Prima pagină » Sănătate » Top 3 diete de tip „intermittent fasting”: Beneficii și efecte negative

Top 3 diete de tip „intermittent fasting”: Beneficii și efecte negative

Top 3 diete de tip „intermittent fasting
„Intermittent fasting" este un tip de dietă care restricționează intervalul de timp dintre mese, relatează sciencealert.com.

Dieta „5:2” – este cea mai populară formă de intermittent fasting în care timp de 2 zile pe săptămână sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar în celelalte 5 zile se mănâncă normal.

Un studiu relevă că este posibil să pierzi în greutate prin această metodă și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de glucoză și cel al colesterolului din sânge.

Dar este puțin probabil să fie o metodă mai eficientă decât o dietă tradițională deoarece reduce numărul de calorii aproximativ ca una normală.

Totuși, există câteva dovezi împotriva acestui tip de dietă: dacă zilele în care numărul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, există riscul de creștere a sensibilității la insulină, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decât în cazul dietelor normale.

Un avantaj al dietei „5:2″ este că poți consuma mâncare în perioada de „fasting”, deci organismul privenște nutrienți vitali.

Implementarea unor astfel de diete pe o perioadă extinsă poate conduce la scăderea masei musculare și osoase, pe lângă cel al grăsimilor din organism, deoarece o dietă echilibrată este aproape imposibilă atunci când reduci numărul de calorii. O soluție pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul.

„Ziua de fasting alternativă” (Alternate-day fasting, ADF) – o metodă folosită cu precădere în cazurile în care se dorește o scădere rapidă în greutate.

ADF este cunoscută și drept metoda „every other day diet” (dieta o dată la o zi) și presupune alternarea o dată la o zi între o dietă neresstrictivă și una de fasting, cu un consum de calorii redus.

Majoritatea cercetărilor au dezvăluit că metoda este asemănătoare cu cea „5:2″,  cu 500 de kcal pe zi.

Totuși, un studiu a relevat că ADF te poate ajuta să scazi în greutate într-o perioadă de 8 – 12 săptămâni.

Dar există și dezavantajul, urmată pe o perioadă mult mai exstinsă, corpul se obișnuiește cu un număr redus de calorii iar rata scăderii în greutate scade.

Se pare că, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slăbit.

„Restricție temporară” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioadă de 16 – 20 de ore.

Cea mai comună variantă a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting și 8 ore în care se poate mânca. Cei mai mulți folosesc metoda aceasta sărind peste micul dejun și mâncând doar în intervalul 12 – 20.

Dar numărul de calorii consumate prin activitatea fizică este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija parțial sau complet deficitul de calorii obținut prin omiterea micului dejun.

De asemenea, atunci când se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei în sânge, deci nivelul glucozei este destabilizat.

Dar o abordare alternativă la TRE a arătat rezultate bune. Un studiu recent a constatat că fastingul începând cu ora 14 a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, studiu realizat pe grup de bărbați pre-diabetici.

Acest lucru se poate datora unei capacități naturale sporite de a regla în mod eficient concentrațiile de glucoză din sânge dimineața datorită variațiilor zilnice ale metabolismului.

Foto: Pixabay

 

Dieta „5:2″ – este cea mai populară formă de intermittent fasting în care timp de 2 zile pe săptămână sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar în celelalte 5 zile se mănâncă normal.

Un stiu relevă că este posibil să pierzi în greutate prin această metodă și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de glucoză și cel al colesterolului din sânge.

Dar este puțin probabil să fie o metodă mai eficientă decât o dietă tradițională deoarece reduce numărul de calorii aproximativ ca o una normală.

Totuși, există câteva dovezi dacă zilele în care numărul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, există riscul de creștere a ensibilității la insulină, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decât în cazul dietelor normale.

Un avantaj al dietei „5:2″ este că poți consuma mâncare în perioada de „fasting”, deci organismul privenște nutrienți vitali.

Implentarea unor astfel de diete pe o perioadă extinsă poate conduce la scăderea masei musculare și osoase, pe lângă cel al ggrămisilor din organism, deoarece o dietă echilibrată este aproape imposibilă atunci când reduci numărul de calorii. O soluție pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul.

„Ziua de fasting alternativă” (Alternate-day fasting, ADF) – o medvotă folosită cu precădere în cazurile în care se dorește o scădere rapidă în greutate.

ADF este cunoscută și drept metoda „every other day diet” (dieta o dată la o zi) și presupune alternarea o dată la o zi între o dietă neresstrictivă și una de fasting, cu un consum de calorii redus.

Majoritatea cercetărilor au dezvăluit că metoda este asemănătoare cu cea „5:2″,  cu 500 de kcal pe zi.

Totuși, un studiu a relevat că ADF te poate ajuta să scazi în greutate într-o perioadă de 8 – 12 săptămâni. Dar există și dezavantajul, urmată pe o perioadă mult mai exstinsă, corpul se obișnuiește cu un număr redus de calorii iar rata scăderii în greutate scade.

Se pare că, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slăbit.

„Restricție temporară” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioadă de 16 – 20 de ore.

Cea mai comună variantă a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting și 8 ore în care se poate mânca.  Cei mai mulți folosesc metoda aceasta sărind peste micul dejun și mâncând doar în intervalul 12 – 20.

Dar numărul de calorii consumate prin activitatea fizică este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija parțial sau complet deficitul de calorii obținut prin omiterea micului dejun.

De asemenea, atunci când se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei în sânge, deci nivelul glucozei este destabilizat.

Dar o abordare alternativă la TRE a arătat rezultate bune. Un studiu recent a constatat că fastingul începând cu ora 14 a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, studiu realizat pe grup de bărbați pre-diabetici. Acest lucru se poate datora unei capacități naturale sporite de a regla în mod eficient concentrațiile de glucoză din sânge dimineața, datorită variațiilor zilnice ale metabolismului.

 
 
Dieta „5:2″ – este cea mai populară formă de intermittent fasting în care timp de 2 zile pe săptămână sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar în celelalte 5 zile se mănâncă normal. 
 
Un stiu relevă că este posibil să pierzi în greutate prin această metodă și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de glucoză și cel al colesterolului din sânge. 
 
Dar este puțin probabil să fie o metodă mai eficientă decât o dietă tradițională deoarece reduce numărul de calorii aproximativ ca o una normală. 
 
Totuși, există câteva dovezi dacă zilele în care numărul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, există riscul de creștere a ensibilității la insulină, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decât în cazul dietelor normale. 
 
Un avantaj al dietei „5:2″ este că poți consuma mâncare în perioada de „fasting”, deci organismul privenște nutrienți vitali. 
 
 
Implentarea unor astfel de diete pe o perioadă extinsă poate conduce la scăderea masei musculare și osoase, pe lângă cel al ggrămisilor din organism, deoarece o dietă echilibrată este aproape imposibilă atunci când reduci numărul de calorii. O soluție pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul. 
 
„Ziua de fasting alternativă” (Alternate-day fasting, ADF) – o medvotă folosită cu precădere în cazurile în care se dorește o scădere rapidă în greutate. 
 
ADF este cunoscută și drept metoda „every other day diet” (dieta o dată la o zi) și presupune alternarea o dată la o zi între o dietă neresstrictivă și una de fasting, cu un consum de calorii redus. 
 
Majoritatea cercetărilor au dezvăluit că metoda este asemănătoare cu cea „5:2″,  cu 500 de kcal pe zi. 
 
Totuși, un studiu a relevat că ADF te poate ajuta să scazi în greutate într-o perioadă de 8 – 12 săptămâni. Dar există și dezavantajul, urmată pe o perioadă mult mai exstinsă, corpul se obișnuiește cu un număr redus de calorii iar rata scăderii în greutate scade. 
 
Se pare că, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slăbit. 
 
„Restricție temporară” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioadă de 16 – 20 de ore. 
 
Cea mai comună variantă a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting și 8 ore în care se poate mânca.  Cei mai mulți folosesc metoda aceasta sărind peste micul dejun și mâncând doar în intervalul 12 – 20. 
 
Dar numărul de calorii consumate prin activitatea fizică este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija parțial sau complet deficitul de calorii obținut prin omiterea micului dejun.
 
 De asemenea, atunci când se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei în sânge, deci nivelul glucozei este destabilizat. 
 
Dar o abordare alternativă la TRE a arătat rezultate bune. Un studiu recent a constatat că fastingul începând cu ora 14 a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, studiu realizat pe grup de bărbați pre-diabetici. Acest lucru se poate datora unei capacități naturale sporite de a regla în mod eficient concentrațiile de glucoză din sânge dimineața, datorită variațiilor zilnice ale metabolismului. 
 
 

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Calculator Impozit Auto 2026. RAR explică unde este trecută norma EURO, în funcție de CIV
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Fără punte: premierul Bolojan elimină o zi liberă
Mediafax
Programul marilor lanțuri de magazine de Crăciun 2025. Care sunt zilele în care vor fi închise și când vor avea programul redus
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Cine a fost Cleopatra dincolo de mitul seducției? O regină cultivată, o jucătoare politică redutabilă și o figură istorică mult mai complexă decât legenda