DE CE pun englezii lapte în ceai? Îți dă răspunsul unul dintre cei mai populari medici nutriționiști, Mihaela Bilic. Toți știu că englezii au „ora ceaiului”. Ei servesc mai multe tipuri de ceaiuri și chiar îl amestecă cu mai multe ingrediente, inclusiv cu lapte.
Mihaela Bilic explică: combinația ceaiului cu lapte are ca efect blocarea efectului efectul taninurilor!
„Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului”.
Ea spune că o ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. De exemplu, ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are.
Punând lapte în ceai, după metoda englezească, spune Mihaela Bilic. Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. O altă metodă ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel).
Pentru a evita anemia și scăderea imunității în sezonul rece, Mihaela Bilic dă următorul sfat pe pagina sa de Facebook :
„Să ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”.
Mihaela Bilic a dezvăluit unul dintre cele mai importante remedii împotriva răcelii pe timp de iarnă. Dar e mai mult de atât, ajută și la insomnie, și în caz de indigestie. Ceaiul-minune era cunoscut de bunicii noștri, care îl foloseau în orice problemă de sănătate.
„Ceaiul de mușețel, un remediu vechi de când lumea. Toate bunicile apelau la ceaiul de mușețel într-un mod firesc și spontan în caz de răceală, indigestie, insomnie sau orice alt rău, cât de mic. Nu era casă din care să lipsească punga cu inflorescențe de mușețel, strânse de cu vară și uscate apoi pe hârtie de ziar. Nu cerea nimeni dovezile științifice care să confirme beneficiile mușețelului, îți beai în liniște ceaiul aromat, îndulcit cu un pic de miere, și deja te simțeai mai bine.
Am uitat sau am pierdut din vedere lucrurile simple, care ne fac bine garantat. Iar o cană de ceai cald într-o seară de iarnă este un exemplu clar că fericirea vine din lucrurile mici”, a scris pe Instagram Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: CEAIUL miraculos care te vindecă de aproape orice boală. Mihaela Bilic spune că face adevărate minuni