Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!

Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!
Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris! / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 10:36
Actualizat: 04/08/2020, 23:58

Medicamentele contra durerii, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul și aspirina pot face mai mult rău decât bine dacă sunt folosite în tratamentul pentru durerile cronice, au anunțat oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie.

În proiectul noului plan făcut de Institutului Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NISA)medicilor li se solicită să nu prescrie medicamentele persoanelor care suferă de durere cronică. NISA a anunțat că există „puține dovezi sau chiar niciuna” că medicamentele utilizate frecvent au făcut vreo diferență în ceea ce privește sănătatea pacientului, calitatea vieții, durerea sau suferința psihologică, relatează The Sun.

În noul ghid, publicat luni, se precizează că există dovezi care demonstrează că medicamentele pot provoca vătămări persoanelor care le iau, una dintre ele fiind dependența.

Durerea cronică este o afecțiune care nu poate fi asociată cu un alt diagnostic sau drept un simptom al unei afecțiuni subiacente. Afecțiunea poate duce la depresie și dizabilitate – durerea fiind resimțită în mușchi și oase sau chiar în tot corpul.

Medicamente folosite în tratarea afecțiunii, potențial dăunătoare

NISA a precizat că aproximativ o treime sau chiar jumătate din populația Marii Britanii ar putea suferi de dureri cronice. Între timp, aproape jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune au primit și diagnosticul de depresie și două treimi nu pot lucra din cauza acesteia.

De asemenea, în proiectului noului plan se specifică faptul că paracetamolul, medicamentele precum aspirina și ibuprofenul, benzodiazepinele sau opioidele nu ar trebui să fie prescrise, deoarece nu există nicio dovadă că ajută.

Nick Kosky, președintele comitetului de orientare, a declarat că medicilor de familie le este „dificil” să gestioneze această boală. Doctorul a precizat că există o „neconcordanță” între așteptările pacienților și tratament, care poate duce la tensiuni între persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale și medici. În plus, acest lucru îi poate determina pe medici să prescrie medicamente ineficiente sau chiar dăunătoare pentru pacienți.

Tratamentul pentru durerea cronică, de cele mai multe ori ineficient

„Această neconcordanță între așteptările pacienților și rezultatele tratamentului poate afecta relația dintre profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți, o posibilă consecință a acesteia fiind prescrierea de medicamente ineficiente, dar dăunătoare. Acest ghid, care oferă o înțelegere mai clară a dovezilor care atestă eficacitatea tratamentelor pentru durerea cronică, va ajuta la îmbunătățirea încrederii în profesioniștii din domeniul sănătății. În acest sens, îi va ajuta să își gestioneze mai bine atât propriile așteptări, cât și pe cele ale paciențiilor”, a declarat doctorul Kosky, psihiatru consultant la Dorset HealthCare NHS University Foundation Trust.

În proiect – care este în consultare până pe 14 august – se recomandă ca unele antidepresive să fie luate în considerare pentru tratarea persoanelor care suferă de dureri cronice.

Acesta a mai spus că medicamentele antiepileptice, inclusiv gabapentinoizii, anestezicele locale, ketamina, corticosteroizii și antipsihoticele nu ar trebui să fie oferite persoanelor care suferă de această afecțiune.

De asemenea, medicilor li se recomandă să le explice pacienților „riscul de a continua” un tratament bazat pe calmante. În plus, medicii de familie sunt îndemnați să dezvolte un plan specific de îngrijire în colaborare cu pacienții care suferă de dureri cronice și să dezvolte o „relație de colaborare, de susținere” cu aceștia.

„Când multe tratamente sunt ineficiente sau nu sunt bine tolerate, este important să înțelegem modul în care durerea afectează viața unei persoane și a celor din jurul ei, deoarece a știi ce este important pentru persoana respectivă este primul pas în elaborarea unui plan de îngrijire eficient. Un aspect foarte important este că în proiectul noului ghid se recunoaște, de asemenea, nevoia de cercetare ulterioară referitoare la gama de opțiuni posibile de tratament, care reflectă atât lipsa de dovezi în acest domeniu, cât și necesitatea de a oferi o alegere suplimentară pentru persoanele care suferă de această afecțiune”, a declarat Paul Chrisp, directorul centrului pentru ghiduri de la Nisa.

Anul trecut, secretarul Sănătății, Matt Hancock, a declarat că este „incredibil de îngrijorat” de tendința în creștere a medicilor care prescriu pastile pentru durere, comprimate și antidepresive.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
UE trimite o undă de șoc la nivel mondial! Apare un nou document obligatoriu! Sute...
Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...