Șase mituri legate de bolile de inimă

Șase mituri legate de bolile de inimă
Publicat: 12/06/2012, 12:21

Mulți cred că sunt prea tineri sau fac foarte multe exerciții și nu se pot îmbolnăvii de inimă. Specialiștii avertizează că în aceste situații ar trebui să gândim de două ori și să fim extrem de atenți. Există concepția că dacă se fac multe exerciții și se menține un stil de viață sănătos bolile de inimă ocolesc acele persoane. Acest lucru e fals, susțin medicii. Cu toate că alimentația sănătoasă și exercițiile protejează foarte mult inima acestea nu sunt suficiente. Riscul bolilor de inimă crește împreună cu câțiva factori ca: sexul (bărbații sunt mai predispuși), vârsta (cei în vârstă sunt principala categorie de oameni cu boli de inimă), moștenirea genetică, un colesterol ridicat sau hipertensiune.

Tensiunea arterială și nivelul colesterolului trebuie verificate anual

Este important ca orice persoană să meargă cel puțin o dată pe an la medic pentru a-și verifica tensiunea arterială și nivelul colesterolului, chiar și la 20 de ani. Dacă cineva este predispus la hipertensiune sau la nivele mari de colesterol, este bine să apeleze la medicație pentru a preveni apariția unor boli grave. O altă percepție eronată este aceea că nimeni nu trebuie să-și facă griji în legătură cu inima decât după vârsta de 50 de ani. Bolile coronariene își pot face apariția și în adolescență. În plus, multe dintre obiceiurile proaste pe care le au unii tineri persistă și la maturitate. Copiii care sunt obezi, sunt hipertensivi sau au în familie cazuri de bolnavi de inimă sunt mai predispuși.

Deși se întâmplă destul de rar, unii copii pot avea nivele foarte mari de colesterol și, implicit, un risc mare de a dezvolta boli de inimă. Pe de altă parte, un lucru adevărat în legătură cu bolile de inimă este acela că puțin alcool ajută. Studiile recente au arătat că un consum mic de alcool, în fiecare zi (un pahar de vin), este benefic pentru inimă. Încă mai există discuții în legătură cu ce fel de băutură este cea mai „eficientă”. Deși mulți înclină să numească vinul ca fiind cea mai benefică băutură pentru inimă, se pare că ar putea avea „concurenți”. De asemenea, prea mult alcool poate face mult rău. Cele mai dăunătoare sunt excesele făcute, de obicei, la sfârșitul săptămânii.

Alcoolul are un efect toxic asupra celulelor musculare de la nivelul miocardului. O altă concepție legată de bolile de inimă este aceea că dacă se consumă două ouă pe zi, deja s-a depășit doza zilinică recomandată de colesterol. Acest lucru este adevărat, spun cercetătorii. Un ou conține până la 250 de miligrame de colesterol. Conform studiilor, un adult are nevoie de 300 de miligrame de colesterol pe zi. La un calcul simplu, dacă se consumă două ouă se depășește doza recomandată cu aproximativ o treime. De asemenea, oamenii cred că tensiunea arterială nu poate coborî niciodată foarte jos. Acest lucru este fals. În general, hipertensiunea arterială, odată instalată, este atât de persistentă încât tensiunea cu greu mai ajunge vreodată la valorile normale.

25% din atacurile de cord, fără dureri în piept

Pentru majoritatea oamenilor o tensiune arterială mică este un lucru sănătos. Totuși, în cazuri rare, există persoane cărora le scade foarte mult tensiunea. Aceste persoane se simt obosite, pot leșina și au rinichii afectați. Oamenii cred că în cazul nefericit al unui atac de cord vor avea dureri în piept și în brațe. Această concepție este parțial falsă și parțial adevărată. Deși în 75% din cazuri în timpul unui atac de cord apar aceste dureri, în 25% din cazuri nu există simptome sau simptomele apărute indică o altă problemă. De obicei, aproximativ jumătate dintre femeile aflate într-un astfel de caz manifestă simptome clasice. Cealaltă jumătate manifestă dureri de cap, greață, oboseală etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului