Șase mituri legate de bolile de inimă

Redactor:
Ștefan Chivu
Șase mituri legate de bolile de inimă
Mulți cred că sunt prea tineri sau fac foarte multe exerciții și nu se pot îmbolnăvii de inimă. Specialiștii avertizează că în aceste situații ar trebui să gândim de două ori și să fim extrem de atenți. Există concepția că dacă se fac multe exerciții și se menține un stil de viață sănătos bolile de inimă ocolesc acele persoane.

Mulți cred că sunt prea tineri sau fac foarte multe exerciții și nu se pot îmbolnăvii de inimă. Specialiștii avertizează că în aceste situații ar trebui să gândim de două ori și să fim extrem de atenți. Există concepția că dacă se fac multe exerciții și se menține un stil de viață sănătos bolile de inimă ocolesc acele persoane. Acest lucru e fals, susțin medicii. Cu toate că alimentația sănătoasă și exercițiile protejează foarte mult inima acestea nu sunt suficiente. Riscul bolilor de inimă crește împreună cu câțiva factori ca: sexul (bărbații sunt mai predispuși), vârsta (cei în vârstă sunt principala categorie de oameni cu boli de inimă), moștenirea genetică, un colesterol ridicat sau hipertensiune.

Tensiunea arterială și nivelul colesterolului trebuie verificate anual

Este important ca orice persoană să meargă cel puțin o dată pe an la medic pentru a-și verifica tensiunea arterială și nivelul colesterolului, chiar și la 20 de ani. Dacă cineva este predispus la hipertensiune sau la nivele mari de colesterol, este bine să apeleze la medicație pentru a preveni apariția unor boli grave. O altă percepție eronată este aceea că nimeni nu trebuie să-și facă griji în legătură cu inima decât după vârsta de 50 de ani. Bolile coronariene își pot face apariția și în adolescență. În plus, multe dintre obiceiurile proaste pe care le au unii tineri persistă și la maturitate. Copiii care sunt obezi, sunt hipertensivi sau au în familie cazuri de bolnavi de inimă sunt mai predispuși.

Deși se întâmplă destul de rar, unii copii pot avea nivele foarte mari de colesterol și, implicit, un risc mare de a dezvolta boli de inimă. Pe de altă parte, un lucru adevărat în legătură cu bolile de inimă este acela că puțin alcool ajută. Studiile recente au arătat că un consum mic de alcool, în fiecare zi (un pahar de vin), este benefic pentru inimă. Încă mai există discuții în legătură cu ce fel de băutură este cea mai „eficientă”. Deși mulți înclină să numească vinul ca fiind cea mai benefică băutură pentru inimă, se pare că ar putea avea „concurenți”. De asemenea, prea mult alcool poate face mult rău. Cele mai dăunătoare sunt excesele făcute, de obicei, la sfârșitul săptămânii.

Alcoolul are un efect toxic asupra celulelor musculare de la nivelul miocardului. O altă concepție legată de bolile de inimă este aceea că dacă se consumă două ouă pe zi, deja s-a depășit doza zilinică recomandată de colesterol. Acest lucru este adevărat, spun cercetătorii. Un ou conține până la 250 de miligrame de colesterol. Conform studiilor, un adult are nevoie de 300 de miligrame de colesterol pe zi. La un calcul simplu, dacă se consumă două ouă se depășește doza recomandată cu aproximativ o treime. De asemenea, oamenii cred că tensiunea arterială nu poate coborî niciodată foarte jos. Acest lucru este fals. În general, hipertensiunea arterială, odată instalată, este atât de persistentă încât tensiunea cu greu mai ajunge vreodată la valorile normale.

25% din atacurile de cord, fără dureri în piept

Pentru majoritatea oamenilor o tensiune arterială mică este un lucru sănătos. Totuși, în cazuri rare, există persoane cărora le scade foarte mult tensiunea. Aceste persoane se simt obosite, pot leșina și au rinichii afectați. Oamenii cred că în cazul nefericit al unui atac de cord vor avea dureri în piept și în brațe. Această concepție este parțial falsă și parțial adevărată. Deși în 75% din cazuri în timpul unui atac de cord apar aceste dureri, în 25% din cazuri nu există simptome sau simptomele apărute indică o altă problemă. De obicei, aproximativ jumătate dintre femeile aflate într-un astfel de caz manifestă simptome clasice. Cealaltă jumătate manifestă dureri de cap, greață, oboseală etc.

 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×