Statistică îngrijorătoare: Tot mai multe românce devin mame înainte de a împlini 19 ani

Statistică îngrijorătoare: Tot mai multe românce devin mame înainte de a împlini 19 ani
Publicat: 24/05/2018, 14:34
Actualizat: 02/10/2018, 15:05

„Sporul natural negativ duce la scăderea populației, care din păcate rămâne constant negativ și este din ce în ce mai mare în România. Aceasta este tendința din 1992. Din păcate, numărul nașterilor este din ce în ce mai mic comparativ cu numărul deceselor. Deocamdată da, am ajuns la cel mai jos nivel. Tendința fenomenului negativ este în creștere”, a spus, în cadrul conferinței „Evoluții demografice în contextul dezvoltării economico-sociale a României, reprezentantul Institutului Național de Statistică (INS), Silvia Pisică.

Potrivit specialiștilor, numărul copiilor născuți a scăzut în România de la 300.000 în 1990, la 250.000 în 2014.

Totodată, a crescut și numărul fetelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care devin mame. Dacă în 2002 numărul acestora era de 35 la o mie de nașteri, în 2014 a crescut la 40.

„Se nasc foarte mulți copii în afara căsătorilor, dar comparativ cu țările Europei, pondera la noi nu este atât de mare, până la 31% din nașteri, adică â…“.(…) A crescut și numărul mamelor tinere. Din păcate, fetele tinere din mediul rural cad mai repede în această capcană, probabil motivul acestei creșteri este că nu au suficiente cunoștințe”, a adăugat Silvia Pisică.

Totodată, Pisică susține că populația României este în scădere și din cauza migrațiilor. Peste 70.000 de persoane pleacă peste hotare în fiecare an.

„Se știe foarte bine că populația României scade din cauza că sunt români care pleacă. Cea mai atractivă țară de emigrare pentru români, în momentul de față, este Marea Britanie, iar pe locul doi au scăzut Italia și Germania, urmate de Spania. Nu știu cum va continua situația odată cu Brexitul. (….) Aceste date sunt în descreștere atâta timp cât românii care trăiesc peste hotare nu vin să-și înregistreze copii aici, în România. Sunt și persoane care fac asta fie pentru că vor să să-și lase copii la bunici, fie că au nevoie de acte pentru a călători. Dar este foarte posibil ca numărul copiilor care se nasc în alte țări să fie mai mare, iar noi să nu avem cunoștințe despre ei, atâta timp cât nu sunt înregistrați și la evidența din țara noastră. Nu avem cum să știm cât de mare este acest fenomen”, a adăugat Silvia Pisică.

Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a precizat că la Recensământul Populației și Locuințelor din 2021, informațiile ar putea fi colectate în formă electronică pentru a reduce timpul de totalizare a acestora.

Ultimul Recensământ al Populației și Locuințelor a avut loc în 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase