ZIUA MUNCII: Mititeii, între tradiție și nutriție. Ce spun nutriționiștii despre numărul ideal de porții și cum ar trebui să fie preparați corect

ZIUA MUNCII: Mititeii, între tradiție și nutriție. Ce spun nutriționiștii despre numărul ideal de porții și cum ar trebui să fie preparați corect
Mititeii la grătar. Shutterstock
Publicat: 30/04/2024, 17:44
Actualizat: 30/04/2024, 20:42

Mititeii sunt din nou în centrul atenției! Mâine este 1 Mai și se sărbătorește Ziua Internațională a Muncii. 1 mai a fost aleasă pentru a comemora greva de 1 mai de la Chicago din 1866.  Muncitorii solicitau ca ziua de lucru să fie de opt ore. Congresul Internațional Socialist Marxist, sindicatele și partidele de stânga au adoptat o rezoluție în 1899 pentru reducerea programului de lucru. Din această cauză, a devenit o sărbătoare „socialistă” în Europa. În prezent, este celebrată și considerată „zi liberă legală” de către europenii de toate orientările ideologice. 

De la instalarea regimului comunist și tranziția la republică a țării noastre, românii sărbătoresc cu fast, prin parade și festivități. După Revoluția Anticomunistă din 1989 și tranziția la democrație și consumerism,

Ziua Internațională a Muncii nu mai este sărbătorită cu parade patriotice, ci cu petreceri, festivaluri și picnicuri în aer liber, de către români de toate orientările ideologice.

Mititeii: Originile celui mai consumat preparat alimentar de Ziua Muncii

Piesa de rezistență a Zilei Muncii la români o reprezintă mititeii, preparat tradițional românesc ce a fost inspirat după gastronomia balcanică aflată sub influența otomană timp de cinci secole. Mititeii erau făcuți din porc. Carnea de vită nu prea se găsea în epoca fanariotă în Balcani fiindcă era exportată către Poarta Otomană.

Otomanii erau de religie islamică și nu aveau voie să consume carne de porc. „Porunca sultanului Mahmud I din 1739 era ca fiecare pedestraş să primească o cantitate de 1/2 oca de carne de vită zilnic”, potrivit istoricului și profesorului universitar Bogdan Murgescu, în cartea „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”. Prin urmare, otomanii importau cantități enorme de carne de vită, pasăre și miel pentru a-și hrăni ienicerii din tot imperiul, iar balcanicilor creștini nu le rămâneau decât să consume carnea de porc. Așa au ajuns cârnații, chiftelele și mititeii din porc să devină preparate tradiționale în spațiul balcanic.

Potrivit unei legende naționaliste, mititeii ar fi fost inventați de români în secolul al XIX-lea, în hanul La Iordachi din București. Bucătarii, pentru că au rămas fără maț pentru cârnați, au improvizat și astfel a rezultat micul.  Mititeii au devenit faimoși în spațiul românesc de când erau serviți la restaurantul Caru’ cu bere. Majoritatea românilor îi adoră să-i consume fierbinți în combinație cu muștar, pâine, murături, cartofi prăjiți sau salată de varză, ca apoi să se răcorească cu o halbă de bere.

Ziua Muncii – De la parade comuniste la grătare în aer liber

Meniu retro cu mititei, cartofi prăjiți și varză. Sursa Foto: Shutterstock
Meniu retro cu mititei, cartofi prăjiți și varză. Sursa Foto: Shutterstock

Specialiștii în nutriție, despre câte porții de mititei trebuie consumate la o masă

Medicii atrag atenția că aceste preparate pot cauza probleme organismului uman dacă sunt consumate în mod exagerat. Faimosul nutriționist care „a declarat război dietelor drastice”, Mihaela Bilic spune că mititeii trebuie să fie corect gătiți:  „Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent”.

Medicul adaugă că micii care pot cauza colesterol crescut pot fi observați din momentul când sunt gătiți: „Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: „dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun”. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar „micii de porc sunt mai dietetici”. În ce privește numărul mititeilor, medicul spune că porția corectă variazăîntre 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”.

Invitată la Observator (Antena 1) anul trecut, Simona Carniciu, specialist în nutriție și diabet, spune că „trebuie să facem loc în alimentație și moderației, dacă nu vrem să plătim excesele ulterior, la medic”. Ea a declarat că ideal ar fi să nu depășim patru mici pe zi” Medicul Vlad Ciurea recomandă ca mititeii să aibă textura exterioară crocantă, NU arsă, iar la interior să fie zemoși.  De asemenea, mititeii trebuie consumați doar de două-trei ori pe an. Consumul excesiv poate afecta pe termen lung funcționarea creierului, citează Click.

Care sunt mai sănătoși? Mititeii de la restaurant și supermarket sau cei preparați acasă?

Majoritatea românilor preferă să mănânce mititei gătiți acasă după ce îi cumpără din supermarket. Aceștia conțin însă conservanți, care în funcție de ADN-ul fiecărui consumator, dar și în funcție de numărul de porții consumate pe perioade îndelungate, mititeii cu conservanți pot duce la obezitate, boli cardiovasculare și chiar la cancer.

Ingredientele mititeilor de la supermarket: carne porc 65%, carne vită 16%, apă, sare, condimente (usturoi, cimbru, piper, boia iute), agent de afânare (carbonați de sodiu), antioxidanți (acid ascorbic), acidifiant (citrat de sodiu), zaharuri (dextroza, maltodextrina), conservant (acetat de sodiu),  grăsimi 20 g/100 g, valoare energetică 233 kcal/100 g, glucide 0.5 g/100 g, sodiu 2.2 g/100 g, proteine 12 g/100 g și grăsimi saturate 8.9 g/100 g.

Unii români consideră că mititeii sunt mai delicioși dacă sunt preparați acasă, cu ingrediente cumpărate. Cecilia Maria Zapan a scris, sub pseudonimul Sanda Marin, volumul „Carte de bucate”, scrie Adevărul. Sanda Marin spune că mititeii nu ar trebui să fie consumați cu bere, ci cu vin sec. Berea balonează și combinația cu mititeii, și așa bogați în calorii, poate dăuna organismului. Ea enumeră următoarele ingrediente necesare într-o rețetă care trebuie urmată:

„1 kg ceafă de viţel (mânzat), 500 g ceafă de porc, 250 g pulpă de miel, 2-3 oase mari de vită, 1 lingură de sare, piper, după gust, 1 ceapă mare, 1 morcov mijlociu, 1 căpăţână de usturoi, 1 ardei iute, 1 legătură de cimbru, 1 linguriţă de bicarbonate, Ienibahar, Rozmarin și Chimen.  Carnea este tocată mărunt, frământată cu sare, piper, ardei iute, usturoi și alte condimente până când toate se formează o pastă omogenă. Oasele de vită sunt fierte în doi litri de apă împreună cu toate zarzavaturile, timp de două ore. După ce rezultă o supă, aceasta este răcită și este frământată cu carne. Amestecul se lasă la frigider câteva ore bune, urmând ca mititeii să fie modelați în mână și udați frecvent, fie prin mașina de tocat”.

Mare parte din bucureșteni și turiști străini preferă să consume mititei preparați de bucătari experimentați la restaurant, precum legendarul Sandu Cocoșatu, care prepară mititei din ingrediente naturale de mulți ani.

Citește și: Sandu Cocoșatu’ și secretele sale pentru cei mai buni MICI. „Sunt frumuseţi ale naturii”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Pensii mai mari începând din toamnă. Cum se calculează și de ce acte ai nevoie
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×