Fumatul părinților în casă dăunează grav copiilor. Care este pericolul la care îi expun

Redactor:
Dragos Tanase
Fumatul părinților în casă dăunează grav copiilor. Care este pericolul la care îi expun
Țara în care nu mai ai voie să fumezi pe balcon. Când intră în vigoare legea

Copiii ai căror părinți fumează în casă ajung mai des la spital! Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Cincinatti, susținuți și de medicii români.

Potrivit studiului, ratele de internare în spital a copiilor expuşi la tutun sunt de 24 de ori mai mari decât la ceilalți copii. Cercetătorii americani au comparat 380 de copii expuşi la tutun cu 1.140 care nu au fost expuşi.

Opinia aceasta este împărtășită și de medicii români care au ajuns la concluzia că aceşti copii fac de opt ori mai multe radiografii decât copiii care nu sunt expuşi fumului de ţigară.

„În cazul copiilor care trăiesc în case în care se fumează, otitele, astmul bronşic şi alte afecţiuni sunt mai frecvente, iar noutatea absolută este că şi investigaţiile care se fac acestor copii sunt mai numeroase. Se vor îmbolnăvi mai frecvent, vor ajunge mai des la camera de gardă. În realitate fumul de ţigară conţine foarte multe particule care rămân, pe de o parte, în suspensie, în aer, şi sunt inhalate de copii, pe de altă parte aceste particule solide impregnează materialele textile, rămân în perdele, pe canapele, chiar pe mobila din bucătărie, sunt foarte remanente”, a declarat Magda Ciobanu, medic la Spitalul Marius Nasta, citată de Mediafax.

În plus, în cazul copiilor cu astm bronşic, tratamentele primite sunt mai invazive. Copiii sunt mult mai sensibili la fumul de ţigară.

„Soţul meu fumează. Fumează pe balcon, dar uneori ne trezim cu ceva miros şi în casă. Uneori, dacă intră ceva mai mult fum, când avem musafiri, atunci am fost nevoită să folosească spray-ul. Tuşeşte şi strănută foarte rău. Eram într-o staţie de autobuz şi atunci copilul a început să strănute. Ea strănută excesiv, excesiv, adică de 10 ori în 10 secunde”, a explicat Anne-Mary, mama unui copil cu astm, pentru sursa citată.

Efectele negative ale fumatului: Îți poate afecta și ochii. Ce spun specialiștii

Doar 1 din 5 oameni recunosc faptul că fumatul poate conduce la orbire, potrivit unui studiu făcut de AOP (Asociația Optometriștilor din Marea Britanie). Fumătorii sunt predispuși la orbire de două ori mai mult decât cei care nu fac asta. Asta din cauza faptului că tutunul poate cauza sau agrava anumite afecțiuni ale ochilor.

Cum îți poate afecta fumatul vedere

Fumul de țigară conține toxine chimice care îți pot irita și afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul și cuprul, se pot aduna la nivelul umorii ochiului și pot provoca cataractă.

De asemenea, fumatul poate agrava afecțiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Fumătorii sunt de 3 ori mai predispuși la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrânirea – degenerescență maculară – cu alte cuvinte, pierderea abilității de a vedea detaliile.

Îngrijorător este faptul că un fumător este de 16 ori mai predispus să dezvolte neuropatie oculară față de un nefumător. Neuropatia oculară înseamnă pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sânge la nivelul ochiului, un blocaj.

Fumatul „la mâna a treia”. Cum ajunge fumul de țigară impregnat în păr sau haine să ne facă mai mult rău decât clasica țigară sau fumatul pasiv

Fumatul „la mâna a treia” reprezintă inhalarea fumului care rămâne impregnat în păr, haine, piese de mobilier sau în autoturism. Specialiștii se tem că acest tip de fumat ar putea dăuna chiar mai mult decât fumatul clasic sau cel pasiv.

Testele în această direcție au fost realizate pe șoareci, însă acestea nu trebuie ignorate. Unele dintre cele mai expuse persoane la pericolele acestui tip de fumat sunt bebelușii.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvăluit că fumatul „la mâna a treia” reprezintă o cauză a apariției diabetului de tip 2, dar și a bolilor la nivelul ficatului și plămânilor.

Specialiștii au analizat felul în care oamenii sunt afectați de inhalarea fumului de țigară rămas în hainele, părul, casa sau mașina altei persoane și susțin că au identificat un impact direct asupra creierului și ficatului.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ȘOCANT! Noua BOALĂ pe care virusul covid-19 o produce în corpul tău. Români, mare ATENȚIE!
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
×

Urmăriți GÂNDUL LIVEBucureștiul se află de azi noapte în scenariu roșu! Au fost închise școlile liceele, restaurantele, teatrele și cinematografele, iar masca este obligatorie inclusiv pe stradă. După mai multe gafe ale prefecturii, creșele și grădinițele rămân deschise. https://www.gandul.ro/19522894Alexandru Rafila, Lucian Romașcanu și Dan Barna, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 20 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide