Tigrul de platan TERORIZEAZĂ Capitala. Înțepăturile NU AU EFECTE NEGATIVE asupra sănătății omului

Redactor:
Daniela Timofti
Tigrul de platan TERORIZEAZĂ Capitala. Înțepăturile NU AU EFECTE NEGATIVE asupra sănătății omului
Tigrul de platan. Înțepăturile nu au efecte negative asupra sănătății omului. Vezi de ce Primăria Capitalei susține că nu putea face nimic pentru a opri înmulțirea insectelor dăunătoare

„Bucureștiul se confruntă cu aceste insecte micuțe denumite tigri de platan. Fac parte din familia ploșnițelor, au dimensiuni de la 3 la 5 mm. (…) Nu s-au constatat îmbolnăviri ale omului în urma înțepăturilor tigrilor de platan. Nu e o situație similară cu cele a căpușelor sau țânțarilor. (…) La om produc o mușcătură care se manifestă printr-o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar uneori durere sau bubițe. Senzația de mâncărime poate dura câteva zile și poate fi foarte intensă, în special la copii„, a explicat pentru Mediafax, dermatologul Mihaela Leventer.

Medicul precizează că senzația de mâncărime apărută în urma înțepăturii acestei insecte poate fi ameliorată folosind o compresă.

„Dacă senzația de mâncărime este puternică, se poate aplica o compresă rece sau o mixtură mentolată. Sunt și produse medicale de tip cremă sau antiinflamatoare, care pot fi aplicate pe zona respectivă și reduc senzația de mâncărime. Pacienții alergici pot avea manifestări mai vizibile, mai intense. În această situație, se administrează tratamente antialergice și tratamente locale, dacă este cazul”, a mai adăugat medicul.

Insectele au devenit supărătoare pentru bucureșteni, mai ales că numărul lor a crescut foarte mult în ultima perioadă.

„Au fost aduși mulți platani în ultimul timp, iar odată cu ei au venit și dăunătorii. Până acum 4-5 ani în București nu existau acești dăunători. Anul acesta, fiind un an cu ploi multe și temperaturi medii, au venit foarte mulți. Înțepătura nu este periculoasă, oamenii se sperie mai mult când o simt pe mână, nu ciupește, este o insectă care se hrănește exclusiv cu seva platanului„, a declarat pentru Mediafax, Tudorel Popa, șeful Serviciului de Protecție a Plantelor din cadrul Primăriei Capitalei.

Încă de la începutul verii, Primăria Municipiului București a realizat mai multe campanii de stropire, pentru eradicarea acestor dăunători, însă din cauza ploilor acestea nu au avut efect.

„S-au făcut tratamente cât s-a putut. De vreo două săptămâni nu prea mai facem că a plouat, iar pe timpul ploii tratamentul nu are efect. De luni, am început din nou. Asupra copacilor au efecte negative. Se hrănesc cu seva de pe frunze. Se înmulțesc în special în zona parcurilor. În urma tratamentelor aplicate, ei își caută loc de retragere și de aceea pleacă spre locuri luminoase, cum ar fi casele”, a adăugat Tudorel Popa.

Foto: Hepta

 

Inchide