Telefonul mobil poate deforma coloana, dacă e ținut într-o poziție greșită. Cum putem preveni cocoșarea

Telefonul mobil poate deforma coloana, dacă e ținut într-o poziție greșită. Cum putem preveni cocoșarea
Utilizare telefonului mobil, într-o poziție greșită, poate dăuna grav sănătății
Publicat: 13/07/2020, 18:12

Telefonul mobil poate deforma coloana, dacă este utilizat într-o poziție corectă. Cei mai afectaţi sunt, în general, adolescenţii şi tinerii cu vârsta până în 25 de ani. În acest context, un kinetoterapeut oferă exercițiul fizic care corectează cocoşarea.

Când oamenii folosesc telefonul mobil, în fiecare zi, nu sunt foarte atenți la postura corpului în timpul convorbirilor. Mulți au tendinţa să stea cocoşați, ceea ce deformează coloana. Această afecţiune se numeşte cifoză.

Alexandru Lefter, un cunoscut kinetoterapeut din Iaşi, care profesează de 13 ani, precizează că 50% din cazurile noi de cifoză pe care le-a tratat sunt cauzate de poziţia incorectă a corpului, atunci când pacienții folosesc telefonul.  În

De obicei, cei mai afectați sunt adolescenţii, dar şi tinerii care au până în 25 de ani, însă a avut și un pacient de doar 8 ani!

„În momentul în care folosim telefonul într-o poziţie incorectă, zona cervicală, această parte. Dacă se mută spre înainte, poate produce în cel mai bun caz, cifoză sau cocoşarea. În cele mai grave situaţii, aceste discuri intervertebrale, pot ajunge să fie hernie de disc”, spune Alexandru Lefter, citat de Mediafax.

Poziția corectă pentru utilizarea unui telefon mobil

Potrivit medicului kinetoterapeut din Iaşi, telefonul trebuie să fie la nivelul ochilor, astfel încât coloana să rămână tot timpul dreaptă.

Pentru corectarea cifozei există și un exercițiu fizic: ridicarea braţelor la nivelul pieptului, cu coatele la 90 de grade, iar umerii trebuie duși la 90 de grade şi înapoi.

Cum afectează telefonul mobil calitatea somnului

Conform unui studiu realizat de cercetători de la Înalta Școală pentru Științe Aplicate din Zurich, un tânăr din doi se simte obosit în timpul săptămânii. Specialiștii pun acestă situație pe seama petrecerilor și a jocurilor de calculator, dar și din cauza folosirii îndelungate a telefonului mobil, situație care poate fi dăunătoare pentru calitatea somnului.

Motivul pentru care telefoanele mobile dăunează somnului este, după cum spun cerccetătorii, lumina albastră a ecranelor de la telefoanele mobile. Această lumină întârzie secreția melatoninei, hormonul numit „al somnului”, arată studiul citat de 20minutes.ch.

Studiul a urmărit să verifice dacă telefoanele inteligente care sunt utilizate adesea de tineri, înainte de culcare, influențează în vreun fel somnul și odihna la ceastă categorie de populație, a precizat instituția de învățământ elevețiană, prin intermediul unui comunicat.

Conform rezultatelor cercetării, cele mai multe persoane intervievate, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, dorm opt ore pe noapte, cât este necesar.

Cu toate acestea, însă, mai mult de jumătate dintre subiecți nu se simt suficient de odihniți în timpul săptămânii, indiferent de vârstă.

Cercetătorii au stabilit că cei care nu se simt odihniți au o proastă calitate a somnului, iar cauzele sunt petrecerile, jocurile video, dar și trimiterea de fotografii sau de filme pe smartphone sau chiar folosirea telefonului mobil ca ceas deșteptător.

Tot cercetătorii de la Înalta Școală pentru Științe Aplicate din Zurich au stabilit și care sunt activitățile cu efect contrar. Astfel printre cele cu efect pozitiv asupra calității somnului ei enumeră lectura unei cărți sau o activitate în familie.

Îm urma cercetării, autorii studiului recomandă scoaterea telefonului mobil din dormitor și reducerea timpului petrecut cu jocurile video și spun chiar că înainte de culcare cu o oră e recomandat ca tinerii să stea departe de orice ecran.

Pentru o mai bună calitate a somnului, crecetătorii elvețieni recomandă stingerea aparatelor mobile sau punerea lor în modul „avion” și înlocuirea acestora cu un ceas deșteptător.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...