De ce trebuie să ții cont pentru a avea un copil SĂNĂTOS. Medic: „Există niște teste de imunitate, dar au indicații precise”

Publicat: 08/05/2023, 14:30
Actualizat: 08/05/2023, 14:57

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre măsurile pe care trebuie să le luăm în momentul în care copilul răcește des și când ar trebui să i se facă un test de imunitate.

„Niciun copil nu este ferit de răceli. Toți trec prin viroze. Ei se nasc cu sistemul imun funcțional, dar este unul care nu are experiență. Aceasta se câștigă trecând prin viroze. Copilul se întâlnește cu virusul, organismul începe să reacționeze, dă și niște simptome (febră, curge nasul, durere în gât sau de burtică), dar apar anticorpi împotriva acestor viruși și copilul încet-încet își revine. Dacă se întâlnește a doua oară fix cu același virus, ceea ce este destul de dificil, nu se va mai îmbolnăvi, va reacționa mai repede și corpul o să elimine virusul mult mai ușor, fără să apară simptomele. Dar sunt sute de mii de viruși, iar la fiecare apar niște manifestări. Cu cât e copilul mai mic, cu atât imunitatea lui este mai imatură. Durează câțiva ani pentru a-și clădi această imunitate (aproximativ 4-5 ani, când a câștigat suficientă experiență încât să nu se mai îmbolnăvească la fel de des)”, a declarat Ilinca Tranulis.

Importanța respectării regulilor de igienă

De regulă, odată cu începerea colectivității, unde sunt mulți germeni într-un spațiu închis, copiii nu respectă regulile de igienă, spune specialistul. Astfel, cei mici nu se spală pe mâini, pun mâna la nas și apoi pe jucării, își transmit foarte ușor germenii de la unii la alții și de aceea se îmbolnăvesc foarte des.

„Asta nu înseamnă o imunitate scăzută. Știu că toți părinții se gândesc cum să le crească imunitatea, însă trebuie doar răbdare. Atâta timp cât copilul a trecut singuri prin viroză, a avut niște manifestări, dar și-a revenit fără să apară complicații (otite, sinuzite, pneumonii; fără antibiotice), este probabil ca imunitatea lui să fie perfect normală, doar are nevoie să o îmbunătățească”, a precizat medicul.

Ce trebuie făcut în momentul în care copiii se îmbolnăvesc

Conform specialistului, când cei mici se îmbolnăvesc, ar fi indicat să le fie oferit tot confortul, să nu meargă în colectivitate, să stea, să se odihnească, să bea multe lichide. De asemenea, ar fi bine dacă „putem să îi ținem încă 2-3 zile după ce le trece boala, astfel ajutăm corpul să se întărească. Imunitatea scade după o viroză. Dacă îl trimitem așa de repede la grădiniță, copilul ar putea prinde mult mai repede un alt virus.”

Când îi facem copilul un test de imunitate

„Există niște teste de imunitate, dar au niște indicații foarte precise. Ele se folosesc la copii care au niște îmbolnăviri frecvente și de fiecare dată ajung la complicații (mai multe pneumonii într-un an, mai multe otite într-un an, mai multe candidoze sau alte spitalizări). Copiii care ajung la tratamente antibiotice și spitalizări de la viroze banale, ar trebui testați suplimentar și se fac analize din sânge care pot identifica problemele. Când apar deficite imune grave, pentru unele existe soluții, dar nu și pentru altele, astfel că s-ar putea să fie nevoie, pentru o anumită perioadă, să scoatem puțin copilul din colectivitate.

În ultimii ani, foarte frecvente sunt alergiile. Cei mici pot dezvolta complicații mai des. De cele mai multe ori, copiii depășesc aceste alergii și atunci trebuie să le dăm timpul necesar să o facă sau să identificăm alergenul și să-l îndepărtăm din mediu sau din alimentația copilului”, a mai declarat Ilinca Tranulis.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai