Ministrul Sănătății a anunțat când vor primi românii pastilele cu iod. „E o problemă legată de contextual actual”

Ministrul Sănătății a anunțat când vor primi românii pastilele cu iod. „E o problemă legată de contextual actual”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 28/03/2022, 14:45

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, când vor primi românii pastilele cu iod. Săptămâna aceasta va avea loc o campanie de informare, iar de săptămâna viitoare va începe distribuția medicamentelor, a spus el.

Legat de motivul pentru care vor fi distribuite medicamentele, ministrul Sănătății a afirmat totul este legat de conflictul din Ucraina.

„E o problemă legată de contextual actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”, a spus ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, tabletele de iod se administrează, în principiu, persoanelor de până la 40 de ani.

„Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a adăugat sursa citată.

27 de milioane de pastile de iodură de potasiu trimise la DSP-urile din țară

Alexandru Rafila a declarat, recent, că 90% din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu produse la compania Antibiotice au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică. Acesta a precizat și faptul că se lucrează la o campanie de informare generală a oamenilor pentru a nu lua pastilele în scop profilactic, la finalul acesteia luându-se în calcul o eventuală distribuire și către populația generală.

Antibiotice Iași a primit pe 8 martie o comandă pentru a produce 30 de milioane de comprimate iodură de potasiu, până acum fiind distribuite 90% dintre pastile. Mai exact, 27 de milioane din pastilele produse au fost trimise către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, iar restul de 3 milioane se află în depozitele companiei și sunt pregătite pentru a fi transportate în alte patru județe.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult