antibioticele pe care le prescrie, respectiv codul de boală, durata administrării şi aşa mai departe. Pentru eliberarea în regim de urgenţă vreau să vă comunic că există o procedură care a fost elaborată de Colegiul Farmaciştilor şi pe care farmaciştii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgenţă şi care nu s-a schimbat cu nimic, poate fi aplicată ca pentru celelalte medicamente”, a explicat secretarul de stat.

Adriana Pistol a fost întrebată dacă va fi retras acest ordin.

„Nu vom retrage acest ordin. Tocmai cred că v-am făcut o pledoarie suficient de convingătoare că acest ordin este mai mult decât necesar. (…) Antibioticele care se eliberează pentru situaţii de urgenţă de 48 de ore sunt cele de primă intenţie, adică cele cel mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţă antimicrobiană. Nu se vor elibera, conform acestui ordin, cele care duc la rezistenţa antimicrobiană”, a răspuns Adriana Pistol.

Adriana Pistol, răspuns pentru farmaciști

Ea a mai fost întrebată ce părere are despre afirmaţiile farmaciştilor care susţin că acest ordin ar putea pune în pericol bolnavii deoarece, dacă un antibiotic se eliberează pentru 48 de ore şi vine un pacient vineri seara, duminică seara ar putea să rămână fără tratament şi în acest mod apare rezistenţa la antibiotice.

„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului.

A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a mai declarat Adriana Pistol.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×