• Publicat:
  • Actualizat:
Sănătate

De ce marijuana nu este folosită în România în scopuri terapeutice

De ce marijuana nu este folosită în România în scopuri terapeutice
În România, marijuana poate fi prescrisă, deoarece există bază legală, dar până în prezent niciun producător de medicamente nu a solicitat Agenției Naționale de Medicament aprobarea vreunui tratament pe bază de marijuana

În România, marijuana ar putea fi prescrisă de către medici, în condițiile în care există o bază legală, dar pentru că niciun producător de medicamente nu a solicitat Agenției Naționale de Medicament aprobarea vreunui tratament pe bază de marijuana, românii nu pot avea acces la acest tip de medicație.

„În Uniunea Europeană există un singur medicamament pe bază de marijuana, care este autorizat pentru a fi folosit în scop terapeutic, cu indicație în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Și în România există încă din 2011 baza legală pentru prescrierea tratamentelor care sunt pe bază de tictură și extract de canabis, dar până în prezent niciun producător de medicamente nu s-a adresat Agenției pentru a solicita aprobarea pe piața autohtonă. Noi, nu putem aproba un medicament dacă nu există soilicitare din partea unui producător”, a declarat pentru gândul Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului.

Dr. Irina Dan, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București, a declarat pentru gândul că în ultima perioadă o serie de studii au arătat că marijuana are efecte în multe afecțiuni printre care se numără epilepsia, Parkinsonul și chiar Alzhemeir.

„Pe piața farmaceutică din România nu există niciun medicament pe bază de marijuana care să poată fi prescris. Acest tip de medicamente fac parte din clasa tratamentelor care au un regim restrictiv, având în vedere faptul că substanța în sine poate să dea dependență. Pacientul căruia i se administrează un astfel de medicament este și el strict supravegheat, potrivit legislației în vigoare la noi în țară”, a punctat dr. Dan.

Inchide