BANI. Florin Cîțu pune cruce majorării pensiilor la 1 septembrie! Speranțele românilor, îngropate de ministrul Finanțelor

BANI. Florin Cîțu pune cruce majorării pensiilor la 1 septembrie! Speranțele românilor, îngropate de ministrul Finanțelor
BANI. Florin Cîțu pune cruce majorării pensiilor la 1 septembrie! Speranțele românilor, îngropate de ministrul Finanțelor / Sursa FOTO: https://static.playtech.ro
Publicat: 25/05/2020, 21:53

Se înmulțesc vocile care lasă să se înțeleagă că Legea pensiilor nu va fi aplicată în acest an. Majorarea pensiilor, așteptată de milioane de români a avea loc la 1 septembrie, se amână, după cum pare a sugera ministrul Finanțelor Publice.

Florin Cîțu afirmă că „Legea Olguța Vasilescu”, după numele inițiatorului ei, creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani. Mai mult, liberalul susține că atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi agenţiile de rating au arătat că această lege reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei românești.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022! Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii”, a declarat Cîțu.

Din perspectiva ministrului Finanțelor Publice, există o problemă, iar el este pregătit să prezinte Guvernului „două scenarii premierului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente”.

Printre altele, Florin Cîțu pregătește „o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020, dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”.

În direct la România Tv, șeful MFP a spus că atât legea pensiilor, cât şi alte legi care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare, iar pentru a nu destabiliza economia trebuie făcute alte sacrificii.

„Legea pensiilor nu are sursă de finanțare”

„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat Cîțu.

„Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică”, a mai spus Florin Cîţu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Răsturnare de situaţie în cazul morţii lui DJ Lalla. Bărbatul în casa căruia se cazase...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
VIDEO. S-a aflat cauza morții Laurei Roșca, alias DJ Lalla. "În urma autopsiei, așa s-a...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Ce au VĂZUT când au DESCHIS mormântul celui mai PUTERNIC ÎMPĂRAT al Chinei?
Marele ACTOR român a MURIT! Doliu naţional: Ne unim în rugăciuni
Abia acum s-a aflat. Manuscrisul secret al lui Arsenie Boca
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse