Marius Tucă Show. Dr. Mihaela Bilic: Drama omului modern. Nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat, decât tăindu-le mațele

Publicat: 11/05/2019, 09:43
Actualizat: 08/01/2020, 20:27

Mihaela Bilic este de acord cu operația de micșorare a stomacului, dar atrage atenția că, în cazul persoanelor cu episoade bulimice sau de mâncat compulsiv, operația nu rezolvă nimic, ci dimpotrivă.

„Sunt de acord cu condiția și asta este o chestiune care în străinătate face o diferență între a fi admis ca pacient sau nu, în momentul în care ai episoade de mâncat compulsiv și episoade bulimice te descalifici, de ce? Pentru că acolo este vorba nu de alimentul în sine, ci de un tip de comportament pe care îl are persoana respectivă de impulsivitate, da? Și atunci în momentul în care unei astfel de persoane îi blochezi stomacul și nu mai poate mânca comportamentul compulsiv nu dispare și va face switch-ul de la mâncare trece la alte ingrediente. (…) Atunci vei avea nevoie de lucruri care să îți satisfacă această compulsivitate, înseamnă alcool, înseamnă ciocolată topită, înseamnă brânză topită, oamenii, organismul, mintea noastră este atât de dementă în adevăratul sens al cuvântului încât poate găsi soluții la orice. Deci trece prin acest stomac, trece dacă tu vrei neapărat să mănânci”, a explicat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic spune că operația este necesară în cazul unei greutăți de 150-200 kilograme, ceea ce reflectă, totodată, și drama omului modern.

„Este fabuloasă pentru că, iată, ne aduce și în această, dacă vreți, drama omului modern, nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat decât tăindu-le mațele, da. Este tragic într-un fel. (…) Este un alt lucru din păcate cu care ne confruntăm, apropo de superficialitate și comoditate, oamenii nu mai sunt dispuși să își bată capul pentru ei și atunci este o soluție, exact cum ne place nouă, mai ales într-o țară ca România și peste noapte, iată”, a subliniat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic a subliniat însă că există și multe probleme legate de operația de micșorare a stomacului, neglijate în România, inclusiv în cazul copiilor.

„Nu se mai gândește nimeni și nu spune nimeni, aici am mici să zic așa, semne de întrebare. Mă uitam în Franța, oamenii sunt supravegheați extrem de mult, în Franța în Israel, în toate țările, post operator, la noi nu știu cât se întâmplă, nu cred și am dubii. Nu se vorbește deloc în momentul în care te duci la operație despre problemele și belele, adică ți se prezintă totul extrem de roz, iar lucrurile alea le vei descoperi pe pielea ta când oricum nu mai ai de ales. Nu numai că operația este ireversibilă, dar respectivul, adică tipul acela de alimentație cu carențele de rigoare și cu ce anume se întâmplă în tot organismul tăi, este pe propria răspundere și este pe viață. Dacă respectivul individ are 40 de ani sau 50 de ani e una, dar să faci astfel de operație unui copil de 7 ani și să nu-ți pui problema ce se va întâmpla cu el..”, a avertizat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic a atras atenția și asupra ușurinței cu care medicii și pacienții recurg la asfel de operații, ignorând faptul că problema nu este dimensiunea stomacului, ci creierul. Și, în acest caz, pacienții, care așteptau o schimbare în bine a vieții lor, vor avea parte de contrariu.

„Din păcate, este o mult prea mare ușurință și o mult prea mare dorință și a pacienților și medicii îi susțin în această atitudine de a scăpa în mod miraculos și de a putea, că aici este beleaua, iar ne întoarcem la păcătoșenia asta a totului nostru de om să putem mânca cât vrem fără să ne îngrășăm. Ori lucrul acesta pornește de la o premisă greșită, dacă noi vrem să facem lucruri pentru care să nu plătim să nu avem cum ar veni, între ghilimele, responsabilitate, atunci, da, operația este salvatoare. Însă, atenție mare, capul nu se potolește prin operație, iar dacă respectiva persoană nu are cu adevărat curajul de a privi în interior și de a își pune întrebările corecte legate de viață, împlinire, echilibru și fericire, viața de după operație este aproape garantat, depresie, nefericire, cum să vă spun, neintegrare pentru că până atunci ca gras aveai un motiv, erai nefericit pentru că erai gras, acum slab fiind nu mai poți nici tu și nici cei din jur accepta nefericirea, nu îți găsești drumul…Nu mai ai motiv, nu mai este vinovat în viața ta pentru tot eșecul tău și foarte important, odată gras fiind nu te mai poți vedea, nu mai poți trăi ca persoană slabă. Este foarte multă depresie post operator, sunt multe cazuri de sinucidere, sunt multe cazuri de alcoolism, sunt multe cazuri de droguri, sunt multe cazuri de oameni care încep să ia pastile ca să uite”, a mai explicat medicul nutriționist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani