A murit intoxicat cu toxină botulinică. Concluzia medicilor: „Nu există remediu”

A murit intoxicat cu toxină botulinică. Concluzia medicilor: „Nu există remediu”
A murit intoxicat cu toxină botulinică / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 24/09/2022, 12:34
Actualizat: 24/09/2022, 12:35

Un caz mai puțin obișnuit a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Slatina, acolo unde un pacient în vârstă de 58 ani, din județul Olt, a decedat din cauza unei intoxicații cu toxină botulinică.

Înainte să fie adus la spital, bărbatul consumase pește gătit acasă.

Internat la ORL, mai întâi

El a fost internat la SJU Slatina în 15 sepetmbrie, cu respirație grea și tuse puternică, motiv pentru care a fost repartizat pe secția ORL. Totuși, pe parcursul internării, el a fost consultat de medici din mai multe specializări.

După ce starea i s-a agravat de la o zi la alta, pacientul a decedat în 21 septembrie.

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

Acum, DSP Olt așteaptă să primească și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată.

În România, nu există remediu pentru toxină botulinică

Medicul Bogdan Vătu, reprezentantul Spitalului Județean de Urgență Slatina, afirmă că suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu le-a apărut doctorilor încă de la internare. După ce starea pacientului se degrada de la o zi la alta, medicii au luat în calcul mai multe ipoteze.  Abia într-un final, discutând de mai multe ori cu familia, care a povestit că bărbatul a mâncat un preparat din pește gătit acasă, s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat pentru Adevărul medicul Bogdan Vătu.

Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului. La fel ca-n toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică, a fost sesizat și Serviciul de Medicină Legală. O anchetă este în curs.

Toxina botulinică este printre cele mai toxice substanțe biologice, fiind produsă de  bacteria Clostridium botulinum. Efectul ei este de paralizie musculară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase