ANUNȚ. Guvernul prelungește termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj tehnic. Ministerul Muncii, precizări importante

ANUNȚ. Guvernul prelungește termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj tehnic. Ministerul Muncii, precizări importante
ANUNȚ. Guvernul prelungește termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj tehnic. Ministerul Muncii, precizări importante / Sursa foto: thewallet.ro
Publicat: 16/04/2020, 12:27

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a decis să prelungească termenul pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, aferentă lunii martie.

Noul termen a fost prelungit cu cinci zile lucrătoare pentru profesioniştii definiţi de Codul civil, a anunţat MMPS într-un comunicat de presă.

„Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 30 şi 32 din 2020 (…). Executivul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizaţiei aferentă lunii martie cu 5 zile lucrătoare pentru profesioniştii definiţi de Codul civil. Pentru categoriile nou introduse, avocaţii, respectiv pentru cooperaţiile care vor putea depune documentaţia pentru persoanele cu care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, termenul în care poate fi solicitată indemnizaţia este de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ”, arată MMPS.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede că avocaţii care şi-au întrerupt activitatea parţial pot beneficia, pe perioada stării de urgenţă, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar nu depăşesc câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Anunț pentru pensionari și persoanele cu handicap

În acelaşi timp, Executivul a decis simplificarea unor proceduri, astfel că, în cazul cooperaţiilor, se vor putea depune la AJPIS documentele necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj pentru persoanele cu care au încheiate convenţii individuale de muncă. Ulterior, în trei zile lucrătoare, Agenţia va plăti sumele aferente către cooperaţie, care va plăti, la rândul său, indemnizaţiile către persoanele afectate.

„Sunt prevăzute şi excepţii în privinţa pensionarilor şi persoanelor încadrate în grad de handicap, în sensul că aceştia pot cumula veniturile proprii – pensia, respectiv veniturile obţinute de persoana încadrată în grad de handicap – cu indemnizaţia de care pot beneficia conform OUG nr. 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează Ministerul Muncii.