Afecțiuni care pot fi confundate cu stresul. ”Deseori durează ani până sunt diagnosticate corect”

Afecțiuni care pot fi confundate cu stresul. ''Deseori durează ani până sunt diagnosticate corect''
Publicat: 04/04/2016, 18:12
Anemia prin carență de fier
Semne: Oboseală constantă
Lipsa de fier din dietă (sau incapacitatea organismului de a absorbi acest mineral) poate să te lase fără energie. În mod clasic, anemia se definește ca fiind scăderea hemoglobinei (o proteină complexă ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roșii din sânge). Fierul ajută globulele roșii, care transportă oxigenul de la plămâni către resul oirganelor. Atunci când cineva este anemic, organismul nu primește tot oxigenul de care are nevoie. Ceea ce înseamnă că inima trebuie să muncească din ce în ce mai mult pentru a compensa lipsa de oxigen. Deficiența de fier nediagnosticată la timp poate duce la aritmii cardiace, cardiomegalie sau alte boli cardiovasculare.
Hipertensiune
Semne: Dureri de cap intense
Durerea de cap dată de hipertensiune apare în special dimineața, este asociată cu amețeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi și respirație grea. Simptomele acestea pot fi confundate ușor cu stresul, iar ignorarea lor poate duce la afecțiuni mai grave. Hipertensiunea poate preceda un accident vascular sau poate declanșa boli ale rinichilor. În cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sânge din rinichi cedează sub presiunea prea mare și astfel nu mai filtrează cum ar trebui reziduurile.
Dezechilibre hormonale
Semne: Luarea rapidă în greutate
Bolile autoimune, printre care tiroidita Hoshimoto sau boala Basedow Graves, în acest caz sistemul imun al organismului atacă tiroida, pe care o percepe ca fiind țesut străin. Glanda tiroidă încearcă să compenseze lipsa hormonilor în organism prin creșterea în volum. Tiroida este glanda responsabilă cu reglarea metabolismului, a nivelului de energie și a temperaturii corpului și acționează asupra sistemului nervos central, astfel încât orice dereglare în funcționarea ei va afecta organismul și stilul de viață. Alte simptome care pot apărea – oboseala, slăbiciunea musculară sau tulburările de atenție.

Citește în continuare pe Csid.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase