Prima pagină » Sănătate » STUDIU: Consumul de vin roșu ar putea reduce șansele de infectare cu coronavirus

STUDIU: Consumul de vin roșu ar putea reduce șansele de infectare cu coronavirus

STUDIU: Consumul de vin roșu ar putea reduce șansele de infectare cu coronavirus

Un studiu recent din Marea Britanie a constatat că persoanele care au băut vin roșu, vin alb și șampanie aveau mai puține șanse să se îmbolnăvească de COVID-19, în timp ce cei care consumau bere, cidru și băuturi spirtoase în cantități mari aveau mai multe șanse de a se îmbolnăvi.

Studiul, publicat în jurnalul științific Frontiers pe 3 ianuarie, a inclus 473.957 de subiecți, dintre care 16.559 au fost testați pozitiv la COVID-19, au scris autorii cercetării, citați de Fox10Phoenix.

Cercetătorii au stabilit patru categorii diferite pentru cantitatea de alcool consumată de pacienți săptămânal: mai puțin de 14 unități de alcool consumate, mai mult de 14 unități, mai puțin de 28 de unități consumate și mai mult de 28 de unități.

„Studiul nostru sugerează că subiecții care au consumat de obicei vin roșu și vin alb și șampanie par să aibă șanse să reducă riscul de infectare cu COVID-19. Consumul de bere și cidru nu este recomandat indiferent de frecvența și cantitatea de alcool, crescând riscul de apariție a COVID-19. În plus, consumul excesiv de alcool nu este recomandat pentru toate băuturile alcoolice, se arată în studiu.

„Efectul protector” al vinului roșu împotriva COVID-19 a fost semnificativ, indiferent de frecvența consumului de alcool, a mai demonstrat studiul. Cu toate acestea, vinul roșu a demonstrat calități de protecție împotriva noului coronavirus numai atunci când subiecții consumau alcool peste sau dublu față de recomanările specialiștilor.

„Vinul roșu oferă beneficii suplimentare altor băuturi alcoolice, probabil datorită conținutului său mai mare de polifenolici, prin scăderea tensiunii arteriale, inhibarea oxidării particulelor de lipoproteine ​​cu densitate mică, îmbunătățirea funcției endoteliale, inhibarea agregării trombocitelor, reducând inflamația și aderența celulară și activând proteinele care previn moartea celulelor”, se arată în studiu.

Consumul de bere și cidru a crescut riscul de apariție a COVID-19, indiferent de frecvență și cantitatea (în limită sau peste limitele) consumului, potrivit studiului.

Autorii studiului nu recomandă consumul excesiv de alcool și au considerat că liniile directoare de sănătate publică „ar trebui să se concentreze pe reducerea riscului de COVID-19, susținând obiceiuri de viață sănătoase și politici preferențiale în rândul consumatorilor de bere, cidru și băuturi spirtoase”.

În mod similar, un studiu lansat tot în Marea Britanie, în septembrie 2021, a constatat că vinul roșu este singura băutură alcoolică care poate fi benefică pentru sănătate.

O echipă de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia, și-a propus să analizeze diferite băuturi alcoolice, cum ar fi berea, cidrul, șampania, vinul alb și roșu și băuturile spirtoase, precum și diferitele rezultate de sănătate în rândul celor care le-au consumat.

Echipa, condusă de dr. Rudolph Schutte, a analizat datele a peste 500.000 de oameni din Regatul Unit pe o perioadă de șapte ani.

Ei au descoperit că un consum scăzut de bere, cidru și băuturi spirtoase a fost asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, boli coronariene, accident vascular cerebral, cancer și mortalitate generală.

Singurul beneficiu pentru sănătate pe care l-a descoperit echipa lui Schutte a fost scăderea riscului de boală coronariană prin consumul de vin. Dar Schutte crede că beneficiile obținute din vin și șampanie sunt de fapt datorită polifenolilor, care sunt antioxidanți ce se găsesc în mod natural în struguri și nu neapărat prin alcoolul în sine.

De asemenea, și Federația Mondială a Inimii a contestat ideea larg răspândită că un consum de cantități moderate de alcool, chiar și vin, poate scădea riscul de boli de inimă.

Potrivit sursei citate, la nivel global, peste 2,4 milioane de oameni au murit în 2019 din cauza alcoolului, reprezentând 4,3% din toate decesele și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Hortensia Papadat-Bengescu, tânăra educată la pension care a îngrijit mai apoi în gară soldaţii răniţi. Ulterior a devenit una dintre cele mai mari scriitoare