Noi cazuri de „variola maimuțelor”, depistate în Marea Britanie. Simptomele bolii

Noi cazuri de „variola maimuțelor”, depistate în Marea Britanie. Simptomele bolii
Sursa: Twitter Dr Chibuzo
Publicat: 17/05/2022, 15:36
Actualizat: 17/05/2022, 15:38

Alte patru persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu „variola maimuțelor”. Experții britanici din domeniul Sănătății spun că riscul pentru populație rămâne foarte scăzut, deși se pare că oamenii s-au infectat pe teritoriul țării.

„Variola maimuțelor” este, de obicei, asociată cu călătoriile în Africa de Vest.

Noile cazuri – trei în Londra și unul în nord-estul Angliei – nu au nicio legătură cunoscută cu alte două cazuri confirmate pe 14 mai sau cu un alt caz anunțat pe 7 mai, notează BBC.

Autoritățile sanitare spun că sunt în curs de desfășurare investigații pentru a stabili legături între ultimele patru cazuri, care toate par să se fi infectat la Londra.

Sursa: Twitter Dr Chibuzo

Cum se transmite boala

În prezent, au fost identificate contacte comune pentru două dintre cele mai recente patru cazuri. Toți cei patru sunt homosexuali sau bisexuali.

Simptomele bolii includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare.

Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește pe alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape, înainte de a forma, la final, o crustă, care mai târziu cade.


Nu se transmite ușor de la om la om, dar boala poate fi răspândită prin:

  • atingerea hainelor, a lenjeriei de pat sau a prosoapelor folosite de cineva cu erupție cutanată
  • atingerea veziculelor sau a crustelor de pe piele
  • tusea sau strănutul unei persoane cu erupție cutanată

Consilierul medical șef al Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), Dr. Susan Hopkins, a afirmat că: „Acest lucru este rar și neobișnuit. UKHSA investighează rapid sursa acestor infecții, deoarece dovezile sugerează că poate exista transmitere a virusului „variolei maimuțelor” în comunitate, răspândită prin contact apropiat. Îndemnăm bărbații care sunt gay și bisexuali să fie atenți la orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală”.

Acei pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale sunt internați în unități specializate în boli infecțioase din spitalele britanice.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult