Tipuri de cancer asociate fumatului. Obiceiul nociv nu atacă doar plămânii

Tipuri de cancer asociate fumatului. Obiceiul nociv nu atacă doar plămânii
Publicat: 07/05/2018, 08:29
Actualizat: 07/05/2018, 11:09

Ce se întâmplă doctore? prezintă un interviu cu Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciați experți la nivel european în oncologie, imunoterapie și tratamentul personalizat al cancerului.

Ce se întâmplă doctore: Care este prioritatea în oncologie la momentul actual?

Christoph Zielinski: Atunci când vorbim despre medicina din perspectiva cancerului, ținta noastră este identificarea motivului pentru care cresc tumorile canceroase. Atunci când identificăm această țintă, înseamnă că trebuie să identificăm defectele moleculare ale celulelor canceroase care provoacă reacții negative la nivelul acestora, mai exact, care le transformă în celule maligne, ce cresc fără control și se răspândesc în tot organismul ducând în final către moarte. Proiectul genomului cancerului uman, despre care ați citit cu toții probabil peste tot, analizează ce fel de ținte moleculare vor deveni maligne.

Între timp au fost găsite sute de molecule de acest gen și o multitudine de medicamente special create pentru inhibarea comportamentului negativ al acestora.Când vorbim despre aceste medicamente știm în primul rând că ele nu pot fi administrate fără o bază solidă, fără dovezi. Aceste dovezi se obțin ca urmare a unei varietăți de teste, ce țin de patologia moleculară. Odată ce molecula/genomul a fost identificat, putem introduce administrarea medicamentului. Acest proces are o natură foarte precisă, nu este realizat la voia întâmplării.

C.S.Î.D.: Care sunt cele mai comune tipuri de cancer?

C.Z.: Luând în considerare ceea ce spuneam mai devreme – faptul că trebuie să căutăm anumite ținte – este posibil să găsim aceleași molecule în mai multe tipuri de cancer. De exemplu, o moleculă a leucemiei poate fi găsită și într-o tumoră la nivelul stomacului, deci ceea ce înainte consideram a fi simple entități, ulterior s-a demonstrat a fi molecule care se răspândesc. Despre cancerul pulmonar se considera până acum că este o singură boală, însă adevărul este că de fapt cencerul pulmonar implică aproximativ 8-9 boli, care însă se manifestă și tratează diferit, dar fac parte din același spectru.

Cancerul la sân, pulmonar și chiar cancerul de colon, au fiecare câte o serie de alte boli sub umbrela lor. Cancerul pulmonar este extrem de des întâlnit, cu toate că în ultimii ani s-au putut înregistrat reduceri semnificative ale apariției cancerului în rândul populației masculine, dar pe de altă parte o creștere a apariției în rândul populației feminine, ca urmare a fumatului. Cancerul de colon este de asemenea extrem de frecvent în rândul ambelor sexe. Acesta poate fi prevenit cu ușurință cu ajutorul colonoscopiilor realizate în mod regulat și eliminarea polipilor prezenți, în cazul în care aceștia există, pentru a nu se răspândi. Cancerul de prostată este de asemenea răspândit și extrem de agresiv.

C.S.Î.D.: Atunci când se descoperă celula canceroasă, se poate prezice dacă și unde vor apărea metastaze?

C.Z.: Din păcate nu. Există anumite reguli, de exemplu în cazul cancerului pulmonar, care se metastazează în anumite locuri, însă dacă, de exemplu, descoperim ceva la pancreas, nu putem ști cu siguranță. Pe de-o parte avem anumite reguli prestabilite, pe de altă parte descoperim din ce în ce mai multe lucruri interesante pe parcurs. Ceea ce este cel mai bine să facem este să realizăm o biopsie la nivelul tumorii, pentru a vedea cum urmează să reacționeze și pentru a învăța cât mai multe despre tumoră. Fiecare celulă are caracteristici diferite față de celalalte.

Cu ajutorul biopsiei, observăm ce fel de caracteristici au celulele, pentru a stabili ulterior care este cel mai optim tratament. În cazul cancerului mamar, în jur de 50% se tratează cu hormoni, motiv pentru care începem să administrăm acest tip de tratament. Ulterior, se poate ca tumora să înceapă să crească din nou, dar caracteristicile acesteia ar putea fi total diferite, motiv pentru care cel mai probabil și tratamentul va trebui schimbat.

C.S.Î.D.: Se poate face ceva pentru prevenția cancerului?

C.Z.: Desigur. Știm că 90% dintre tipurile de cancer sunt conectate cu fumatul, chiar și cu fumatul pasiv. Există doar o treime dintre tipurile de cancer întâlnite care l-au dezvoltat în pofida faptului că pacienții nu fumau. Cancerul mamar, pancreatic și de vezică sunt asociate cu fumatul. Un alt lucru important de menționat este faptul că în ultima vreme cancerul cervical este tot mai răspândit, iar acesta reprezintă cu adevărat o tragedie. Este un tip de tumoră foarte agresivă, însă știm cum se produce – prin transmiterea HPV. Este foarte importantă protecția sexuală, atât din perspectiva femeilor, cât și din perspectiva bărbaților. A fost chiar pusă în discuție vaccinarea băieților împotriva acestui virus.

Citește continuarea interviului pe CSID!

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Produsul indispensabil care se scumpește mult în România. Toți oamenii îl consumă în fiecare zi
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a anunțat carantina în România! Florin Cîțu va da ordin clar
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...