Fumatul părinților în casă dăunează grav copiilor. Care este pericolul la care îi expun

Fumatul părinților în casă dăunează grav copiilor. Care este pericolul la care îi expun
Țara în care nu mai ai voie să fumezi pe balcon. Când intră în vigoare legea
Publicat: 28/09/2020, 18:25
Actualizat: 28/09/2020, 18:53

Copiii ai căror părinți fumează în casă ajung mai des la spital! Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Cincinatti, susținuți și de medicii români.

Potrivit studiului, ratele de internare în spital a copiilor expuşi la tutun sunt de 24 de ori mai mari decât la ceilalți copii. Cercetătorii americani au comparat 380 de copii expuşi la tutun cu 1.140 care nu au fost expuşi.

Opinia aceasta este împărtășită și de medicii români care au ajuns la concluzia că aceşti copii fac de opt ori mai multe radiografii decât copiii care nu sunt expuşi fumului de ţigară.

„În cazul copiilor care trăiesc în case în care se fumează, otitele, astmul bronşic şi alte afecţiuni sunt mai frecvente, iar noutatea absolută este că şi investigaţiile care se fac acestor copii sunt mai numeroase. Se vor îmbolnăvi mai frecvent, vor ajunge mai des la camera de gardă. În realitate fumul de ţigară conţine foarte multe particule care rămân, pe de o parte, în suspensie, în aer, şi sunt inhalate de copii, pe de altă parte aceste particule solide impregnează materialele textile, rămân în perdele, pe canapele, chiar pe mobila din bucătărie, sunt foarte remanente”, a declarat Magda Ciobanu, medic la Spitalul Marius Nasta, citată de Mediafax.

În plus, în cazul copiilor cu astm bronşic, tratamentele primite sunt mai invazive. Copiii sunt mult mai sensibili la fumul de ţigară.

„Soţul meu fumează. Fumează pe balcon, dar uneori ne trezim cu ceva miros şi în casă. Uneori, dacă intră ceva mai mult fum, când avem musafiri, atunci am fost nevoită să folosească spray-ul. Tuşeşte şi strănută foarte rău. Eram într-o staţie de autobuz şi atunci copilul a început să strănute. Ea strănută excesiv, excesiv, adică de 10 ori în 10 secunde”, a explicat Anne-Mary, mama unui copil cu astm, pentru sursa citată.

Efectele negative ale fumatului: Îți poate afecta și ochii. Ce spun specialiștii

Doar 1 din 5 oameni recunosc faptul că fumatul poate conduce la orbire, potrivit unui studiu făcut de AOP (Asociația Optometriștilor din Marea Britanie). Fumătorii sunt predispuși la orbire de două ori mai mult decât cei care nu fac asta. Asta din cauza faptului că tutunul poate cauza sau agrava anumite afecțiuni ale ochilor.

Cum îți poate afecta fumatul vedere

Fumul de țigară conține toxine chimice care îți pot irita și afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul și cuprul, se pot aduna la nivelul umorii ochiului și pot provoca cataractă.

De asemenea, fumatul poate agrava afecțiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Fumătorii sunt de 3 ori mai predispuși la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrânirea – degenerescență maculară – cu alte cuvinte, pierderea abilității de a vedea detaliile.

Îngrijorător este faptul că un fumător este de 16 ori mai predispus să dezvolte neuropatie oculară față de un nefumător. Neuropatia oculară înseamnă pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sânge la nivelul ochiului, un blocaj.

Fumatul „la mâna a treia”. Cum ajunge fumul de țigară impregnat în păr sau haine să ne facă mai mult rău decât clasica țigară sau fumatul pasiv

Fumatul „la mâna a treia” reprezintă inhalarea fumului care rămâne impregnat în păr, haine, piese de mobilier sau în autoturism. Specialiștii se tem că acest tip de fumat ar putea dăuna chiar mai mult decât fumatul clasic sau cel pasiv.

Testele în această direcție au fost realizate pe șoareci, însă acestea nu trebuie ignorate. Unele dintre cele mai expuse persoane la pericolele acestui tip de fumat sunt bebelușii.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvăluit că fumatul „la mâna a treia” reprezintă o cauză a apariției diabetului de tip 2, dar și a bolilor la nivelul ficatului și plămânilor.

Specialiștii au analizat felul în care oamenii sunt afectați de inhalarea fumului de țigară rămas în hainele, părul, casa sau mașina altei persoane și susțin că au identificat un impact direct asupra creierului și ficatului.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?