INDEPENDENȚĂ FARMACEUTICĂ. Europa intenționează să-și producă propriile medicamente, dar depinde de plasma de sânge din SUA

INDEPENDENȚĂ FARMACEUTICĂ. Europa intenționează să-și producă propriile medicamente, dar depinde de plasma de sânge din SUA
Pungile de plasmă congelate, prelevate din donații de sânge, sunt ilustrate la CRS-ul Interregional Transfusion din Bern, Elveția, 15 iunie 2017. Sursă: REUTERS
Publicat: 09/06/2020, 16:23
Actualizat: 09/06/2020, 16:32

Europa dorește să fie stăpân pe propriul destin în producerea de medicamente esențiale și în găsirea tratamentelor COVID-19, dar are o problemă. Se bazează pe Statele Unite pentru un ingredient critic: plasma de sânge.

Pe măsură ce crește neîncrederea globală, oficialii Uniunii Europene se ocupă de modalități de a reduce dependența blocului de plasma americană, componenta lichidă a sângelui folosită într-o serie de medicamente și acum aplicată pe scară largă în terapiile experimentale COVID-19, titrează Reuters.

UE alocă un buget mare pentru a-și spori independența farmaceutică

Potrivit unor jucători din industrie, criza coronavirusului ar trebui să împingă autoritățile să revizuiască sistemul de donare de sânge din Europa. Livrările de plasmă mai consistente ale Statelor Unite se datorează în parte sistemului său de a plăti oamenilor să doneze sânge folosit pentru a dezvolta medicamente. În majoritatea țărilor europene, donațiile nu sunt plătite din motive de siguranță și din motive etice.

O strategie pentru „obținerea suficienței UE” de plasmă a fost discutată în cadrul unei reuniuni extraordinare COVID-19 a experților în sânge organizată săptămâna trecută de Comisia Europeană, executivul UE, conform agenda reuniunii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei nu a avut niciun comentariu cu privire la rezultatul reuniunii.

UE alocă un buget mare pentru a-și spori independența farmaceutică. Finanțează acum un proiect pentru fabricarea unui medicament derivat din plasmă împotriva COVID-19 și a creat, de asemenea, o bază de date pentru a împărtăși rezultatele terapiei aplicate în spitalele europene.

Plasma a fost folosită de mult timp pentru a produce medicamente critice precum imunoglobuline și medicamente care ajută la controlul sângerării. Piața globală a acestor produse valorează aproximativ 20 de miliarde de dolari pe an, iar analiștii estimează că va crește.

35% din plasmă pentru medicamente necesare de aproximativ 300.000 de europeni cu boli cronice provine din Statele Unite

Aproximativ 35% din plasmă pentru medicamente necesare de aproximativ 300.000 de europeni cu boli cronice provine din Statele Unite, potrivit Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA), un organism comercial pentru cei mai mari producători de terapii derivate din plasmă.

„Această situație expune pacienții europeni la riscul de întreruperi bruște a consumului de plasmă din SUA”, a declarat un oficial la Direcția Europeană pentru Calitatea Medicamentelor și a Sănătății (EDQM), un organism care stabilește standarde de calitate și etice pentru medicamente în Europa. .

Organismul producătorilor de medicamente -PPTA -consideră o strategie bazată pe donațiile de sânge neplătite ca fiind contraproductivă. Acesta a indicat Germania, cel mai mare colector de plasmă din Europa, ca una dintre puținele țări care compensează donatorii de sânge.

Cu toate acestea, regulatorii standard și colectorii de plasmă doresc ca Europa să obțină autosuficiență stimulând donațiile neplătite.

Dezbaterea despre plăți nu este nouă; criticii subliniază îngrijorarea faptului că este lipsit de etică ca oamenii să fie plătiți pentru părți ale corpului lor și își exprimă îngrijorarea că standardele de siguranță ar putea fi compromise dacă companiile se bazează financiar pe colecțiile de plasmă.

Ar trebui elaborată rapid o strategie pentru colectarea plasmei de sânge la scară industrială

Un oficial al Alianței Europene a Sângelui (EBA), care reunește instituții non-profit pentru colectarea sângelui din Europa, a declarat că preocupările cu privire la livrările au crescut în ultimele luni, deoarece Europa și Statele Unite au încercat să achiziționeze resurse esențiale împotriva virusului, inclusiv promițătoare. vaccinuri și echipament personal de protecție.

Grijile europene cu privire la plasmă au fost, de asemenea, exacerbate de blocajele COVID-19, care au ținut mulți donatori departe de centrele de colectare a sângelui, a declarat oficialul EBA.

Un oficial al Comisiei a declarat că au fost luate măsuri în timpul pandemiei pentru „atenuarea riscului” de insuficiență plasmatică, inclusiv o înmuiere temporară a cerințelor de reglementare pentru centrele de colectare a sângelui.

Deși nu s-au înregistrat deficiențe de transfuzii, experții au spus că pot apărea probleme mai târziu în an pentru furnizarea de medicamente derivate din plasmă.

Epidemia a sporit cererea de plasmă neprocesată, deoarece mulți medici din întreaga lume o transfuzează direct de la supraviețuitorii COVID-19 la persoane infectate, adesea cu rezultate pozitive, deși eficacitatea acesteia este încă în curs de investigare.

Dacă această așa-numită plasmă convalescentă, sau un medicament derivat din aceasta, se dovedește definitiv eficace împotriva bolii, care ar putea încuraja suplimentar aprovizionările europene, a declarat oficialul EDQM, adăugând că ar trebui elaborată rapid o strategie pentru colectarea sa la scară industrială.

Plasma convalescentă este, de asemenea, investigată ca o posibilă profilaxie pentru a preveni infecțiile cu COVID-19, deoarece anticorpii extrasi din ea ar putea fi transfuzate pentru a stimula apărarea imunității persoanelor vulnerabile.

Gigantul farmaceutic japonez Takeda, o alianță corporativă globală care are ca scop dezvoltarea unui tratament bazat pe plasmă pentru COVID-19, va  începe studiile în iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere