Influența obezității asupra apariției bolilor de inimă

Redactor:
Maria Bîrnaure
Influența obezității asupra apariției bolilor de inimă
Greutatea în exces poate avea un impact mai mare în ceea ce privește riscul de instalare a diabetului decât cel pe care îl are în cazul apariției bolilor de inimă, potrivit datelor relevate de un studiu recent citat de The New York Times.

Pentru a stabili care este efectul obezității dincolo de implicațiile genetice, cercetătorii suedezi au urmărit 4.046 de perechi de gemeni identici a căror vârstă medie era de 58 de ani. Unul dintre gemeni era supraponderal, celălalt nu. De vreme ce gemenii au un bagaj genetic identic, diferența de greutate dintre ei nu poate fi pusă pe seama moștenirii genetice. 

Au fost luați în considerare factori precum gradul de activitate fizică, fumatul sau nivelul educațional. Cercetătorii au stabilit că indicele de masă corporală crescut nu era asociat cu riscul ridicat de atacuri de cord sau moarte prematură, ci, atrăgea un risc crescut de apariție a diabetului.

„Bazându-ne pe acest studiu putem afirma că asocierea dintre obezitate și bolile cardiovasculare poate fi pusă pe seama geneticii și nu pe factorii de mediu. Din nefecricire, acest lucru înseamnă și că factorii de mediu nu pot fi folosiți pentru lupta împotriva apariției unor asemenea afecțiuni, însă reglarea lor conduce la scăderea riscului de instalare a diabetului”, a explicat Peter Nordstrom, profesor de medicină geriatrică de la Universitatea Umea.

 

Inchide