• Publicat:
Sănătate

După ce vedem aceste imagini, este foarte posibil să alegem să mâncăm următoarele alimente

După ce vedem aceste imagini, este foarte posibil să alegem să mâncăm următoarele alimente
Într-un studiu recent, experții din domeniul sănătății arată că ceea ce vedem în mediul înconjurător, cum ar fi operele de artă sau simplele imagini, reprezintă un element cheie care îi poate ajuta pe oameni să facă alegeri mai sănătoase atunci când vine vorba, în special, despre alimentație. Această descoperire poate ajuta în lupta cu obezitatea, potrivit studiului citat de Time.

Cercetarea a fost făcută de experții de la Universitatea din Berna și conține, de fapt, două studii care testează impactul pe care vizionarea a două sculpturi foarte cunoscute ale artistului elvețian Alberto Giacometti îl au asupra alegerilor culinare ale unei persoane. 

Primul studiu a implicat 114 persoane cărora li s-a arătat o imagine a unor sculpturi extrem de subțiri. O parte dintre participanți au văzut imaginile cu sculpturile lui Giacometti proiectate cu ajutorul unui videoproiector pe un perete al unei încăperi, în timp ce ceilalți nu au văzut aceste proiecții. Tuturor li s-au dat apoi afine și ciocolată și li s-a spus că pot mânca atât cât își doresc. În cazul femeilor și bărbaților din grupul celor cărora li s-au arătat imaginile s-a observat o reținere în ceea ce privește consumul de ciocolată, în timp ce celălalt grup nu a avut nicio problemă în a mânca din aceasta. 

În cel de-al doilea studiu au fost implicate 60 de pesoane care au fost rugate să spună primul cuvânt care le vine în minte urmărind fragmente din cuvinte legate de sănătate sau greutate corporală care apăreau pe un ecran. Înainte să treacă prin această probă, o parte dintre oameni au văzut imaginile cu sculpturile lui Giacometti. 

Cercetătorii au observat că persoanele care încercaseră să scape de kilogramele în plus și văzuseră sculpturile, găseau mult mai multe cuvinte legate de greutatea corporală, comparativ cu același tip de persoane care nu urmăriseră imaginile respective. 

Concluzia oamenilor de știință a fost aceea că participanții cărora li  s-au arătat sculpturile au făcut mai multe conexiuni între cuvinte și greutatea corporală și au mâncat mai puțin. Cercetătorii au ales aceste sculpturi pentru că înfățișează niște siluete suple și au mai fost folosite în studii din trecut, arătând că influențează modul în care oamenii se raportează la mâncare. 

Bazându-se pe aceste rezultate, oamenii de știință susțin că imaginile la care oamenii sunt expuși în mediul înconjurător pot influența direcția pe care aceștia o urmează în dietele zilnice și pot avea un efect asupra alegerilor culinare. 

Cercetătorii susțin că încercările oamenilor de a pierde în greutate sun deseori sabotate de mediul înconjurător. În foarte multe țări ei sunt îndemnați și încurajați să adopte diete bazate pe mâncare de tip fast-food sau alimente procesate. 

Inchide