Bolnavii de cancer din România au cu 50% mai puține șanse de supraviețuire ca restul europenilor. Ce spun statisticile

Bolnavii de cancer din România au cu 50% mai puține șanse de supraviețuire ca restul europenilor. Ce spun statisticile
Fotografie cu caracter ilustrativ, sursa: Envato Elements
Publicat: 28/05/2023, 17:42
Actualizat: 28/05/2023, 17:43

Raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și al Comisiei Europene confirmă că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie. De asemenea, suntem țara cu a doua cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria. Cum traducem aceste cifre: un pacient român cu șanse estimate de viață la zece ani – sunt doar statistici bazate pe studii, orice caz poate ieși din tipare – pierde din start 50% din anii pe care i-ar mai putea trăi. În contextul în care abordările științifice în domeniul oncologiei revoluționează în timp real, orice zi câștigată poate aduce o nouă șansă. În concluzie, nu vorbim aici despre o zi de viață în plus, vorbim despre posibilitatea reală de a câștiga bătălia.

În România, media noilor cazuri de cancer se îndreaptă spre 100 de mii anual. Ultimele date oficiale raportează 95.000 de cazuri noi de cancer și 275.000 pacienți oncologici înregistrați la nivelul anului 2021, conform Institutului Național de Statistică.

Ca orice altă problemă legată de sănătatea publică, pacienții oncologici își diminuează șansele de supraviețuire din cauza lipsei politicilor agregate la nivel național de prevenire și combatere a cancerelor.

În România, tipurile de cancer care fac cele mai multe victime sunt, paradoxal, cele mai ușor de depistat și prevenit – și care pot fi tratate cu succes în primă fază a bolii – cele mamare și ovariene, în cazul femeilor, și cele de prostată și colorectale, în cazul bărbaților.

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului

În Europa, în perioada 25-31 mai este marcată în fiecare an Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului. Anul acesta, campania EWAC se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa și asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum și a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului #EUCancerPlan îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului și supraviețuire.

Doar în Ungaria șansele de supraviețuire sunt mai mici

Conform datelor Registrului european al inegalităților în cancer, România înregistrează a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria.

Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), pacienții oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanțări insuficiente. În acest context, FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

“Pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată’’, a afirmat Cezar Irimia, președintele FABC.

Oameni, nu cifre

În anul 2021 s-au înregistrat peste 95.000 cazuri noi de cancer, conform datelor Institutului Național de Statistică. Numărul bolnavilor rămași în evidență în anul 2022 a fost de 533.175 față de 520.561 bolnavi rămăși în evidență în anul 2021.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. În anul 2021, numărul deceselor prin tumori a a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora malignă a stomacului.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Alexandru Rafila, despre forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului: ”Făcut de neprofesioniști, de cineva care habar n-are”

VIDEO | Alexandru Rafila: Peste 20 de EXPERȚI în domeniul oncologiei lucrează pentru corectarea Planului Național de Control al Cancerului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația