FOTO – VIDEO | 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică, în valoare totală de 10,6 milioane de lei, distribuite în România. Raed Arafat: Le vor înlocui pe cele pe care le avem din 2009

Publicat: 03/05/2022, 11:49
Actualizat: 03/05/2022, 11:52

Marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) avut loc recepția a 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică. Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă.

Raed Arafat aspus, la recepția autospecialelor, că primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate au avut loc în 2004.

„Asistăm la un pas foarte important şi anume înlocuirea ambulanţelor de transport neonatal pe care, cele noi dintre ele, le avem din 2009 şi creşterea capacităţii prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. Primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate cu personal instruit au început în 2004, în trei localităţi: Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi. În 2009, aceste localităţi au fost suplimentate, achiziţionând un număr de ambulanţe de terapie intensivă şi au intrat Cluj, Constanţa, Dolj şi Timiş. Astăzi, cele 12 maşini vor merge să înlocuiască maşinile vechi, dar vom crea şi noi echipaje în Braşov, Prahova şi Sibiu”, a explicat şeful DSU, citat de News.ro

Sursa foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL

Lucian Bode: Autospecialele vor înlocui cele nouă ambulanţe de tip neonatologie existente care au vechime de peste 13 ani

La rândul lui, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că achiziţia acestor ambulanţe a fost realizată cu fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de două milioane de lei.

„Vorbim despre 12 autospeciale pentru transport nou-născuţi în condiţii de terapie intensivă, complet echipate, care vor înlocui cele nouă ambulanţe de tip neonatologie existente care au vechime de peste 13 ani. Acest proiect este dedicat îmbunătăţirii capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale, este finanţate din două instrumente europene Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Infrastructura Mare, valoarea acestui proiect depăşind două milioane de lei. Cele 12 ambulanţe de transport nou născuţi în stare critică care vor fi distribuite la nivel regional şi care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă un proiect pentru viaţă”, a transmis Lucian Bode.

El a precizat că în ultimii trei ani au fost cumpărate 821 de ambulanţe, dintre care 465 pentru SMURD, în valoare de peste 50 de milioane de lei.

Sursa foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL

Județele în care vor fi distribuite

Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU).

Zece dintre autospeciale sunt achiziționate prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale (finanțat prin Programul Operațional Regional), iar alte două prin proiectul VIZIUNE 2020 (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).

Cele 12 ambulanțe vor fi repartizate astfel încât să acopere întreg teritoriul național: B-IF (2), BH (1), BV (1), CJ (1), CT (1), DJ (1), IS (1), MS (1), PH (1), SB (1) și TM (1).

Valoarea unei astfel de ambulanțe este de 888.757,85 lei (TVA inclus), valoarea totală achiziției fiind de 10.665.094,2 lei (TVA inclus).

Sursa foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier