Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevității

Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevității
Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV / Foto cu caracter ilustrativ / Sursa: Publimedia
Publicat: 01/12/2015, 11:37

Cercetătorii cred că acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire, apariția unor maladii precum Alzheimer și Parkinson putând fi astfel prevenită mai mult timp.

Studii anterioare au demonstrat deja că metformina, un medicament utilizat în mod obișnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viața, însă testele au fost realizate doar pe animale.

Agenția pentru reglementarea alimentelor și medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) și-a dat recent acordul pentru ca acest medicament să fie testat pe oameni, iar, dacă se va dovedi eficient, ar putea oferi persoanelor cu vârsta peste 70 de ani șansa de a fi la fel de sănătoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetătorilor americani.

Specialiștii vorbesc în acest caz despre „tratarea” procesului de îmbătrânire în locul bolilor provocate de aceasta, precum cancerul, diabetul și demența.

Cercetătorul scoțian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Dacă țintești procesul de îmbătrânire și îl încetinești, atunci încetinești toate bolile asociate îmbătrânirii”.

„Este revoluționar. Nu s-a mai întâmplat până acum”, a mai spus acesta. „Avem toate motivele să credem că este posibil. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum și să le aplicăm pe oameni”, a mai spus acesta.

Îmbătrânirea nu este o parte inevitabilă a vieții, spun specialiștii, explicând că toate celulele conțin un tipar ADN care, în principiu, ar putea face ca organismul să funcționeze corect la nesfârșit. Însă, pe parcursul vieții, miliardele de diviziuni celulare care au loc pentru ca organismul să funcționeze corect face posibilă apariția erorilor în acest proces de divizare. La un moment dat, organismul nu mai poate repara erorile. De exemplu, în cazul cancerului, celulele nu mai pot scăpa de mutații, fapt care determină apariția tumorilor.

Cercetătorii cred că metformina – cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este și extrem de ieftin – este cel mai bun candidat în aceste teste clinice. Metformina crește numărul moleculelor de oxigen eliberate într-o celulă, fapt care oferă robustețe și longevitate.

Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar aceștia nu numai că au îmbătrânit mai lent, ci și-au păstrat și o stare bună de sănătate mai mult timp. La fel s-a întâmplat cu șoarecii folosiți pentru testarea acestui medicament, rozătoarele beneficiind de o prelungire a vieții cu 40%.

Nu în ultimul rând, anul trecut, cercetători de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit că pacienții umani care au primit ca tratament antidiabetic metformină au trăit mai mult decât persoane care nu sufereau de această boală. În medie, viața lor a fost prelungită cu opt ani.

Testele care vor debuta anul viitor în SUA – Targeting Aging with Metformin sau TAME -, pentru care în prezent se colectează fonduri, vor avea ca subiecți 3.000 de persoane cu vârste între 70 și 80 de ani, care suferă sau au un risc de a se îmbolnăvi de cancer, maladii cardiace și demență.

În SUA, în prezent, speranța de viață este de 82,8 ani în cazul femeilor și de 78,8 ani în cazul bărbaților, iar cercetătorii se așteaptă la o creștere de 50%.

Autorii acestui studiu se gândesc că descoperirea unui „vaccin antiîmbătrânire” ar fi o soluție mai bună decât găsirea unui tratament universal anticancer.

Stephanie Lederman, director executiv al American Federation for Aging Research din New York, participantă la acest studiu, spune că nu se dorește a se găsi o „fântână a tinereții”, ci o posibilitate de a prelungi viața sănătoasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația