Marius Tucă Show (Partea a III-a). Dr. Mihaela Bilic: Alimentația copiilor trebuie să fie grasă. Mierea și zahărul sunt la fel de păguboase. Cu două ciorbe pe zi slăbești 20-30 de kg în trei luni

Publicat: 10/05/2019, 19:03
Actualizat: 08/01/2020, 20:27

Marius Tucă: De la studiu China se spune că laptele ăsta de vacă, asta cu cazeina distruge. Sunt foarte mulți care beau cappucino cu lapte de migdale și lapte de cocos.

Mihaela Bilic: Cu zeamă de migdale.

Marius Tucă: Deci nu ești de acord cu teoria asta.

Mihaela Bilic: Nu, nu sunt de acord, uitați-vă la serialul ăla și gândiți-vă …

Marius Tucă: Lasă serialul că aici nu e pe seriale, aici e pe… eu vorbeam de un studiu din China.

Mihaela Bilic: Oamenii respectivi care trăiesc în China au învățat să mănânce zeama aia pentru că altceva nu au ca si alternativă.

Marius Tucă: Nu, eu vorbesc de lapte.

Noi dacă trăim în România ar fi ideal să mâncăm lucrurile care cresc aici în România, ar fi o chestiune genetică

Mihaela Bilic: Păi nu, zeama respectivă este din niște boabe pentru că ei nu au lapte acolo și atunci noi aici avem și atunci noi aici avem și trebuie să mâncăm.

Marius Tucă: Am înțeles, deci laptele de vacă face rău sau nu face?

Mihaela Bilic: Face foarte bine.

Marius Tucă: Ok, deci îți asumi.

Mihaela Bilic: Nu că îmi asum, o demonstrează …

Marius Tucă: Deci cazeina nu duce la probleme grave ale organismului.

Mihaela Bilic: Nu, o demonstrează tradițiile noastre de ani de zile și o demonstrează oamenii ăia din nord.

Marius Tucă: Da, dar și la China au demonstrat faptul…

Mihaela Bilic: Te-ai uitat la faptul cum arată un nordic și un chinez, ăia înalții.

Marius Tucă: La nordici nu mă uit și la chinezi mi se pare că nu au sex, adică …

Mihaela Bilic: Păi de ce pentru că la ei inclusiv poziția picioarelor arată un tip de rahitism, nu au suficient de mult calciu.

Marius Tucă: Pentru că nu au mâncat lapte când erau mici și au mâncat zeama aia.

Mihaela Bilic: Că n-au mâncat lapte și din păcate pentru că tot ce înseamnă produs doar dacă este fermentat din soia aduce calciu pentru că din astea nefermentate nu se absoarbe calciul respectiv. Dar fiecare cu tradițiile și cu dacă vreți ingredientele care cresc în regiunea respectivă, noi dacă trăim în România ar fi ideal să mâncăm lucrurile care cresc aici în România, ar fi o chestiune genetică.

Marius Tucă: E adevărat cam asta facem în principiu, mai puțin legumele că nu mănânci iarna, n-ai broccoli în curte, nu ai sparanghel…

Mihaela Bilic: De acord, dar în rest haideți să ne bucurăm și să nu le uităm pe astea ale noastre.

Marius Tucă: Și mâncarea gătită, vorbești despre mâncarea gătită că este absolut excepțională.

Mihaela Bilic: Absolut, iar mâncarea în care tu ai pus ingredientele, că ai pus-o într-o cratiță, că ai pus-o la cuptor este mai bună decât orice lucru ambalat, sofisticat și scump.

Marius Tucă: Ceai, cafea, cafea cu lapte 100 de calorii zici că da e bine și că aia e o prostie că e cumva împotriva organismului amestecul, s-a discutat multă vreme de amestecul de cafea cu lapte?

Mihaela Bilic: Explicațiile și italienilor și culmea și britanicilor care știu exact că două lingurițe de lapte în cafea sau în ceai blochează acele taninuri și culmea e o chestiune care este bună și pentru digestie și pentru tot, depinde de gustul personal și de momentul zilei, dar nu putem desființa un întreg ritual și o întreagă artă culinară de dragul unor, nici nu știu cum să le numesc…

Marius Tucă: Pseudocercetări.

Mihaela Bilic: Pseudocercetări, da exact, pentru că …

Marius Tucă: Mă uit la italieni că la câte paste mănâncă sunt un popor slab.

Mihaela Bilic: A fi om de știință și a considera tu într-un laborator că chestiunea aia e indigestă înseamnă să te consideri arogant, mai deștept decât natura, pentru că natura este atât de complexă și niciodată nu o să putem înțelege toate mecanismele fabuloasele ale corpului uman. Avem un organism absolut fascinant și trebuie să-i dăm doar ce-i place și în rest le face el pe toate.

Noi mâncăm acum caju, suntem în plin de tot felul de boabe și semințe din astea exotice, dar uităm că avem nuci, sunt excepționale

Marius Tucă: Uite ce recomandare mai fac și eu că dimineața se mănâncă un platou din ăla de fructe, e acolo atât de mult zahăr și înseamnă grăsime pe corp incredibilă, tai portocale, tai banane. Uite ce recomand eu dimineața și întotdeauna, eu am mâncat ani de zile și nu cred că am pus un gram anume zmeură…

Mihaela Bilic: Și atunci când discutăm de o chestiune atât de mică ca și cantitate mai țineți cont de faptul că brânza are grăsime, carnea are grăsime, în o mulțime de alimente din acestea prelucrate există deja grăsime, așa că ceea ce facem noi este că punem un pic de smântână, că punem un pic de unt important este să variem sursele, în felul ăsta să acoperim, să nu uităm iată de dragul că noi mâncăm acum caju, suntem în plin de tot felul de boabe și semințe din astea exotice, dar uităm că avem nuci, sunt excepționale, dar foarte puține lume le mănâncă, numai în cozonac le pun, dar nu se mai folosesc chiar dacă te duci în magazin astea le găsești pe toate în pachețele sclipicioase dar pe nucă, nu.

Marius Tucă: Nu, cred că sunt și nuci românești, exagerezi.

Mihaela Bilic: Păi spun când le caut, ele se găsesc doar la pungi mari pentru că se presupune că iei de jumătate de kilogram sau de trei kilograme să faci din el un produs, dar nu le ai sub formă de snack așa, ar fi bine să le punem și pe ele într-o punguță mică.

Marius Tucă: Am vorbit despre fasole, mazăre, linte, năut întotdeauna sunt leguminoase excepționale și sunt surse de proteină vegetală

Mihaela Bilic: Proteină vegetală, să mai diversificăm un pic și proteinele.

Marius Tucă: Despre carne am vorbit mult.

Mihaela Bilic: Da, e și ea o bucățică din viața noastră.

Marius Tucă: De carnea de porc, carnea de vită?

Mihaela Bilic: Porcul mai mult decât vita, tocmai că suntem români și că încă nu avem o cultură în a crește vita pentru carne, care să fie și fragedă și nu știm să o gătim.

Marius Tucă: Peștele îl recomand…

Mihaela Bilic: La orice masă, sub orice formă congelat, congelat, în conserve, cum vreți voi, numai să fie.

Marius Tucă: Iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză capră?

Mihaela Bilic: Toate fermentatele astea, noi nu mai mâncăm lucruri fermentate, nu mai mâncăm lucruri cu fermenți vii, nu mai mâncăm..

Marius Tucă: Care are probiotice, borșul ăla care este excepțional.

Mihaela Bilic: Nu mai mâncăm, iată, vai de mine a mucegăit brânza, foarte bine este un mucegai nobil, borșul, la fel, avem nevoie.

Marius Tucă: Zeama de varză este extraordinară, eu trebuie să recunosc că mănânc în fiecare ai o ceașcă mică fie de chefir, fie de lapte bătut, fie de sana, fie de iaurt.

Mihaela Bilic: Eu mănânc o sticlă mare.

Marius Tucă: A, scuze atunci o să trec și eu la sticla aia mare, păi câte grame are sticla aia mare

Mihaela Bilic: 330 de grame, până acum erau de 500 de mililitri, acum iată sunt de 330 de grame.

Postul nu înseamnă să mănânci toate alimentele în varianta lor vegetală. Un post în care să fii sătul nu înseamnă post

Marius Tucă: Foarte multe probiotice. Postul, tot vorbim despre post.

Mihaela Bilic: Postul e cu mâncare puțină, punct, deci atât, nu avem ce să mai negociem aici.

Marius Tucă: Și au apărut tot felul de produse care sunt pline de zahăr, de grăsimi, de…

Mihaela Bilic: Postul nu înseamnă să mănânci toate alimentele în varianta lor vegetală, ci înseamnă să mănânci puțin punct și atunci când ții post înseamnă să simți foamea, ajungem din nou la acea confruntare tu cu tine. Ce înseamnă postul, înseamnă că eliminând această satisfacție alimentară și nutrițională să ajungi într-un soi de disconfort care să-ți ridice niște probleme și să scoată la iveală din tine și alte lucruri pe care nu le cunoșteai.

Marius Tucă: Adică să dai în cap la oameni, să furi portofele?

Mihaela Bilic: Nu știu, fiecare, nu știu ce poate să aibă acolo ascuns, dar este important să înțelegem postul este un exercițiu de disciplină de voință, de confruntare cu disconfortul și atunci un post în care să fii sătul nu înseamnă post.

Marius Tucă: Ai dreptate, știi că acum e la modă fasting-ul, există chiar un program pe telefon.

Mihaela Bilic: Este frumos așa să se numească fasting că poate în felul ăsta oamenii o să fie de fapt mai curajoși să-l aplice, că dacă îl numești post, zice vai de mine și dacă îmi scade glicemia și mă îmbolnăvesc.

Marius Tucă: Hai să le spunem despre ce e vorba, prietenii mei, noi râdem foarte mult pe chestia asta, dar îl și practicăm din când în când.

Mihaela Bilic: E o masă în zi.

Marius Tucă: Nu o masă în zi, și anume opt ore poți să mănânci, adică nu mănânci orice și oricât, după care 16 ore pauză.

Mihaela Bilic: Păi vezi ce frumos ajungi la ceea ce spuneam că deja în Franța se recomandă „alegeți-vă două mese, micul dejun și prânz sau prânzul seara”. Dacă indiferent le pui într-un interval de 5-6 ore înseamnă două mese în zi, și în rest mai luăm pauză de la mâncare.

Marius Tucă: Uite ce recomand eu, când te trezești să mănânci un iaurt, nu știu dacă 330 de grame, chefir, lapte, bătut sau sana.

Mihaela Bilic: Prima recomandare când te trezești este să aștepți să ți să facă foame.

Marius Tucă: Stai un pic eu nu zic că după ce te trezești, eu zic la două ore după ce te-ai trezit.

Mihaela Bilic: Înainte de iaurtul tău le mai atrag, adică o mică precizare, așteptați să vi să facă foame.

Marius Tucă: Doamne ferește, dacă treci peste momentul ăla că trebuie să mănânci, o să-ți dai seama că după 2-3 ore nu îți este foame.

Mihaela Bilic: După 2-3 ore abia ajunge să ți să facă foame, poate nici atunci.

Marius Tucă: Nici atunci, aș recomanda asta, după aceea se poate bea un cappucino fără nicio problemă sau o cafea, la prânz un fel de mâncare, o ciorbă dacă vrei sau dacă vrei niște bruschete și un pește, salată, și după aia, până la ora opt atenție, după care a doua zi trebuie să mănânci până la 12 ziua. Deci de la opt seara trebuie să treacă 16 ore până la 12 ziua și știi că ține și că e bine și nu numai că nu te îngrași, ci poți să și slăbești dacă în cele opt ore nu bagi în tine ca porcul pe românește.

Mihaela Bilic: Mi se pare o chestiune de bun simț și care acum ar trebui să aibă o denumire medicală, pentru că altfel e rușine, noi ca medici după ce am zis că trebuie să avem și două gustări acum să zicem știți ce, două mese, ne-am răzgândit.

Marius Tucă: Hai și un iaurt.

Mihaela Bilic: Și atunci ce spun medicii, se numește intermitent fasting, dar hai să mâncăm de două ori pe zi că ajunge.

Marius Tucă: Eu zic că e bine și pentru organism să nu mănânci nimic.

Mihaela Bilic: E bine.

Marius Tucă: Dar să mai repetăm pentru cei care nu au văzut prima parte emisiunii că obligatoriu dacă ai trei mese, cinci ore între mese.

Mihaela Bilic: Cinci ore între mese și mesele respective, că dacă tu mănânci cinci feluri de mâncare și o masă durează două ceasuri și apoi mai stai puțin și iar te apuci tot am pierdut esența.

Marius Tucă: Mi-am notat aici, este din însemnările, documentarea făcută de colegii mei, mierea îngrașă mai tare decât zahărul, nu știam.

Mihaela Bilic: Da, puțin mai tare, și mierea și zahărul sunt la fel de păguboase.

Marius Tucă: Să vă întoarceți la mâncare gătită, la ciorbe, la ciorbițe, la supe, la tocănițe, la ghiveci de legume.

Mămăliga trebuie reconsiderată. Și pufuleții! Sunt foarte buni, dar oamenii se gândesc că sunt snack

Mihaela Bilic: Suntem români și știm ce înseamnă mâncare gătită acasă, e simplu și ieftin.

Marius Tucă: Mai bine am învăța de la tine să fie la cuptor, să fie fiert sau să fie în ultimul rând prăjit.

Mihaela Bilic: Da, să fie înăbușit, să fie tocăniță.

Marius Tucă: Mămăliga trebuie reconsiderată, nu?

Mihaela Bilic: O, da și pufuleții!

Marius Tucă: Pufuleții?

Mihaela Bilic: Da, eu sunt de la Câmpina.

Marius Tucă: Da, ce era vorba că nu mai sunt buni pufuleții, nu știam.

Mihaela Bilic: Ba sunt foarte buni, nu, dar oamenii se gândesc că sunt snack.

Marius Tucă: Mănâncă englezii, francezii, germanii la pufuleți de la noi…

Mihaela Bilic: Acuma de ce am făcut poze, eram într-un supermarket în Germania undeva la granița cu Franța, deci nu aici aproape de Austria, omul din fața mea, culmea, lucrător care nu era român, lucrător din acesta în construcții că se vedea săracul că era masa de prânz, dragii mei avea pe bandă am poză, o sticlă mare de lapte, două iaurturi și o pungă de pufuleți Gusto, că nu pot să nu le zic că sunt Gusto, sunt făcuți la Băicoi, iar eu sunt din Câmpina.

Marius Tucă: Stai liniștită și ce dacă erai din Băicoi, ce avea?

Mihaela Bilic: Era foarte bine.

Marius Tucă: Îți dai seama că eu sunt din Caracal, când le spun oamenilor…

Mihaela Bilic: Nici tu nu ai cea mai bună origine, dar era același ambalaj, cu acel celofan penibil, el era vândut în acest supermarket în Germania. Bravo lor, deci mămăliga expandată din România a cucerit toată Europa, sunt foarte mândră de pufuleții noștri.

Marius Tucă: Perfect, reconsiderată, deci nu calorii, nu nimic, sățioși și gustoși și mălai.

Mihaela Bilic: Uite așa cu palmele mâncăm și nu mai mult de două.

Marius Tucă: Ca și mămăliga, e la fel de bună, cred că are mai puține calorii decât pâinea, nu, tot pe acolo.

Mihaela Bilic: Nu mai puține, dar are nu are gluten, că tot e la modă acum.

Marius Tucă: Asta cu glutenul, e o întreagă nebunie.

Mihaela Bilic: O întreagă nebunie, că iarăși de ce să mâncăm și noi din toate pentru că pute.

Marius Tucă: Cred că sunt într-adevăr persoane care sunt alergice la gluten.

Mihaela Bilic: Da, dar sunt foarte puține și foarte necăjite și care nu vorbesc despre asta și s-ar bucura să mănânce și ei o bucată de pâine.

Marius Tucă: Dar de ce nu ar mânca un om normal gluten?

Mihaela Bilic: Pentru că ar fi atât de banal să mănânce ca restul oamenilor. Trebuie să fie speciali.

Marius Tucă: Și noi ne străduim să aducem paste fără gluten, pâine fără gluten.

Mihaela Bilic: Păi iată ca să reinventăm mâncarea.

Marius Tucă: Ne întoarcem la conserve de sardină, ton…

Mihaela Bilic: Și la alimente congelate, că sunt tare necăjită de această isterie, vai de mine congelate și dacă e congelat ce?

Marius Tucă: Da, inclusiv peștele, pentru că știu ce.

Mihaela Bilic: Da, pentru că e mai bine să fie congelat, dar să fie proaspăt.

Marius Tucă: E foarte important cât a fost de proaspăt peștele.

Mihaela Bilic: Și cum a fost menținut lanțul frigorific.

Marius Tucă: Să fi fost proaspăt, unu, și există acum niște aparate le avem peste tot noi, se cheamă abatitor, și la -50, -60 de grade își păstrează proprietățile intacte, nu că e prejudecata asta dar e peștele proaspăt sau e congelat, e congelat și este la fel de bun.

Mihaela Bilic: Și este foarte bun, pentru că dacă voiai să fie proaspăt trebuia să coste de trei ori mai scump pentru că trebuia să mi-l aducă cu avionul.

Marius Tucă: Până la sfârșit vreau să te gândești la meniul perfect, apropos de alea trei feluri de mâncare, pentru că nu mi-ai dat nimic pentru seară. Vreau să intru pe pagina ta de Facebook, ești pregătită?

Mihaela Bilic: Da, dar pe aia adevărată, că nu poți intra pe o pagină și să vezi că am 20-30 de urmăritori și să crezi că aia e pagina mea, măcar de atâția ani de predicat în pustiu să fi strâns.

Marius Tucă: Recomanzi aici filmul ăsta „Street food” se cheamă și cel dinainte „Chef”s table”.

Mihaela Bilic: „Chef”s table”, eu din cauza lor mi-am instalat…

Marius Tucă: E o recomandare pentru cei care văd pe Netflix și e important, sunt multe documentare și seriale și fie numai și pentru ăsta e important.

Mihaela Bilic: Și acolo sunt o mulțime de filme și documentare făcute de americani.

Marius Tucă: Ce înseamnă astea două filme, de ce să le vadă oamenii?

Mihaela Bilic: Pentru că este vorba nu atât de mâncare, ci de contextul și povestea oamenilor ălora și să vedem că nimeni nu a ajuns celebru peste noapte și ușor, pentru că celebritatea chiar și pentru o stea din aceea mult râvnită de un șef bucătar, este o muncă pentru care noi românii am uitat să o mai facem.

Marius Tucă: Este o muncă titanică, am avut mai multe exemple proaste, nimic nu se face peste noapte, nimic nu se construiește peste noapte.

Noi, ca români, am învățat să întrebăm mai întâi care sunt beneficiile înainte să prestăm munca și lucrul acesta trebuie un pic reconfigurat

Mihaela Bilic: Da, deci dorm patru ore pe noapte, și acum țin minte un tip din Franța care era de fapt pe o insulică, de undeva din Marea Nordului și-a propus ca termen șapte ani în care el zi de zi a deschis restaurantul și a făcut mâncare cu toate că el nu avea clienți, și după șapte ani, când el cu soția lui au zis ok, a trecut termenul și-au pus lucrurile în mașină și erau pe pod, să se întoarcă pe continent, au auzit la radio că restaurantul lui a primit steaua. Fără ca el să știe.

Marius Tucă: Incredibil, bine dar știi că sunt mulți care s-au sinucis că au pierdut stele.

Mihaela Bilic: Sunt de acord, dar este un lucru care răzbate din toate poveștile de viață. E vorba acolo în primul rând de muncă, noi ca români am învățat să întrebăm mai întâi care sunt beneficiile înainte să prestăm munca și lucrul acesta trebuie un pic reconfigurat.

Marius Tucă: Am citit un articol pe pagina ta de Facebook care se numește „Cum va arăta farfuria noastră în viitor?” și zice așa „care sunt ultimele recomandări și cele mai noi reguli când vine vorba «future food» să nu râdeți, să nu spuneți că le știați, altfel ar rămâne șomeri specialiștii în modă și nutriție pentru că mâncare a ajuns, nu-i așa, să fie cel mai la modă subiect. Iată cele șase reguli de care trebuie musai să țineți cont”, mi se pare incredibil.

Mihaela Bilic: Mi se par de bun simț.

Marius Tucă: Eat green sau mai pe românește abuzați de verdețuri și legume, singura șansă a omului modern să mestece după pofta inimii. După aia eat healthy, asta e genial.

Mihaela Bilic: Le-am luat așa scrise în engleză ca să vă dați seama că ele sunt scrise de niște somități în nutriție, dar ele ca și conținut erau niște banalități.

Marius Tucă: „De fapt se vrea o reîntoarcere la alimentele rudimentare, pe cât de banale, pe atât de esențiale, precum produse lactate fermentate, drojdia, borșul, varza murată și oțetul de mere, adică tot ce e fermentat și conține bacterii probiotice.” Ei ăsta al treilea nu-l știu, ăsta cu peganul, ce e ăsta?

Mihaela Bilic: Este o chestiune care este o combinație între vegan și paleolitic, știi că moda paleo a fost o chestiune care acum în America spune să mâncăm cum mâncau strămoșii noștri din peșteri, care însemna multă carne.

Marius Tucă: Deci un amestec de vegan…

Mihaela Bilic: Da, asta chiar e o struțo-cămilă, adică suntem de acord să mâncăm multă carne să slăbim, dar dacă se poate și un pic vegan, adică cu multe legume.

Marius Tucă: Fără carbohidrați rafinați, în primul rând, fără zahăr și făină.

Mihaela Bilic: Da, zahăr și făina.

Marius Tucă: Dar un pic de carne, pește…

Mihaela Bilic: Dar un pic de carne, vezi până la urmă ce este, o alimentație de bun simț.

Marius Tucă: Drink less, asta se înțelege, dar recomanzi Proseco, vinurile și aperitivele.

Mihaela Bilic: Pentru că se pune mai degrabă accentul pe o chestiune care la noi, nu se vorbește suficient, dar în străinătate oamenii au început tocmai pentru că mâncarea îngrașă, toate lucrurile acestea din punct de vedere emoțional nerezolvate să fie din nou neutralizate cu alcool.

Marius Tucă: Dar nu putem să ne lăsăm de băutură la vârsta asta.

Mihaela Bilic: Dar nici nu am zis, culmea acolo spune vinul, șampania.

Marius Tucă: A tu recomanzi șampania, pentru că un pahar de vin asta e altă chestie pe care am învățat-o în primul rând pe calorii, ceea ce e important, că un pahar de vin alb înseamnă…

Mihaela Bilic: Pahar de șampanie sau vin înseamnă 80 de calorii.

Marius Tucă: Șampania cred că are mai puține calorii.

Mihaela Bilic: Da, dar șampania se bea un pic mai multă.

Marius Tucă: Și vinul roșu are mai puține calorii sau tot acolo?

Mihaela Bilic: Nu, tot acolo.

Marius Tucă: Deci un pahar are 80-100 de calorii.

Mihaela Bilic: Da, dar este un atât de bun anxiolitic și este o chestiune mai eficientă decât să crezi că te calmezi singur, adică un pahar de vin cum spun francezii e bun, dar să fie unul și să fie obicei.

Marius Tucă: Doar unul?

Mihaela Bilic: Unul maxim două pentru bărbați, bărbații au dreptul mai mult, pentru că dacă nu bei toată săptămâna și bei doar în weekend nu e bine.

Marius Tucă: Ce-ți place la vinul roșu Fetească Neagră, Cabernet sau…

Mihaela Bilic: Nu prea sunt bună la alcool pentru că am intoleranță.

Marius Tucă: Dar șampanie îți place, de care?

Mihaela Bilic: Lasă Proseco, că e mai ieftin, pentru că șampania e prea elitistă.

Marius Tucă: După aceea vine enjoy, nu știu cum se citește asta.

Mihaela Bilic: Zi-mi.

Marius Tucă: Reduceți risipa ca să nu pierdem din vedere grija pentru mediu.

Mihaela Bilic: Da.

Acum toată lumea vrea bio și nu realizează că nu bio e șmecheria, ci crescutul neintensiv, pentru că dacă tu îți iei un ou bio nu are valoare mare nutritivă

Marius Tucă: Pe lângă eliminarea plasticului, dar noi nu suntem cu plasticul se pune accentul pe ingrediente locale și de sezon, despre ce vorbeam mai devreme, pe agricultură și animale crescute neintensiv, pe produse tradițional-artizanale.

Mihaela Bilic: Da, acum toată lumea vrea bio și nu realizează că nu bio e șmecheria, ci crescutul neintensiv, pentru că dacă tu îți iei un ou bio nu are valoare mare nutritivă pentru că el este obținut de la o găină hrănită intensiv care a fost hrănită cu soia bio adusă din China, hrănită intensiv face cinci ouă pe zi și oul tău este bio și costă de trei ori mai mult decât un ou normal, dar el beneficii nu are.

Marius Tucă: Adică un ou normal de țară, dar care nu e bio, dar e crescut neintensiv.

Mihaela Bilic: Ce spun neintensiv, adică să fie făcut de o găină care face doar un ou pe zi că așa a lăsat-o natura să facă, unul pe zi.

Marius Tucă: Dar alte chestii bio, ești pentru produsele bio organice?

Mihaela Bilic: Pentru agricultura neintensivă, adică prefer să fie o producție dintr-o grădină și să fie obținută neintensiv.

Marius Tucă: Singurul avantaj ar fi că nu sunt pesticide.

Mihaela Bilic: Dar asta este pentru generațiile următoare și este strict pentru sol, nu este pentru calitatea alimentului în sine, este pentru grija noastră față de generațiile ce vor veni.

Marius Tucă: Eu vă recomand să citiți și cărțile Mihaelei, dar și postările ei pe Facebook.

Mihaela Bilic: Da postările mele pe Facebook sunt un fel de povestioare care în principiu chiar nu se repetă și lumea mă ceartă, nu mă admiră, pentru că au spus că sunt mult prea lungi postările pentru un Facebook, sunt articole.

Marius Tucă: Nu e adevărat, le citești în trei minute. După aia trebuie să fii responsabil, adică implicați-vă activ în tot ce ține de mâncarea voastră de la achiziția ingredientelor, la gătit, la programul meselor și la dimensiunea porțiilor și aici și cheltuielile.

Mihaela Bilic: Aici și responsabilitatea ne lipsește, pentru că noi preferăm să ne fie livrat la ușă și nu ne pasă ce anume băgăm în gură, când de fapt considerăm că este o economie de timp, dar de fapt este o cheltuială mare și din păcate nu e nimeni mai bun decât noi cu ce ne punem în farfurie.

Marius Tucă: Și pentru că ați putea spune că nu e nimic nou pe frontul gastronomiei, să știi că am regăsit și eu în viața de zi cu zi ce spui aici, am să închei cu cea mai năstrușnică recomandare „Eat Levantin”, nu e năstrușnică asta, mi se pare foarte cool. Da, ați auzit bine noul trend în materie de nutriție aduce la loc de cinste mâncarea din Levant, adică preparatele ce își au originea în bazinul Mediteranei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Liban, Siria și Israel. E cool să mănânci frumos. Humus. Până la urmă zici ok. Sasuka… am mâncat de curând un mic dejun absolut fabulos, într-o tăviță de porțelan ai ouă, ai ardei, ai ceapă, ai usturoi, ai ochiurile făcute, e un mic dejun făcut, și ardei iute.

Mihaela Bilic: Poate fi și de prânz.

Marius Tucă: Da de multe ori îl iau ca masa de prânz, da cu o felie de pâine.

Mihaela Bilic: Da să ne îmbogățim tradițiile gastronomice pe aceste principii.

Marius Tucă: Ce înseamnă chuk-up? Asta nu știu ce înseamnă.

Mihaela Bilic: Nu știu, și dacă nu știți ce înseamnă nu sunteți în future food. Deci mâncarea în continuare are tot felul de noutăți să ne spună cu condiția ca noi să rămânem pe această poziție: pozitivă, optimistă și plină de bucurie pentru că cu adevărat suntem atât de norocoși, avem mâncare cât nu a avut omenirea în sute de ani și atunci noi ce facem considerăm că ea este răul din viața noastră, e păcat.

Marius Tucă: Mihaela, aveam un chestionar cu întrebări, o să te iert de data asta, dar la viitoarea emisiune să-mi spui apropo de ce înseamnă viața ta, aspirațiile tale și altceva.

Mihaela Bilic: Îmi place, o să vin, haide să vorbim și despre altceva.

Marius Tucă: Țin să-ți mulțumesc că de fiecare dată învăț câte ceva de la tine, fie că e o chestiune nouă în materie de nutriție așa cum este această psihologie, care până la urmă se transformă într-o filozofie, e vorba de o reîntoarcere la sine, de o redescoperire, de o acceptare așa cum foarte bine explicai și-ți mulțumesc că ai venit la Smart Tv, pentru că asta suntem începuturile unei noi televiziuni, Smart TV.

Mihaela Bilic: Cine știe poate o să fim și noi un pic mai smart cu ocazia asta.

Marius Tucă: Și sper să ne întâlnim și data viitoare să discutăm și despre alte lucruri noi, îți mulțumesc mult de tot.

Mihaela Bilic: Și eu și cu bun și cu bine să fie pentru că mâncarea chiar e un lucru minunat în viața noastră și așa trebuie să rămână.

Marius Tucă: Mulțumesc mult, suntem la Smart Tv, la Marius Tucă Show, țineți aproape!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare